4x liefde voor Tibet

Reismeisje 17 april 2014

Liefde Tibet

11 mei komt de Dalai Lama naar Nederland. En guess what? Ik ga ‘m ontmoeten!!! Nou ja, niet echt, want ik zal naast duizenden andere mensen in een grote zaal aan de lippen van deze bijzondere man hangen, maar toch. Cadeau gekregen van mijn hubby :-). Tijdens onze reis vorig jaar door India hebben we de Dalai Lama nèt gemist, dus een keer een lezing van hem bij wonen stond nog hoog op mijn lijstje. Can’t wait!

Door dit naderende feest, ben ik me weer wat meer in Tibet aan het verdiepen en realiseerde ik me des te meer dat het voor mij één van de meest bijzondere bestemmingen tot nu toe is geweest. Waarom?

1. De Tibetanen zelf.

Ik heb nog geen milder, gemoedelijker en gastvrijer volk ontmoet dan de Tibetanen. Ondanks hun niet bepaald gemakkelijke leven, treden Tibetanen je altijd met een glimlach van oor tot oor tegemoet en nodigen je meteen thuis uit voor een kopje yakboter thee. Lekker :-). Tibetanen zijn altijd bereid je te helpen of een gezellig babbeltje te maken. Ik houd van die mensen!

2. Fantastische landschappen.

Tibet is ongelofelijk groot, dus ik heb (nog) maar een klein deel gezien. Maar wat ik heb gezien was zo verbluffend mooi! De combinatie van enorme hoogtes, vlakke steppes met kuddes yaks en strakblauwe luchten maakt ’t gewoon een heel bijzonder en uniek landschap. De soms bijna spookachtige dorpjes en idyllisch gelegen kloosters maken het helemaal af!

3.Tibetaans Boeddhisme.

Als je naar Tibet gaat, ontkom je niet aan een flinke dosis Tibetaans Boeddhisme. Voor de Tibetanen is dit echt een dagelijkse manier van leven en dat zie je in alles terug. Van de honderden mensen die dagelijks de heilige Bakhor ronde lopen tot de oudjes zwiepend met hun gebedsmolentjes en de vredelievendheid voor elk levend diertje; het heeft allemaal met het Boeddhisme te maken. Dat maakt Tibet voor mij wel extra bijzonder en ‘anders’.

 4.Leven in strijd

Helaas staat de strijd die Tibet voert om een autonome regio binnen China te mogen zijn in het Westen niet bepaald op de politieke agenda. Nu is dat nog één ding, maar het feit dat er bijna dagelijks Tibetanen sterven omdat ze zichzelf simpelweg Tibetaan en geen Chinees noemen, is toch te gek voor woorden?! Als je eenmaal in Tibet bent geweest en met eigen ogen hebt gezien wat Tibetanen allemaal moeten door staan om een gewoon, simpel leven te leiden, laat het je nooit meer los. Dat alleen al is voor mij een reden om keer op keer Tibet te bezoeken en hun strijd te steunen.

Dit is waarom ik Tibet in mijn hart gesloten heb en er zeker nog weer heen hoop te reizen. Ben jij al eens in Tibet geweest?

 

@Azië @Tibet #reizen #backpacken #tibet #Dalai Lama

3 reacties

 • Mandy

  17 april 2014 om 11:44

  Wat ontzettend leuk dat je een lezing van de Dalai Lama gaat bijwonen, het lijkt me echt een bijzondere en inspirerende ervaring. Het is heel erg triest hoe de Tibetanen moeten 'vechten', hopelijk komt er snel verandering in.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   17 april 2014 om 14:21

   Jaaaa, kijk er ook erg naar uit! Lijkt me superbijzonder!

 • Eva (www.eyeswideopen.nl)

  17 april 2014 om 13:05

  Hoi Wendy,

  Ik heb net je blog ontdekt (mijn sport, outdoor en reisblog www.eyeswideopen.nl is net een week online). Je schrijft heel leuk en de foto's op je site zijn prachtig! Ik ga je dus volgen :) Oh en nee, helaas ben ik nog nooit in Tibet geweest, maar ik zou heel graag gaan. Vooral een meerdaagse tocht door de Himalaya lijkt me fantastisch!

  Groetjes,
  Eva

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva (www.eyeswideopen.nl)

   17 april 2014 om 14:21

   Leuk om te horen:-)!

 • Laurens (Rondreis.nl)

  21 april 2014 om 09:36

  Eén van de mooiste plekken op aarde! 4 x eens met je... Ooit zeker terug! :)

  Beantwoorden

  • Gerben Laurens (Rondreis.nl)

   23 april 2014 om 13:01

   Hoi Laurens,

   Mocht je een keer teruggaan naar Tibet, probeer dan een toertje te boeken (is verplicht zoals je waarschijnlijk wel weet) via deze website: www.tibetexperience.com.
   Dit is opgezet door een gids die ik had in 2007. Echt een van de beste gidsen die ik tot dusverre heb gehad! En hij regelt bovendien alles voor je, van treintickets tot de permit. En dat alles tegen een budgetprijs. Bovendien is hij 100% te vertrouwen.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.