Wat kost 2 weken Tibet?

Reismeisje 18 februari 2014

Deze keer in de budgetreeks 2 weken reizen door Tibet. Zoals je misschien wel weet één van mijn favoriete bestemmingen! Helaas is het op dit moment vrij lastig om een permit te krijgen om Tibet überhaupt in te komen, maar dit kan elk moment weer versoepelen. Als het Boeddhisme je wel aanspreekt en je van fantastisch weidse landschappen houdt, zou ik zeker een reis naar Tibet overwegen. Ik zet voor je op een rijtje welke kosten je kunt verwachten:

Kosten Tibet 1

Vliegen & trein.
Vanuit Nederland is het niet mogelijk rechtstreeks op Tibet te vliegen. Je zult dan via een grote stad in China moeten reizen. Ik zou echter aanraden op Chengdu in Zuid-China te vliegen en daar de trein naar de hoofdstad van Tibet, Lhasa, te pakken. Je legt dan bijna 3.400 km af en passeert de hoogst gelegen treinstations ter wereld. Ondanks de 45 uur die de reis duurt, vond ik het een supergave ervaring! Bijkomend voordeel is dat je wat geleidelijker aan de hoogte kunt wennen; Lhasa ligt namelijk op 3.500 meter, het kan nogal een schok zijn als je uit het vliegtuig stapt en ineens 3.000 meter hoger bent dan waar je vertrok…

Maar goed, de kosten :-). Een retourvlucht van Amsterdam op Chengdu kost je rond €650. Iets goedkoper moet ook lukken, maar dit is een meer reële prijs. Een enkele reis met de trein naar Lhasa kost rond $100, wat neer komt op ruim €70. Dan heb ik ’t wel over een ‘hard sleeper’; het is namelijk wel lekker om in die 45 uur een bedje te hebben :-). Je deelt een coupé vaak met 3 anderen. Je moet trouwens een treinkaartje ruim van tevoren reserveren. Het beste kun je vanuit Nederland een hostel in Chengdu boeken voor 1 of 2 nachten en hen vragen treinkaartjes voor je te regelen. Daar rekenen ze een klein extra bedrag voor en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Ga definitely naar Sim’s Cosy Garden Hostel, te leuk!!

Accommodaties.
In Lhasa zelf heb je best veel keuze. Ik zou sowieso kiezen voor een hostel in het oude, nog echt Tibetaanse deel van Lhasa. Daar heb je de meest authentieke sfeer en je steunt er de Tibetaanse bevolking mee. Een overnachting in een prima double kamer kost je rond €8. Lachen hè :-)?! Als je buiten Lhasa komt, wordt het alleen nog maar goedkoper. Reken op €3 per persoon voor een overnachting, maar verwacht daar ook geen luxe voor. Het rurale gebied in Tibet is echt ruraal zeg maar…Je krijgt er enorme gastvriendelijkheid voor terug!

 Eten & drinken.

Supercheap, zelfs in Lhasa. Rond €2 heb je echt een hele avondmaaltijd en voor €0.30 er bovenop heb je er ook nog een lokaal biertje bij. In Lhasa heb je een aantal erg goede restaurantjes. Ik kan Snowland voor het avondeten en Barkhor Namchen voor het ontbijt aanbevelen. Deze laatste heeft echt een fantastisch dakterras met uitzicht over de bergen. Bedenk wel dat het eten en drinken buiten Lhasa erg beperkt is qua variatie. Je zult ’t veelal moeten doen met yakboter thee (niet te doen, sorry), tsampa (een soort gerstmeel), yak yoghurt (lekker!), momo’s (een soort gestoomde deegballen met groenten) en een sporadische aardappel. Sla dus zeker wat eten in vóór je op reis door de rest van Tibet gaat.

