Tips voor een bezoekje aan de Taj Mahal

Reismeisje 30 april 2015

Taj Mahal

De Taj Mahal is wat mij betreft één van de mooiste gebouwen ter wereld. Met recht een wereldwonder. Gebouwd ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw liet Shah Jahan een mausoleum bouwen dat mooier moest zijn dan welk gebouw ook. In 1653, zo’n 20 jaar na de start, was de stad Agra een mausoleum rijker. Een gebouw dat later meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar (!) zou gaan trekken. De Taj Mahal was born. Hoewel je een bezoek aan de Taj Mahal echt niet vanuit Nederland hoeft te regelen, is het wel handig om met een aantal dingen rekening te houden, om zo de meest te gekke Taj ervaring te hebben die er is. Vandaag zet ik een aantal praktische tips voor je op een rijtje.


Sta op vóór de zon opkomt.
De Taj Mahal is op haar mooist tijdens zonsopkomst. Dan zie je het ingelegde mozaïek en marmer met de minuut van kleur veranderen. Om te zorgen dat je precies op dat moment op het terrein van de Taj bent, moet je vroeg je bed uit. Echt vroeg. Zeker als je nog een toegangskaartje moet kopen, want dat kun je alleen bij een speciaal ticketoffice doen dat niet bij de Taj zelf zit. Elke tuktuk kan je er heen brengen, maar houdt daar dus even rekening mee. Over het algemeen kun je overigens het beste je kaartje een dag van tevoren kopen; een aantal jaren geleden was dat zelfs verplicht. Vraag bij je hostel even de meest actuele regels na, zodat je niet vol enthousiasme om 4 uur ’s nachts bij het ticketoffice staat en er geen kaartjes meer blijken te zijn. Een toegangskaartje van zonsopkomst tot –ondergang kost rond €10-€11 per persoon (voor niet Indiërs).


Taj Mahal achterkant

Neem een kijkje aan de achterkant.
De Taj Mahal ligt aan een brede rivier die je onmogelijk even over zwemt om een kijkje van de andere kant te nemen. Laat je daar echter niet door weerhouden! Vraag een tuktuk chauffeur om je rond zonsondergang naar de ‘backside of the Taj’ te brengen. In 20 minuutjes zal hij je naar de overkant brengen, vanwaar je zelf naar de rivier kunt lopen. Let goed op, want aan de rivier ligt een soort parkje waar de meeste toeristen staan te fotograferen achter een ijzeren hek. Als je echter rechts aan houdt, kun je gewoon bij het water komen en heb je vrij uitzicht op de achterzijde van de Taj. Zeker een aanrader!


Taj Mahal zijkant

Ga tussen de locals zitten.
Het terrein van de Taj is behoorlijk groot en heeft verschillende ingangen. Aan de kant van East Gate vind je echter een leuk extra’tje. Daar loopt namelijk een pad naar de rivier toe, langs de Taj. Volg gewoon de stroom locals die er loopt en je komt er van zelf. Aan het water zitten mensen te picknicken, te discussiëren over allerlei Indiase dingen  ;-) en je hebt een bijzonder uitzicht van de zijkant op de Taj. Het einde van de middag is hier het perfecte moment; het koelt dan al wat af en je vindt er dan de meeste locals. Kleine tip: let goed op je spullen. Niet vanwege mensen, maar vanwege apen! Waar veel mensen en eten zijn, zijn in India ook apen. De apen die je bij de Taj vindt zijn akelig brutaal :-? .


Koop geen kaartje voor vrijdag.
Veel mensen denken dat de Taj een paleis is en dat het verder geen religieus gebouw is. Het is dus echter een mausoleum én bovendien Islamitisch van oorsprong! Het halve maantje op het dak van de Taj getuigt daar ook van. Belangrijk om te weten is dat de Taj om die reden op vrijdag gesloten is. Dan bidden moslims op het terrein van de Taj en is het niet toegestaan voor toeristen het terrein te betreden. Pas dus op met mannetjes die je een kaartje willen verkopen voor een vrijdag. Dat kan namelijk helemaal niet… Mocht je graag naar de Taj Mahal willen, kan ik hotel Sheela aanbevelen. Dit kleine hotel ligt dicht bij East Gate en is een oase van rust in Agra. Kamers zijn schoon en gelegen rondom een fijne, groene binnentuin. Vanuit hier loop je zo naar de Taj toe, een perfecte uitvalsbasis.

Ben jij al eens naar de Taj Mahal geweest of zou je dit graag willen?

@Azië @India #reizen #India #reistips #Taj Mahal #agra

8 reacties

 • Sandra

  30 april 2015 om 07:26

  Ik wist inderdaad ook niet dat het een mausoleum was, dus ik heb ook weer iets geleerd! De Taj Mahal lijkt me erg gaaf om een keer te bezoeken, ik ken het alleen van het bordspel Hotel en van foto's ;-)! Het heeft ergens ook wel iets weg van de Sjeik Zayed-Moskee in Abu Dhabi, alleen dan net wat anders. Ben wel benieuwd naar foto's van de binnenkant trouwens!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   30 april 2015 om 17:34

   Het is van buiten wel veel meer bijzonder dan van buiten moet ik zeggen, maar een bezoekje is het inderdaad erg waard!

 • Willem

  30 april 2015 om 16:56

  Wij hebben mooie de zonsopgang gezien in de rij voor de poort. Verder ziet de Taj Mahal er ook erg mooi uit tijdens een hoosbui!
  Gelukkig tussen de buien door van het mooie gebouw kunnen de genieten.

  Tip, agra is echt de smerigste stad ooit, blijf er echt niet langer dan noodzakelijk is.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Willem

   30 april 2015 om 17:33

   Ja dat vond ik ook wel ja ;-).

 • Sander

  30 april 2015 om 19:05

  Tja, alle wereldwonderen staan op mijn bucketlist. Deze heb ik maar iets vooruitgeschoven ;-) Maar leuke tips, weg van de massas toeristen lijkt me.

  Beantwoorden

 • Jessica

  30 april 2015 om 22:57

  Wat een heerlijke foto's! Ik droom zo op de late avond weg naar het verre India... En ik wist inderdaad ook niet dat het een mausoleum was en dat moslims daar vrijdag samenkomen om te bidden. Weer wat geleerd!

  Beantwoorden

 • Caro

  01 mei 2015 om 22:04

  Wat een fijn artikel! De Taj Mahal staat al zo lang op mijn lijstje!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   02 mei 2015 om 10:00

   Zeker een keertje bezoeken Caro :-)!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  02 mei 2015 om 12:31

  Ik ben ook vroeg opgestaan en dat is inderdaad de allerbeste tip ooit. Kon gewoon doorlopen en maar een handjevol andere toeristen. Overigens ook nog nooit zoveel op de kiek gezet, want de andere toeristen waren Indiërs die blijkbaar nog nooit een blanke in het wild hebben zien lopen ;)!

  Beantwoorden

 • lise

  16 september 2018 om 18:00

  hoi:) is het aan te raden om van te voren online je ticket te kopen?

  Beantwoorden

 • Monique

  05 mei 2021 om 13:05

  Jaha heerlijk liep ik jaren geleden mét mijn blote voeten op de Tai Mahal. Wat een moment...Fijn dat je zo duidelijk weer geeft dat de achterkant ook mooi is aan de rivier de Jamuna (zelfs heeft mijn nichtje deze naam gekregen ).
  Ik zou wel weer willen maar er is zoveel moois op deze aarde ...

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.