Tips om veilig door Israël en Palestina te reizen
Reismeisje 01 maart 2015
Israël en Palestina. Regelmatig worden we opgeschrikt door een zoveelste raket die is afgevuurd op de Gaza strook of een zelfmoord aanslag in Jeruzalem. Hoewel het de afgelopen weken wat minder bij ons in het nieuws lijkt te zijn, blijft de situatie in het Midden-Oosten instabiel en kwetsbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren dat de woede van de Israëliërs op de hals haalt of een vergeldingsactie is een feit. En vice versa. Een never ending story. Vorig jaar zijn we voor het eerst naar dit gebied gereisd en dat gaat wat mij betreft zeker niet de laatste keer worden ;-) . Regelmatig krijg ik vragen over de veiligheidssituatie in Israë. Is het wel veilig om daar heen te reizen? En moet je extra alert zijn? Vandaag zet ik ’t voor je op een rijtje.
Veilige gebieden.
Vandaag de dag neemt Israël 80-90% van het totale land in beslag…Palestina bestaat eigenlijk alleen nog maar uit een smalle strook in het Zuidwesten, de Gazastrook, en een iets bredere strook land middenin Israël, de Westbank. Daarnaast is een heel klein stukje Jeruzalem ook in Palestijnse handen, maar dat is het dan ook wel. Hoewel de spanningen overal in het land wel merkbaar zijn, liggen de meest pittige brandhaarden in de gebieden waar Israël over gaat in Palestina. Logisch ook. Zo zul je in Jeruzalem zelf veel militair vertoon tegen komen, maar als toerist hoeft je je verder niet onveilig te voelen. Een bizar iets is wel de positie van de El Aqsa moskee midden in het oude centrum van Jeruzalem, naast de voor Joden zo belangrijke Klaagmuur. Moslims mogen het gebied rondom de Klaagmuur namelijk niet betreden, waardoor ze naar de El Aqsa moskee moeten via een enorm lelijke loopbrug. Naast diezelfde Klaagmuur. Bizar. Hier merkte ik wel meer spanning en was ik een tikkeltje meer op mijn hoede. Maar verder heb ik me in Jeruzalem niet onveilig gevoeld.
Het wordt beduidend anders als je vanuit Jeruzalem de Westbank in wilt. Je kunt bijvoorbeeld een rechtstreekse bus pakken naar Bethlehem, in Palestijns gebied. Een ritje van nog geen half uur, maar je passeert een compleet andere wereld. Overal zie je de beruchte muur liggen en schone, nette straten maken plaats voor vieze, aftandse gebouwen vol met kogelgaten. Palestijnse kinderen gooien stenen naar de zo gehate muur en Israëlische soldaten staan klaar om te schieten. We zijn uiteindelijk in zowel Bethlehem als Hebron geweest en in beide steden voelde het grimmig. Licht ontvlambaar. Ik kan niet zeggen dat ik me echt onveilig heb gevoeld, maar heel comfortabel was het ook niet. Vanuit Hebron zijn we uiteindelijk weer Israël in gegaan via Nazareth en daar was de sfeer weer wat luchtiger en minder gespannen. Toch zou ik zeker de Palestijnse gebieden niet overslaan als je van plan bent naar Israël te reizen. Dan zou je reis niet compleet zijn. Hoewel je niet de illusie moet hebben het conflict helemaal te snappen, maakte ons bezoek aan Palestina en het contact met lokale Palestijnen dat we op z’n minst een completer plaatje hebben. Beter begrijpen waar alle agressie en woede vandaan komt.
Tips om veilig te reizen.
