The story behind de Hmong in Laos

23 maart 2014

Hmong Laos

Dit jonge meisje behoort tot één van de vele verschillende Hmong stammen in Noord-Laos. De Hmong, ook wel Miao genoemd, zijn een bergvolk die de afgelopen paar honderd jaar zijn uitgewaaierd over Zuid-China, Vietnam, Laos en Thailand.

Deze stam van de Hmong draagt heel kleurige kleding en hoofddeksels. Dit representeert de kleuren van de groenten en fruit die ze verbouwen en de dieren die ze fokken .  Ze wonen diep in de jungle in houten hutten gebouwd op bamboe palen. Dit laatste vooral om ongedierte als ratten uit huis te houden, ratten kunnen namelijk niet met hun nageltjes tegen het gladde bamboe op klimmen.  De Hmong zijn aanhangers van het anamisme, wat betekent dat ze geloven dat er niet alleen geesten huizen in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen en bergen of rivieren.  Tijdens onze twee dagen durende trek door de jungle om bij deze mensen te komen, tref je weinig dieren aan, veel ervan is gedood en opgegeten. De enige dierensoort waarop niet gejaagd wordt is een bepaald type aap. Dit komt omdat men gelooft dat zij hiervan afstammen. De eerste vrouw van hun stam zou zijn gestolen door een aap en zwanger zijn geraakt. Daarom worden deze apen als familie beschouwd.

Reistip.

Wil jij ook een bezoek brengen aan een etnische minderheid in Laos? Reis dan via Luang Prabang in het Noorden van Laos naar het plaatsje Luang Nam Tha en boek een ecotour bij het provinciale tourisme bureau Nam ha Ecotourism Project. Een goede conditie is vereist.

 

@Azië @Laos #reizen #backpacken #Azie #Laos #fotografie #reisfotografie #the story behind #stammen

3 reacties

 • Rianne

  23 maart 2014 om 16:32

  Mooie foto! Leuke achtergrondinformatie ook, lijkt me erg bijzonder om een bezoek te brengen aan hen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Rianne

   24 maart 2014 om 07:42

   Thanks!!

 • Simone

  24 maart 2014 om 06:30

  Mooie foto en leuk om wat meer te weten te komen over de Hmong. Wij hebben ze in Vietnam veel zien, Mazarin Laos volgens mij niet... Maar we hebben dan ook geen trek gedaan vanaf Luang Prabang...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Simone

   24 maart 2014 om 07:43

   Thanks!

 • Gerard | Wijzijnbackpacken.nl

  10 augustus 2015 om 11:53

  He! Leuke tip! Ik zie dat de link in je blog het niet (meer) doet. Met even googelen komen we er ook :) http://www.namha-npa.org/info/eco_tourism_in_namha_npa.htm

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.