4 redenen om naar Tibet te reizen

Reismeisje 19 april 2015

Tibet 1

Als je regelmatig een kijkje neemt op Reismeisje, weet je ondertussen wel dat Tibet één van mijn meest favoriete bestemmingen is. En zonder twijfel de meest bijzondere. Het ligt natuurlijk wel een beetje aan je reisinteresse ;-) , maar eigenlijk zou je echt een keer in je leven naar Tibet moeten reizen. Waarom?

Liefste mensen ever.
Wat mij betreft zijn veel Aziaten sowieso heel vriendelijke mensen. Gastvrij, behulpzaam en open. Tibet spant echter de kroon! Ondanks dat veel Tibetanen een zwaar en onderdrukt leven leiden, zijn ze altijd aardig en lachen ze veel. Hoewel de meeste Tibetanen weinig Engels spreken, vinden ze het leuk om een gesprekje met je aan te knopen en te leren over het leven duizenden kilometers weg. Ze staan open in het leven en dat merk je als toerist. Dat maakt een reis naar Tibet extra leuk!

Gá zolang het nog niet een kopie van China is.
Vóór ik in Tibet was geweest, wist ik wel dat China er de scepter zwaait. En ik wist ook nog wel dat de Chinezen proberen de Tibetaanse cultuur te vernietigen. Maar dat het zo alomtegenwoordig en triest zichtbaar zou zijn, wist ik echt niet. En juist daarom zou ik aanraden niet jaren te wachten met een reis naar Tibet. Op dit moment is Tibet nog redelijk authentiek, zeker buiten de hoofdstad Lhasa. Dit verandert echter in rap tempo :-? . Meer dan 65% van de inwoners van Lhasa is ondertussen Han Chinees en op het platteland worden nog steeds kloosters met de grond gelijk gemaakt. Vreselijk. De Tibetanen zelf lijken redelijk onverstoorbaar hun leven te leiden en hun cultuur uit te dragen, maar dat is slechts oppervlakte. Daaronder zit een diep verdriet en bij veel mensen nare ervaringen. Als Tibet dus ergens op je bucketlist staat, gá!


Tibet 2 Intrigerende cultuur.
Tibetanen zijn overtuigd Boeddhist. En ook al is het door de Chinezen verboden hun leider, de Dalai Lama, te vereren, dat weerhoudt hen er niet van volgens Boeddhistische opvattingen te leven. Zo lopen honderden Tibetanen elke ochtend in Lhasa de Bhakor; een flinke ronde rondom een aantal religieuze en spirituele plekken. Heel bijzonder om te zien. Wat mij het meeste intrigeert is de enorme compassie die Tibetanen voelen. Met elk levend wezen. Of het nou om een mug, boom of hun onderdrukker gaat. Het is compassie wat ze tot in hun tenen uitstralen. Wat je niet wilt wat jezelf over komt, doe dat ook een ander niet aan. Zoiets. Echt een bijzondere, intrigerende cultuur.

Supermooie, ijle landschappen.
Ik ben sowieso dol op bergen en in het bijzonder de Himalaya regio. Daar heb ik toch een zwak voor. Dan zit je in Tibet meer dan goed! Zodra je maar iets buiten Lhasa komt, wordt je getrakteerd op het ene mooie vergezicht na het andere. Eindeloze steppes met op de achtergrond enorme, besneeuwde bergmassieven. Echt te gek! Je kunt dagen rijden zonder bijna een mens tegen te komen. Je moet er van houden ;-) , maar het is hoe dan ook een ervaring die je niet snel vergeet.  

Dat zijn wat mij betreft de meest belangrijke redenen waarom je een reis naar Tibet zou moeten overwegen. Er is geen land dat mij meer heeft gepakt dan dit en ik kan echt niets negatiefs bedenken ;-) . Ben jij al eens in Tibet geweest of staat het nog op je bucketlist?

@Azië @Tibet #reizen #backpacken #Azie #tibet #bucketlist #lhasa

8 reacties

 • Yvonne

  19 april 2015 om 07:33

  Oh wauw ik wil daar ook al een tijdje heen. Lijkt me geweldig! Ik vraag me alleen af of je erge last hebt van de ijle lucht en het feit dat Tibet zo hoog ligt?
  Ik word na tien uur in een vliegtuig altijd al luchtziek

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvonne

   19 april 2015 om 07:46

   Dat verschilt zo van persoon tot persoon. En zelfs van moment tot moment. Zolang je de tijd neemt om te acclimatiseren (beste in Lhasa, want dat ligt al op 3.500 meter), past je lichaam zich wel aan. Je merkt zeker dat er minder zuurstof in de lucht zit, maar zolang je goed op je lichaam let en op tijd rust is het goed te doen.

 • Kimber - Reisgenie

  19 april 2015 om 08:04

  Dank voor de reminder!! Wij zijn aan het dromen over onze volgende verte bestemming en ik was Tibet volledig "vergeten" terwijl ik idd ook bang ben dat het over een paar jaar volledig anders zal zijn. Tibet verhuisd naar de top van m'n lijstje!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber - Reisgenie

   19 april 2015 om 11:21

   :-) Fijn! Is echt heel erg de moeite.

 • Mo

  19 april 2015 om 11:14

  Is het nog mogelijk om Tibet in te komen zonder een gids van de Chineese autoriteiten?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mo

   19 april 2015 om 11:21

   Zeker. Er zijn, weliswaar beperkt, echt Tibetaanse tour bureautjes in Lhasa. Ik kan Tibet Experience van Lobsang aanraden, echt een topgids en echt Tibetaans!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  20 april 2015 om 10:59

  Je hoefde me niet eens te overtuigen, want ik was al heel erg benieuwd naar Tibet. Lijkt me zo'n fascinerend land, wil er graag nog naartoe :)!

  Beantwoorden

 • Anne Fleu

  20 april 2015 om 20:34

  Super dat je Tibet aanprijsd! Ik wil er ook supergraag op korte termijn heen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Anne Fleu

   21 april 2015 om 06:34

   Leuk, zeker doen!

 • Carmen

  21 april 2015 om 10:37

  Weet je toevallig of je vanuit Kathmandu een rondreis door Tibet kunt boeken? Of moet ik zoiets al vanuit Nederland regelen? Ik ga namelijk backpacken in die regio. Dacht misschien kun jij me helpen :)

  Beantwoorden

 • Esther

  27 april 2015 om 21:05

  Ik vertrek over 19 weken voor een rondreis door China en Tibet! Heb er echt zó ontzettend veel zin in, wil er al heel lang heen, en nu gaat het eindelijk gebeuren :D

  Beantwoorden

  • Reismeisje Esther

   28 april 2015 om 06:38

   Te gek Esther. Ben zo benieuwd hoe je het gaat vinden!

 • Lisette | Travellust.nl

  02 mei 2015 om 09:05

  Aah ik wil hier zó graag heen!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.