Het is altijd verstandig vlak vóór vertrek de meest actuele situatie qua veiligheid te checken. Toen wij er vorig jaar waren, was het een relatief rustige periode, maar nog geen 3 maanden later waren er heftige gevechten in Hebron. Als je tot de conclusie komt dat je een reis naar Israël en Palestina gaat maken, denk dan aan de volgende tips:
-Reis in Palestijns gebied met een Palestijnse gids. Sowieso zal je ervaring echt authentieker zijn en zijn Palestijnen supergastvrij, maar het reist ook gemakkelijker. Als je met je Israëlische gids in Palestijns gebied aan komt, maak je geen vrienden…
-Reis niet naar de Gazastrook. Op dit moment zegt men dat het ook niet mogelijk is naar de Gazastrook te reizen. Waar een wil is, is echter een weg. In dit geval zou ik echter echt niet overwegen naar de Gazastrook te reizen. Hamas regeert hier en het is er simpelweg niet veilig.
-Wees alert bij het gebruik van openbaar vervoer, met name bussen. Je kunt prima met het OV reizen in Israël en Palestina. Check echter wel even van tevoren de route die je wilt gaan doen en wees alert op je mede passagiers. Je kunt het lang niet altijd zien of voorspellen, maar vertrouw op je onderbuikgevoel. Vertrouw je het niet? Neem dan gewoon een taxi, dan maar wat meer kosten.
-Laat je visum voor Israël op een apart papiertje stempelen. Israël is bij veel landen niet bepaald populair. Als je graag reist en je komt bijvoorbeeld in landen als Maleisië en Indonesië aan met je stempel van Israël, laten ze je regelmatig het land niet in. In Israël weten ze dit en gaan ze hier heel flexibel mee om. Vraag dus gewoon om een apart papiertje.
Tot slot, geniet van dit prachtige, historische land. Sta open voor de mensen en laat je verrassen. Dat heeft het mij echt in positieve zin gedaan! Ik ben benieuwd of jij een reis naar Israël of Palestina ziet zitten?
Tessa | 52druppels.nl
01 maart 2015 om 08:12dat moet een indrukwekkende reis geweest zijn. ik ben afgelopen jaarwisseling in Jordanië geweest, maar we hebben Israël maar even overgeslagen. mam vond Jordanië al verschrikkelijk ;-)
Beantwoorden
Reismeisje Tessa | 52druppels.nl
01 maart 2015 om 19:28Haha, nou Jordanie staat serieus nog op mijn wishlist. Lijkt me supermooi!
Linda | One Day Trip
01 maart 2015 om 10:31Dankje voor het beantwoorden van m'n vraag! :) geniet van je reis!
Beantwoorden
Reismeisje Linda | One Day Trip
01 maart 2015 om 19:27Graag gedaan en thanks Linda!
Ka
01 maart 2015 om 16:24Stoer dat je er bent geweest! En goede tips ook :)
Beantwoorden
Reismeisje Ka
01 maart 2015 om 19:27Thanks!
Eva - eighty7
01 maart 2015 om 21:10Ik moet eerlijk bekennen dat deze bestemming nou niet direct hoog op mijn to-visit-lijst staat; toch een beetje een bangerik denk ik ;-)
Beantwoorden
Kim
02 maart 2015 om 20:02Ik hoop dat je er ontzettend van hebt genoten! Heb zelf afgelopen November 4 weken in Hebron in een gastgezin gewoond. Vond het fantastisch! De Palestijnen zijn zo gastvrij, hierdoor heb ik me geen enkele keer onveilig gevoeld en ben altijd goed geholpen. Ben je ook in Nablus geweest? Dit was mijn favoriete stad in de West Bank. Jordanië is absoluut ook de moeite waard en ook heel makkelijk om rond te reizen (heb hier enkele jaren geleden enkele maanden als vrijwilliger gewerkt). Laat je niet gek maken door al het nieuws! Gewoon je verstand gebruiken, lokale media in de gaten houden en genieten van de gastvrijheid en het heerlijke eten ;)
Beantwoorden
Denise
02 maart 2015 om 21:53Ik was afgelopen mei een maand in Israel geweest en ik kreeg bij aankomst en vertrek automatisch mn "visum" op een apart papiertje. (hier staat ook je foto op) hier hoefde ik zelf niet om te vragen.
Over drie weken ga ik weer erheen even kijken of het dan weer zo is :)
Beantwoorden
Reismeisje Denise
03 maart 2015 om 21:30Superleuk zeg. Al vast heel veel plezier!
