Roadtrip van Lhasa naar Kathmandu

01 september 2014

Eén van de klassieke routes door het mystieke Tibet is toch wel die van Lhasa naar Kathmandu, in Nepal. Hoewel het wellicht niet de meest avontuurlijke route is, is het wel één van de meest populaire en met reden! De ongeveer 800 kilometer lange Friendship Highway tussen Lhasa en Kathmandu passeert drie passen over 5000 meter en is landschappelijk supermooi. Daarnaast is het mogelijk een bezoekje te brengen aan Base Camp op Mount Everest. Als je een beetje op een krap budget reist, kun je bij diverse reisbureaus in Lhasa aangeven dat je een auto wilt delen. Daar bespaar je flink wat kosten. Ook kun je op prikborden bij hotels berichten achterlaten met wat je wilt doen en of er iemand is die met je mee wil rijden. Daarnaast is het erg belangrijk dat je op je permit laat vastleggen wat je precies wilt gaan doen. Een permit van de Chinese autoriteiten is vereist, daarop op exact komen te staan wat je van plan bent. Denk dus niet dat je gedurende de tocht ineens kunt afwijken van dit plan, want dat wordt helaas niet toegestaan. Denk dus goed na over de route die je graag af wilt leggen. Wil je weten wat je kunt verwachten op deze te gekke roadtrip? De tocht ziet er dag tot dag ongeveer als volgt uit:


De eerste stop op de route is waarschijnlijk Yamdrok Tso, 260 westelijk vanaf Lhasa. Om hier te komen ben je de eerste pas van 5000 meter gepasseerd. Yamdrok Tso ligt op een hoogte van ruim 4700 meter. Het meer heeft een turkooizen  kleur en is omringd met hoge, besneeuwde bergtoppen.

Route Lhasa Kathmandu 1

De volgende stop op de route is waarschijnlijk Gyangze. Hoewel hier niet heel erg veel te zien is, is het een prima stadje om een avond door te brengen en een lekker restaurantje op te zoeken. S’ morgens kun je lekker nog wat scharrelen door de straatjes van de stad, waar je continu Tashi Delek naar je hoofd geslingerd krijgt ;-) .

Route Lhasa Kathmandu 2

Daarna rijd je door om de volgende dag te overnachten in Shigatse in de Tsang provincie. Shigatse is de tweede stad van Tibet en je vindt er dan ook de nodige monniken en kloosters. En wat een bezoek aan deze stad extra bijzonder maakt is een bezoek aan het Tashilhunpo klooster, zetel van de Panchen Lama; na de Dalai Lama de belangrijkste persoon voor Tibetaanse Boeddhisten.

Route Lhasa Kathmandu 3  

De vierde dag kom je aan bij de voet van Mount Everest en kun je de volgende ochtend een bezoek brengen aan het Base Camp op ruwweg 5300 meter. De nacht kun je doorbrengen in Tingri of Old Tingri. Mijn advies: ga voor Old Tingri. Dit is een klein dorpje van niet meer dan een paar huizen, maar wat een ligging en spectaculaire kleuren met zonsondergang. Dit is ook de dag waarop je tijdens je tocht een geweldig uitzicht hebt over de Himalaya range.

Route Lhasa Kathmandu 4  

Route Lhasa Kathmandu 5  

De laatste dag van deze vijfdaagse roadtrip eindigt in het grensdorpje Zhangmu. Dit is, zoals zoveel grensstadjes, een wat vies en grimmig stadje waar weinig te zien of beleven valt. Wel kun je er mooie treks maken in de omgeving. Hotels zitten er genoeg, maar verwacht niet al teveel luxe. En een goede slaapzak of een paar extra dekens wil ook nog wel eens handig zijn ;-) . De kans is groot dat je in deze plaats je gids en de auto achter laat en de volgende ochtend de grens over loopt met Nepal. Vanaf daar pak je door een stukje niemandsland de bus naar het eerstvolgende grensstadje in Nepal. Je haalt je visum op in een kantoortje en pakt een van de vele bussen of auto’s naar Kathmandu. Het landschap is hier alweer anders dan in Tibet. Weg zijn de reusachtige, kale bergen met besneeuwde pieken, de kou en de strak blauwe luchten. Daarvoor in de plaats krijg je weelderige bergen, groen overal waar je kijkt, een prima temperatuurtje en ineens veel meer mensen. Welkom, je bent nu in Nepal!

Route Lhasa Kathmandu 6

Het laatste stukje van de route wordt het alsmaar drukker en heb je het gevoel in India te zijn aanbeland. Voordeel is wel dat je nu in Kathmandu kunt kiezen uit de vele heerlijke curry’s en andere Indiase gerechten. Love it! Geniet ervan want je hebt het verdiend, na een route van misschien wel meer dan 1000 kilometer! Hoewel Kathmandu zelf erg druk is, is er veel te zien en beleven. Kijk hier voor tips in Kathmandu.


Houd jij van roadtrips? En wat denk je deze vijfdaagse roadtrip?

@Azië @Nepal @Tibet #reizen #backpacken #tibet #nepal #roadtrip #lhasa #kathmandu

5 reacties

 • Serge Van Cauwenbergh

  01 september 2014 om 10:21

  Inderdaad, een erg mooie route! Tijdens mijn reis in 2012 zijn we van Lhasa over de Friendship Highway richting Kathmandu gereden. Vorig jaar hebben we van uit Lhasa grotendeels dezelfde weg afgelegd, maar zijn we halverwege richting Noorden gereden. En nadien stond ook het Base Camp op het programma met een overnachting in het klooster op 5200m.

