7 weetjes over de Taj Mahal
Reismeisje 16 september 2013
De Taj Mahal. Of je nu iets met reizen hebt of niet, iedereen kent de Taj Mahal. Dit mythische, sprookjesachtige bouwwerk uit de 17de eeuw werd door keizer Shah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz gebouwd. Doe mij zo’n liefdesverklaring ;-). Hier volgen 7 weetjes over de Taj die je nog niet wist!
De Taj is een Islamitisch gebouw. Als je goed kijkt zie je dit meteen bij de eerste aanblik aan de maansikkel die trots boven op de koepel prijkt, maar ik wist ’t eerlijk gezegd niet: de Taj Mahal is van origine een Islamitisch bouwwerk. De rijke decoratie die je overal op de Taj vindt, bevat ook veel symbolen uit de Islam.
Slimme minaretten. Op elke hoek van de Taj Mahal staat een minaret, 4 in totaal. Als je goed kijkt, zie je dat deze minaretten licht naar de buitenkant buigen. Geen foutje van de bouwvakker ;-), maar bewust zo gemaakt om te voorkomen dat de minaretten bij een eventuele aardbeving boven op de Taj zelf vallen. Slimme jongens, die Indiërs!
Op een plateau. Is je wel eens opgevallen op een foto van de Taj dat je aan de achterzijde niets ziet? Alleen maar lucht? Ook dat is expres zo gedaan, om het bouwwerk volledig tot haar recht te laten komen.
Een groot mausoleum. Veel mensen denken dat de Taj Mahal vroeger een paleis was, maar niets is minder waar. De Taj is eigenlijk een enorm groot mausoleum in een rijke verpakking. Zowel Mumtaz als haar aanbidder keizer Shah Jahan liggen er begraven.
Nieuw wereldwonder. Sinds 2007 is de Taj Mahal toegevoegd aan de officiële lijst van zogehete ‘nieuwe wereldwonderen’. En terecht!
Wereldwijde operatie. Wat leuke weetjes over de bouw van de Taj Mahal destijds: er zijn meer dan 1.000 olifanten gebruikt voor het vervoeren van materiaal, 20.000 Indiërs hebben aan ’t bouwwerk gewerkt, het bouwen van de tombe inclusief plateau alleen al kostte 12 jaar tijd en materiaal werd uit China, Afghanistan, Tibet en Sri Lanka gehaald.
Één van de grootste trekpleisters. Jaarlijks bezoeken zo’n 12 miljoen (!) toeristen de Taj Mahal; een enorm belangrijke bron van inkomsten voor de stad Agra dus.
Er zijn nog geen reacties geplaatst