Kosten Tibet 2

Tours.
Dit is een lastige. Kort gezegd komt het er op neer dat je een geboekte tour van meerdere dagen moet kunnen overleggen om een permit voor Tibet te krijgen. Één van de vele bizarre Chinese regels…Punt is dat je die tour alleen via bepaalde bureautjes mag boeken. 3x raden wie de eigenaren zijn van dergelijke bureautjes; yes, de Chinezen. Wat maakt dat uit zul je misschien denken? Allereerst zul je geen objectief beeld van Tibet krijgen als je begeleid wordt door een Chinees. Geloof me, de geschiedenis en huidige situatie wordt uitgelegd zoals het voor hen het beste uit komt. Daarnaast help je er de Tibetanen geen sikkepit mee om het kleine beetje dat over is van hun cultuur in stand te houden. Daarom boeken wij altijd 2 tours; één om de permit te krijgen en één, nou ja, voor het echie zeg maar :-). Ik heb een fan-tas-tische Tibetaanse gids voor je: Lobsang. Neem echt een kijkje op zijn website als je naar Tibet wilt gaan. Hij kan je met alles helpen en stelt custom made de meest mooie tours samen. Ennn tegen een schappelijk prijsje.

Maar goed, wat kosten die tours nou? Dat hangt enorm af van wat je precies wilt, ik zet hieronder wat dingen voor je op een rijtje

Sera klooster toegang (op een half uurtje van Lhasa) €7

Dagtrip naar Nam Tso per mini-bus                                €20

Trek met gids per dag                                                            €75

8 dagen ronde incl gids, accommodatie, mini-bus       €550

Je ziet, het er is erg lastig een duidelijke prijs te geven. Wij hebben toen in elk geval een kleine week in Lhasa en omgeving door gebracht en hebben daarnaast nog met een mini busje en gids een ronde gemaakt van 5 dagen door (Noord) Oost Tibet a €350 per persoon. Inclusief alles.

Totale kosten.

In dit geval kan ik alleen de kosten noemen vanaf Chengdu, omdat wij Tibet hebben bezocht tijdens een 8-weekse reis door Azië :-). Al met al waren wij rond €600 per persoon kwijt voor 2 weken Tibet, inclusief retour treinreis van en naar Chengdu. Als je daar dan een vlucht a €650 boven op telt, komt je dus op €1.250. Een single entry permit voor Tibet kost je rond €70, houd daar ook nog even rekening mee.

Dat was Tibet! Op naar het volgende kostenplaatje; tell me, waar ben je benieuwd naar?

 

@Azië @Tibet #reizen #backpacken #tibet #china #budget #chengdu #kosten

9 reacties

 • Lisanne Kramer

  18 februari 2014 om 08:16

  Bedankt voor alle blogs! Erg leuk om te lezen! Ik ben erg benieuwd naar het kostenplaatje van Thailand en Indonesië. Het mag backpackerstyle maar hoedt niet. Een beetje luxe mag best.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisanne Kramer

   18 februari 2014 om 08:29

   Gaan we doen :-)!

 • Mandy

  18 februari 2014 om 13:01

  Geen budget reisje, maar het lijkt mij de moeite waard als ik jouw verhalen en foto's mag geloven (wat ik ook doe ;) ).

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   18 februari 2014 om 14:17

   ;-)

 • Salome vroomshoop :-)

  18 februari 2014 om 20:46

  Leuke blogs, zelf niet van plan naar Tibet te gaan......maar je kunt lezen dat je het met passie schrijft! Leuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Salome vroomshoop :-)

   19 februari 2014 om 07:43

   Haha, gekke Thea ;-). Thanks!

 • Marjolijn

  21 februari 2014 om 10:18

  Ik heb een praktische vraag...je bent zoveel aan het reizen, hoe doe je dat met je werk in nederland? Ik wil ook graag gaan reizen, maar heb een vast contract en kan niet elke keer zoveel weg. Of heb je gewoon steeds andere baantjes waarmee je dan weer geld verdient zodat je kunt reizen?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marjolijn

   21 februari 2014 om 11:44

   Hey Marjolijn! Nee, ondanks dat ik van avontuur houd, ben ik ook wel een risicomijdend typje :-). Ik heb gewoon een vaste baan en niet superveel vrije dagen. Ik ga meestal 2x per jaar op reis; 1x echt wat langer en 1x ietsje korter. Zoiets. En vergeet niet dat al mijn reizen wel een beetje het resultaat zijn van jaren ;-). Ik zou zeggen: begin lekker aan je eerste reis! Al concrete plannen?