  Beantwoorden

  • gerben Serge Van Cauwenbergh

   01 september 2014 om 12:10

   Hoi Serge, heb je nog tips voor de route die je vorig jaar gemaakt hebt? Je bent niet verder naar het westen gereden, richting Mt kailash?

   • Serge Van Cauwenbergh gerben

    01 september 2014 om 13:22

    De route vorig jaar vertrok van uit Lhasa, stukje Friendship Highway en dan ergens voorbij Saga de route noordwaarts richting Ali, dan naar het zuiden tot de Guge Kingdom, en vervolgens richting Mount Kalaish waar we een driedaagse trekking hebben gedaan. Erg de moeite die tocht! Nadien reden we naar het klooster vlakbij Base Camp. Tot slot daalden we via Zanghmu opnieuw af naar Kathmandu.

    • gerben Serge Van Cauwenbergh

     01 september 2014 om 15:43

     Dat klikt als een heel interessante route. Zelf zijn reismeisje en ik nog niet in het westen van Tibet geweest, maar dat moet r maar eens van komen. Mt. kailash lijkt me ook erg mooi om te zien met de vele pelgrims daar. Tegen die tijd kom ik nog wel een keer aankloppen voor meer tips in die regio. Ook het Guge Kingdom wordt niet zo heel vaak bezocht, ben benieuwd of dat de moeite waard is.
     Maar het is, zoals reismeisje al omschrijft, een fantastisch land!
     Bedankt voor je reactie Serge

 • Hans Heijmans

  01 september 2014 om 12:17

  In juni hebben wij met 6 vrienden een rondreis in Tibet gedaan.
  In 1986 stonden we al eens vanuit Nepal voor de grens maar werden niet toegelaten door de chinese autoriteiten.
  we waren toen vanuit Sydney onderweg terug naar Nederland en hadden als doel gesteld alles over land ( of zee) te doen. Dat is bijna gelukt. (Omdat Tibet toen dicht was zijn we uiteindelijk van Kathmandu naar Hongkong gevlogen)
  We hebben er een jaar over gedaan.
  Nu bijna 30 jaar later niet meer met een rugzak maar iets comfortabeler alsnog naar Tibet. Het stond nog op het lijstje!
  Vanuit Chengdu naar Lhasa gevlogen en daar vandaan, na 3 dagen wennen aan de hoogte, een rondreis gemaakt van een dag of 10. De hele rondreis was een fantastische belevenis. Elke dag weer was bijzonder. Vergeet vooral niet naar Namtso Lake te gaan en daar te overnachten in de nederzetting aan het meer.
  Let wel op met de hoogte(ziekte). Snel stijgen boven de 3000 meter kan gevaarlijk zijn als je er gevoelig voor bent.
  Het advies bij hoogteziekte is om langzaam te stijgen of lager te gaan maar dat kan bijna niet is onze ervaring.
  Mijn partner had pilletjes meegekregen van de huisarts en die heeft ze ook hard nodig gehad. Ik zelf heb er geen last van gehad anders dan een licht hoofdpijn en kortademigheid. 30 jaar geleden was het andersom maar toen hadden we de tijd om langer te op een hoogte te acclimatiseren.
  Tibet is een geweldige belevenis en zeer de moeite waard om naar toe te gaan. Ik hoop dat het over 50 jaar zijn eigen cultuur nog vast heeft kunnen houden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Hans Heijmans

   01 september 2014 om 12:38

   Wat een te gekke reactie Hans, dankje! Tibet is geweldig he. Voor mij is het ook nog steeds een van mijn meest favoriete en bijzondere bestemmingen ooit. Ik hoop er ook snel nog eens heen te gaan!

 • Tessa | ReiZenZo.nl

  01 september 2014 om 18:42

  Tibet was ook voor mij de reis die de meeste indruk gemaakt heeft. Dat 'land' heeft me echt gegrepen. We raakten in Kathmandu flink van ons padje na een week lang de leegte van de Himalaya... Groter contrast kun je je bijna niet bedenken.

  Beantwoorden

 • Bart

  02 september 2014 om 00:13

  Awesome story! Ik ben zelf nu aan t sparen om volgend jaar te vertrekken en azie verder te ontdekken. Ik ben nog aan t puzzelen met de route maar deze tocht staat ook op t lijstje. Weet je of het ook mogelijk is om het andersom te doen? Van nepal naar tibet en van daar naar china (of eventueel HK voor een nieuwe visum)? Thanks!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Bart

   02 september 2014 om 07:15

   Hey Bart! Wat een te gekke reis staat je dan te wachten zeg!! Tof! Het is zeker mogelijk de reis andersom te doen, alleen worden er dan nog wel eens eisen gesteld aan dat je met een groep moet reizen. Soms kan een groep ook al met 2 personen zijn, maar de meest actuele situatie weet ik zo niet. Een goede Tibetaanse gids is Lobsang, hij kan je zeker verder helpen; www.tibetexperience.com.

 • Marijke | wanderersblues.be

  03 september 2014 om 09:09

  Wow, zo een prachtige route en zo'n ongelooflijk mooie foto's! Staat al lang op mijn lijstje, maar nu zet ik het toch iets hoger! :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijke | wanderersblues.be

   03 september 2014 om 10:06

   Leuk te horen Marijke en doen doen!!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.