Tips voor een bezoekje aan Venetië

Reismeisje 08 augustus 2019

Venetie San Marco

Venetië. 24 jaar geleden ben ik er eens geweest. Met mijn ouders. Tussen de duiven op het San Marco plein. Ik heb er nog levendige beelden van. Waar we koffie dronken, hoe we over de Rialto brug wandelden. Het was er toen al ongelofelijk druk. Grote mensenmassa’s en de geur van brak water door de hele stad. Toen we deze zomer besloten een roadtrip te maken door Oostenrijk en Italië én Maurice Venetië graag eens wilde zien, leek het me meteen leuk om terug te keren en was ik tegelijkertijd voorbereid op nóg meer mensenmassa’s en stinkend water. In al die jaren zijn er naar schatting 100.000 inwoners uit Venetië weg getrokken. Vanwege de drukte. De druk die dat letterlijk op de stad legt. Het water dat als maar meer ruimte in neemt. Afgelopen week was het zo ver; we bezochten Venetië. En ik kan niet anders zeggen dan dat het me 100% is mee gevallen! Ik kon de pracht zien. Het unieke van deze stad met eeuwenoude historie. De tradities die in ere worden gehouden. Dwars door al die toeristen heen. Ik ving een glimp op van het oude, pure Venetië. Vandaag deel ik mijn persoonlijke tips voor een bezoek aan deze bijzondere stad met je!

#1 Parkeer je auto buiten Venetië en reis per boot

Venetië is een eiland. Of eigenlijk een schiereiland, want is ondertussen verbonden met het vaste land via een lange brug. Zeker in het hoogseizoen veroorzaakt dit enorme opstoppingen. Iets waar wij niet veel zin in hadden. We hebben onze auto op het vaste land geparkeerd, bij Fusina. Hier vind je een groot parkeerterrein waar je je auto voor een dag kunt parkeren. Wij hebben dit via deze website online gereserveerd, wat officieel €12 voor een dag kost, maar waarbij wij uiteindelijk maar €5 hoefden te betalen. Geen idee hoe dat kan; duur is het in elk geval niet Knipogen. Eenmaal geparkeerd is het zo’n 200 meter lopen naar het water. Daar vertrekt elk heel uur een veerboot, die je in 20 minuutjes naar Zattere in Venetië brengt. Een retour kaartje voor de boot kost €13 per persoon. Vanaf Zattere loop je in 20-30 minuten naar het bekende San Marco plein.

Venetie ontbijt

#2 Ga vroeg en ontbijt in Venetië

Ik denk dat dit echt het verschil heeft gemaakt bij ons bezoek. We stapten om 8 uur ’s ochtends op de boot bij Fusina en waren vóór half 9 dus in Venetië. De boot was bij lange na niet vol en ook bij aankomst liep er slechts een handjevol mensen. We zijn meteen door gelopen naar het San Marco, in de hoop dat we daar de massa’s ook voor zouden zijn. En dat was zo. Er waren zeker toeristen te vinden, maar minimaal in vergelijking met wat ik er 2 uur later zag… Zorg dus dat je vroeg in Venetië bent; dan ben je de drukte lekker voor. Leuke tip: ga ontbijten in Venetië. Wij hebben bij een klein barretje aan Grande Canal gezeten. Bij de Rialto burg. Cappuccino. Croissantje. Bootjes die af en aan varen. Venetië dat ontwaakt. Genieten!

Venetie gondel

#3 Verdwaal in de wijken Dorsoduro en Cannaregio

San Marco is het meest bekend in Venetië. Het plein, de kathedraal. Eigenlijk is een wijk in Venetië, waar je veel van de toeristische trekpleisters vindt. Ik zou dit zeker niet over slaan. Ik vind het echter ook zeker niet het leukste deel van de stad. Juist omdat het er dus zo toeristisch is. Druk. Bekende winkelketens. McDonalds afgewisseld met Burger King. Als je met de boot naar Venetië reist en uit stapt bij Zattere, kom je aan in de wijk Dorsoduro. Dat vond ik zelf een superleuk wijkje om doorheen te wandelen. Het heeft een heel lokaal sfeertje en barst van de leuke terrasjes en kleinschalige boetiekjes. Nóg leuker vond ik Cannaregio; het meest Noordelijke deel van Venetië. Je komt er het gemakkelijkste door de Rialto brug, bezien vanaf het San Marco (Zuiden) over te steken. Het eerste deel is nog wat drukker. Loop gewoon lukraak de wijk in. Steeds verder van de Rialto brug vandaan. Verdwaal. Geniet van het Italiaanse leven dat aan je voorbij trekt, de vele kleine bruggetjes, locals die zich in hun bootje vervoeren en drink staande tussen de Italianen een heerlijke koffie. Interessant weetje: Cannaregio had van origine een Joods getto. Eeuwen geleden woonden er honderden Joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 200 Joden vanuit dit getto gedeporteerd. Er wordt gezegd dat er slechts 8 terug keerden… Vandaag de dag wonen er nog zo’n 30 Joden in dit deel van Venetië en vindt je er nog een aantal synagogen. Als je een authentiek, mooi stukje Venetië wilt zien, is Cannaregio echt een aanrader!

We hebben uiteindelijk tot 1 uur in Venetië rond gelopen. Ontbeten. Gewandeld. Koffie gedronken en uiteindelijk hebben we om half 2 de boot terug gepakt naar Fusina. Precies op het moment dat de massa’s toeristen realiteit werden. Al met al was mijn ervaring in Venetië heel positief. Het heeft me aangenaam verrast. Ik heb een glimp opgevangen van het ‘echte’ Venetië en het is absoluut mogelijk om de wat meer rustige stukjes te ontdekken. Ik kan het je aanraden!

Vertel, ben jij al eens in Venetië geweest? Wat vond je er van?

@Europa @Italië #italië #reistips #europa #venetië #stedentrip

1 reactie

  • Laura

    26 augustus 2019 om 07:48

    Jeej! Supertips Wen! Ik vertrek morgenavond voor 2 dagen naar Venetië, dus ik ga jouw tips zeker gebruiken! Ik heb het geluk gehad via mn werk 2 gratis nachten in Hotel Metropole gewonnen te hebben, dus ik ga genieten :)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.