 • SanneWierda

  25 februari 2014 om 11:32

  Wauw, dat is écht niet duur! Je betaalt hetzelfde voor een vakantie aan de Franse kust (ook heel mooi, hihi).

  Beantwoorden

  • Reismeisje SanneWierda

   25 februari 2014 om 12:53

   Terwijl ik 't bijvoorbeeld best een prijzige reis vond als backpacker ;-). Maar je hebt zeker gelijk! Zeker in Azie kun je veel doen met je Westerse geld.

 • Marjolijn

  03 maart 2014 om 09:36

  Ik ben van plan dit jaar mijn vrije dagen op te sparen en dan begin november 4 weken door thailand te reizen! Dat wordt mijn eerste reis, spannend dus! Retourticket boeken en verder niks...nog een tip voor de eerste reis?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marjolijn

   03 maart 2014 om 15:27

   Alles laten komen zoals het komt en niet te veel plannen inderdaad :-). Ik heb trouwens vandaag net een artikel gepost over 2 weken backpacken door Thailand. Misschien heb je daar iets aan!

 • Ilse van Roermund

  26 mei 2014 om 21:41

  Hoi! Ik ben zojuist op jou blog gestruind en was zeer benieuwd naar je reisdetails!
  Ik vroeg me af, jullie zijn 2 weken in Tibet geweest waar elke dag een gids verplicht is. Je geeft aan dat de gids 75 euro per dag is, maar hoe kom je dan op 600 euro totaal? Mag ik vragen wanneer je daar precies bent geweest? Mijn vriend en ik zullen a.s. oktober in Tibet zijn en proberen een kostenplaatje te krijgen over het land, maar is erg lastig te vinden!
  Ik hoop van je te horen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ilse van Roermund

   27 mei 2014 om 06:48

   Hey Ilse! Tibet ligt wat complex. Van tevoren zul je een heel schema moeten hebben dat bij een 'officieel' bureau is geboekt inclusief elke dag begeleiding. Anders zul je geen visum krijgen. Als je eenmaal je visum hebt, ben je echter een stukje flexibeler. Mits je natuurlijk een bureau/gids hebt die daarin mee kan gaan. Wij zijn er 4 jaar geleden voor het laatst geweest; ik denk dat er best veel veranderd is nu, maar ik heb wel een goed Tibetaanse adres voor je (gids). Mail me anders even op reismeisjenl@hotmail.com. Kan ik iets meer in kwijt!

 • Ingrid

  09 november 2014 om 13:18

  Hai, vraagje: is de prijs die jij noemt ook inclusief 'fake' tour? En wat betaal je voor zo'n fake tour? Alvast bedankt!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ingrid

   10 november 2014 om 07:15

   Ja, klopt. Inmiddels liggen de kosten hiervan waarschijnlijk een tikkeltje anders. Ik zou je aanraden contact op te nemen met een Tibetaans tourbureau; zij kunnen je de exacte prijs voor een bepaalde route aangeven. Ik heb erg goede ervaringen met Lobsang van Tibet Experience, zie http://www.tibetexperience.com/. Als je hem mailt en de namen Gerben & Wendy uit Nederland noemt, komt hij zeker weten met een extra scherp prijsje ;-).

 • Boudewijn

  11 april 2018 om 11:45

  Vraagje. Een tour voor het echie (Via Lobsang) boeken en hoe boekje de niet echte dan(welke organisatie)? Je moet toch van te voren betalen neem ik aan?

  Gr.
  Boudewijn

  Beantwoorden

  • Esther Boudewijn

   30 mei 2018 om 10:27

   Ik ben ook benieuwd hoe je dit regelt!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.