Tips voor een reis naar Nam-Tso in Tibet

08 mei 2015

Nam Tso 1

Er zijn meerdere landen die strijden om de eer het hoogste zoutwatermeer ter wereld te hebben, maar tot op heden lijkt Tibet het met Nam-Tso te winnen. Tibetanen beschouwen de grond waarop dit meer ligt als heilig. Dat klinkt ons natuurlijk een beetje vreemd in de oren, maar wanneer je er over nadenkt valt dat best mee. Water is immers de bron van alle leven en een kostbaar goed. Zonder water is leven voor mens, plant en dier onmogelijk. Van daaruit bezien zit er wel iets in. Nam-Tso ligt op 4700 meter, maar om er te komen moet je een pas over van 5200 meter. Dat betekent dat je een trip naar Nam-Tso eigenlijk niet kunt ondernemen voordat je goed geacclimatiseerd bent (in Lhasa). Dat wil zeggen dat je toch wel minimaal een dag of 5 tot 7 op hoogte bent geweest. Onderschat dit niet want er komen ieder jaar weer mensen terug die het meer niet hebben gehaald en terug worden gestuurd. Of ze druipen af nadat ze misselijk en met knallende hoofdpijn op hun bed liggen bij het meer. En dat zou natuurlijk zonde zijn.


Nam Tso 2 Adembenemende route.

De route naar Nam-Tso is prachtig. Je doorkruist hoge bergpassen en komt, afhankelijk van het seizoen, nomaden tegen op de hoogvlakten. Deze nomaden slaan hun zwarte tenten, gewoven van yakhaar, op de uitgestrekte vlaktes van de Chang Tang op. Je passeert de pas op 5200 meter en ziet Tibetanen de goden eren door kleine gekleurde papiertjes in de lucht te gooien en een kort gebed te roepen.Vervolgens daal je 500 meter af naar het lager gelegen meer. Voor je liggen de bergen die Heinrich Harrer heeft overgestoken op zijn reis van India naar Tibet in het verfilmde boek “Seven years in Tibet”. De kleuren zijn onwijs mooi en het landschap is onmetelijk weids en ruig.


Nam Tso 3 Overnachten with a view.

Slapen aan Nam Tso kan ook. Dat doe je in een groepje zeecontainers vlak aan het meer. En er staan wat restaurants in een soort van cirkel, maar verwacht er allemaal niet te veel van. ’s Nachts wordt er akelig koud en een maaltijd bestaat uit aardappelen, gedroogd yak vlees en echt de allerlekkerste yak yoghurt. Op tien minuutjes lopen vanaf je slaapplek vind je een tempeltje en enkele gebedsmolens. Dit is de plek waar pelgrims komen voor een stukje dagelijkse spiritualiteit en mensen die er in de buurt wonen een draai komen geven aan de gebedsmolens die er geïnstalleerd staan. Wanneer je hier in de kou staat, in deze onaards mooie omgeving, voel je je nietig en klein. En is dat niet precies waarom je een reis naar Tibet maakt? In het geval je weinig last hebt van de hoogte, is het leuk om ‘s morgens vroeg bij zonsopkomst de heuvel boven de tempel te beklimmen. Het is een half uurtje lopen en het is een geweldig uitzicht de zon boven de bergen te zien opkomen en het meer te verlichten met zijn stralen. Ik zou een excursie naar Nam-Tso zeker aanraden, maar blijf er dan wel de nacht slapen. Het is een plek die toch een soort van op je moet inwerken. Het zou zonde zijn gelijk dezelfde dag alweer terug te rijden naar Lhasa.


Nam Tso 4

Tip: neem meer dan voldoende warme kleding mee. Het wordt er in de nacht ontzettend koud en je zult blij zijn met ieder kledingstuk dat je hebt meegenomen. Wij hebben geslapen in onze kleren en met dubbele dekens en nog was het koud. Nog een tip:: koop een fles drinken en drink deze leeg. Je hebt nu mooie een fles waar je het warme water, wat je bij alle accommodaties in Tibet aangeboden krijgt om thee van te zetten, in kunt doen om een provisorische kruik van te maken voor in bed ;-) . Een twee- of driedaagse trip naar Nam-Tso kun je boeken bij een van de tourbureautjes in Lhasa. Een aanrader is Lobsang van Tibet Experience; een lokale gids die er alles aan zal doen je een te gekke tijd in Tibet te bezorgen.

Spreekt een bezoekje aan Nam-Tso of meer algemeen Tibet jou aan?

@Azië @Tibet #reizen #tibet #hoogteziekte #reistips #bergen #lhasa #nam-tso

4 reacties

 • Sandra

  08 mei 2015 om 09:19

  Supergaaf! Het ziet er heel apart uit met die witte bergen erachter. Ik moet het eens met eigen ogen gaan bekijken!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   08 mei 2015 om 11:02

   Ja te gek he. En je gaat er vast tijdens die mooie roadtrip komen!

 • Kimber - Reisgenie

  08 mei 2015 om 10:09

  Waaaauw! Wat een mooie foto's!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber - Reisgenie

   08 mei 2015 om 11:02

   Lief, dank Kimber!

 • Jeroen

  08 mei 2015 om 13:10

  Wat een super gave foto's!
  Er is zojuist een locatie met stip gestegen op de bucketlist :-D
  (alleen wel benieuwd of ik grote hoogte ook een beetje kan uithouden)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   08 mei 2015 om 13:17

   Vast wel! Jij bent wel een doordouwer ;-). En zeker heel erg mooi daar!

 • Shenna

  19 mei 2015 om 18:38

  Wat een super toffe website zeg. Een vriendin vertelde mij er vorige week over en ik heb tot nu toe aan een stuk door gelezen!
  Deze zomervakantie wil ik graag voor 20 dagen naar Tibet toe maar is het erg lastig om een permit te krijgen? (ik wil graag de trein nemen vanuit Chengdu) En is het goed te doen als meisje van 21 in je eentje (ik heb al enige reiservaring)? Heb je verder nog tips van bezienswaardigheden die ik niet mag missen?

  Alvast bedankt:)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.