Aur Denise
03 maart 2015 om 22:29Ja, dat is al sinds zo'n 2 jaar de procedure; ze zetten geen stempels meer!
Heleen Klaver
03 maart 2015 om 21:43Israël en vooral ook Jeruzalem is de mooiste plek waar ik ooit ben geweest niet alleen qua uiterlijk maar ook qua sfeer! Heel bijzonder!
Beantwoorden
Reismeisje Heleen Klaver
03 maart 2015 om 22:11Leuk dat je ook zo enthousiast bent Heleen!
Nova
11 mei 2015 om 22:26Hai,
Nog een vraagje. Is het handig denk je als kinderen of baby meegaan reizen
Beantwoorden
Reismeisje Nova
12 mei 2015 om 05:19Jawel hoor. Niet anders dan dat je zonder kinderen reist zou ik zeggen.
Kim
14 mei 2015 om 18:48Leuk geschreven, alleen is het geen probleem om Maleisië of Indonesië in te gaan met Israëlische stempel! Ben namelijk in beide landen geweest met een stempel van Israël in m'n paspoort, ze hebben de stempel wel gezien maar er niets over gevraagd o.i.d. Het gaat meer om de landen die geen 'band' hebben met Israël, zoals Irak en Iran ;)
Beantwoorden
Reismeisje Kim
15 mei 2015 om 06:29Dank voor je aanvulling Kim. Ik heb van andere reizigers andere verhalen gehoord; die kwamen Maleisie en Indonesie niet in. Wellicht zijn de regels nu gewijzigd of is het gewoon niet zo strikt.
Wim Starkenburg
30 juni 2015 om 11:21Dank voor je mooie reisverslag en de waardevolle tips. Groet Wim
Beantwoorden
Reismeisje Wim Starkenburg
30 juni 2015 om 12:09:-) Dank voor je leuke reactie Wim!
Wiggeltje
07 december 2015 om 13:17Hoi, leuke en goede informatieve website heb je :-)
Ik had een vraagje over Israël, omdat ik daar graag heen wil in 2016. Kan je daar ook lekker in het wilde weg rondfietsen? En heb je daar ook veel natuurgebieden waar je vrij (gratis dus) kunt kamperen?
Beantwoorden
Marie
03 mei 2016 om 15:55Hoi reismeisje,
Ik ga in juli op studiereis naar Israel en de Westbank, maar moet eerder terug naar huis. Ik vroeg me af of het te doen is om in je eentje van Bethlehem naar het vliegveld te reizen? En hoe is het om alleen door zo'n checkpoint te gaan? :)
Beantwoorden
monique
28 januari 2018 om 14:58kan je als vrouw veilig reizen in israel
Beantwoorden
Arent
16 februari 2018 om 08:44Hallo,
Even een reactie qua politiek. Je beschrijft dat er één doorgang voor moslims is en dat is via de lelijke loopbrug rechts van de klaagmuur. En dat het voor moslims verboden is om in de omgeving van de klaagmuur te komen. Nou Laat dat juist andersom zijn. Moslims hebben 3 ingangen naar de tempelberg. De loopbrug wordt vooral voor toeristen/Joden gebruikt. Die de warpf liever niet ziet op de tempelberg.
Ook is het voor moslims geen probleem om de klaagmuur te bezoeken.
Dit is niet mijn mening maar gewoon te lezen in de meeste reisboeken.
Met vriendelijke Groet
Arent
Beantwoorden
Matthanja Arent
28 november 2018 om 07:20Klopt! De loopbrug is er voor de toeristen en de Joden.
De moslim l islamitische wijk in Jeruzalem ligt vast aan het plein van de moskee. Zij kunnen daar gewoon naartoe lopen. Als toerist en zeker als Jood mag je niet via die weg naar de moskee. Er staat een hek met militairen. Zo kun je een beperkt deel van de islam wijk niet betreden en daarmee ook de twee natuurlijke ingangen naar het plein niet betreden. Een moslim zal je niet snel over de loopbrug zien gaan.