Highlights in Lhasa

Reismeisje 04 november 2013

Het is geen geheim dat Tibet één van mijn meest bijzondere en favoriete bestemmingen tot nu toe is. De eindeloze landschappen, zachtaardige mensen en spirituele sfeer hebben diepe indruk op me gemaakt. Om maar niet te spreken over de tragische geschiedenis die vandaag de dag nog zo merkbaar is in Tibet. Hoewel ’t op dit moment niet heel makkelijk is een visum te krijgen voor Tibet, wil ik toch graag wat highlights met je delen. Dit keer in de hoofdstad van Tibet: Lhasa.

Lhasa hoogtepunten 1

Wandel bij zonsopkomst over de Bahkor. Het oude centrum van Lhasa is nog steeds traditioneel Tibetaans met in ’t midden de Jokhang tempel en daarom heen de Bahkor. De Bahkor is een traditionele pelgrimsroute die erg belangrijk is in het Tibetaans Boeddhisme. Men gelooft dat ’t je goed karma geeft door die ronde zo vaak mogelijk in je leven te lopen. Als je in Lhasa bent, moet je dit zeker niet over slaan! Loop bij voorkeur met zonsopkomst de ronde; je kijkt je ogen uit met al die fotogenieke oude dametjes draaiend met hun gebedsmolen. Echt de moeite!

Lhasa hoogtepunten 2

Ga debatteren bij de monniken. Iets buiten Lhasa ligt het Sera klooster; één van de grotere kloosters in Tibet. Tijdens hoogtijdagen woonden hier meer dan 5.000 monniken, maar sinds de Chinese invasie is dit aantal gedaald naar nog maar een paar honderd. Toch is Sera meer dan de moeite waard, omdat er debatteer sessies plaatsvinden. Klinkt een beetje vreemd hè ;-). Jonge monniken moeten volgens de Tibetaans Boeddhistische leer leren argumenteren en onderbouwen door met elkaar te debatteren. Elke dag rond half 4 in de middag kun je dit spektakel bekijken. Elke gids in Lhasa kan je hier voor een paar euro naar toe brengen.

Lhasa hoogtepunten 3

Potala paleis. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Lhasa: het Potala. Dit voormalige winterverblijf van de Dalai Lama stamt uit het jaar 637 en lijkt van buiten alle strijd en veranderingen onveranderd te hebben ondergaan. Van binnen is dat wel anders helaas. Hoewel ’t nog steeds een meer dan prachtig gebouw is, is slecht een heel klein deel toegankelijk en moet je serieus opletten met wat je zegt. De monniken die in het Potala zitten schijnen veelal spionnen te zijn voor de Chinese regering. Toen ik in Lhasa was, was ’t Potala elke dag geopend, maar ik heb gehoord dat dit inmiddels elke dag wisselt. Sla ’t in elk geval niet over!

Bezoek de blindenschool. Dichtbij het oude centrum van Lhasa is de Duitse Sabriye in 1998 een blindenschool gestart; braille without borders. Sabriye leert, samen met haar Nederlandse partner, blinde Tibetaanse kinderen braille en een vak waarmee ze in de toekomst hun brood kunnen verdienen. Fantastisch toch? Bezoek dit schooltje zeker.

Lekker smikkelen bij Snow Land. Owwwww, wat kun je na dagen van tsampa en jaboterthee ineens smachten naar een simpel broodje, wat frisse groenten of frietjes. Dat alles en meer kun je bij Snow Land krijgen. Wat een topper is dat! Neem vooral de salade nicoise, mmmm!

@Azië @Tibet #reizen #backpacken #tibet #reistips #lhasa #highlights

1 reactie

  • ivor

    26 januari 2015 om 14:25

    Is Lhasa goed te bereiken vanuit China ? Vliegen naar Lhasa is vrij duur zag ik. Ik ben nog nooit in China geweest dus wat is wijsheid? Groetjes

    Beantwoorden

    • Reismeisje ivor

      27 januari 2015 om 07:43

      Hey Ivor. Ik zou de trein pakken vanaf Chengdu. Vanaf NL of Duitsland kun je op Chengdu vliegen in China. Vanaf daar ben je per trein in zo'n 48 uur in Lhasa. En dat is echt de meest gave treinreis ooit, over het hoogste treinstation ter wereld!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.