Meerdaagse trek door het Noorden van Laos

24 maart 2015

Laos Noorden 1

Trekken door het Noorden van Laos. Klinkt avontuurlijk, toch? En dat is het ook! Want wie kan nou zeggen dat je op vakantie dagenlang door de ongerepte jungle hebt gewandeld op zoek naar afgelegen bergstammen als de Hmong, Dzao of Akha? In Laos you’ll find it all!

De weg naar Noord Laos.
Onze trip begon in de Noordelijke  provinciehoofdstad Luang Prabang. Deze plek is dé ideale bestemming om nog even lekker te genieten van heerlijke hotelletjes, chocolate pancakes met Nutella en fijne extra’tje als wifi. Dat zul je de komende dagen niet meer aantreffen ;-) . ‘s Morgens vroeg nemen we, met overstap, vanaf het busstation een minibusje naar Luang Nam Tha. Het zijn lange ritten over stoffige wegen en bij het vallen van de avond komen we dan ook helemaal onder het stof aan in Luang Nam Tha. Het voelt heel relaxed (net als de rest van Laos eigenlijk) en dorps, terwijl Luang Nam Tha zeker niet superklein te noemen is. We zoeken een klein rieten huisje en slapen onder de bananenbomen en een heldere lucht vol sterren. De volgende ochtend gaan we op zoek naar een gids. Het mooie van trekkings in deze regio is dat het allemaal gebeurt op een eerlijke manier. Alle gidsen van het dorp staan ingeschreven bij het bureau dat de trekkings organiseert. Iedere gids wordt dan op tourbeurt ingezet. Hier dus geen hawkers of ander gedoe. We kiezen een driedaagse trekking en spreken af de volgende dag om zeven uur klaar te staan. De volgende ochtend maken we kennis met onze (heel leuke, blijkt achteraf) gidsen. De één klein en gedrongen en prima Engels sprekend. De ander lang, dun en op slippers lopend. Misschien dat dat lopen dan ook wel meevalt, laat ik me nog ontglippen. We nemen een busje en rijden een eind bij het dorp vandaan. Dan ineens geeft onze gids een gil en het busje stopt bij een klein dorpje. We stappen uit en beginnen te wandelen. Kindertjes komen aangesneld en mensen zwaaien ons toe. Er hangt een rokerige lucht in het dorpje dat bestaat uit wat rieten en bamboe huisjes. Ik zie het as nog liggen met erom heen kleine varkentjes die genieten van de nog warme kooltjes. In de deuropening van een huisje zit een oude vrouw in klederdracht een dikke sigaar te roken. Dit begint er meer op te lijken, grijns ik.


The real deal.
Hoe verder we lopen hoe smaller de paadjes worden en ook de eerste riviertjes verschijnen waar we over en doorheen moeten. Na een pauze en in totaal zo’n zes uur lopen, komen we aan bij ons eerste dorpje. Dit ziet er te gek uit, precies zoals ik het me had voorgesteld! Kleine huisjes op een open plek op de top van een bergkam, midden in de jungle. Te gek. En ondertussen zijn we slechts een handjevol mensen tegen gekomen. De zon begint onder te gaan en we genieten van deze plek. Slapen doen we op rieten matjes in een huisje op palen, onder ons lopen de koeien en geiten. We hebben een geweldige avond gehad en genoten van dit authentieke tafereel.


Laos Noorden 2

De tweede dag lopen we ongeveer acht uur door de jungle naar het volgende dorp. Onze gidsen hebben eten verzameld in het dorp en in het bos, bamboeloten, kleefrijst en nog wat ander onbestemd spul :-? . Dit eten we als lunch. Aan het einde van de dag komen we na ongeveer 8 uur lopen aan bij het volgende dorp. Dit is iets groter en ook de mensen zijn minder authentiek, maar nog steeds te gek. We slapen bij de mensen thuis, eten (en drinken, rijstwijn) met ze mee. En ik speel tot het donker wordt een spelletje voetvolley met de jongens uit het dorp. De bal is gevlochten van rieten stengels. Meer heb je niet nodig toch?! We nemen verder nog een bad in de rivier, vangen onze maaltijd bij elkaar en vallen al gauw als een blok in slaap. De volgende ochtend eten we ontbijt en lopen we in ongeveer 6 uur naar de grote weg, vanwaar we een busje terug nemen naar Luang nam Tha. Daar aangekomen weet ik; deze trekking is absoluut één van de highlights van onze reis door dit geweldige land.  

Lijkt het jou ook leuk zo’n trekking te maken? En spreekt Laos je aan?

@Azië @Laos #reizen #backpacken #wandelen #jungle #reistips #Laos

8 reacties

 • Linda | One Day Trip

  24 maart 2015 om 08:34

  Lijkt me geweldig!

  Toen wij in Laos waren, hebben we een fietstocht gemaakt. Een kaart in onze hand en kijken waar we uitkwamen.
  Zo fietsten we op een gegeven moment door een dorpje waar kinderen in een schuurtje met tralies naar buiten zaten te schreeuwen en kwamen we erachter waarom de meneer zo raar keek toen we een flesje water bij hem kochten: er zat geen water in maar pure alcohol, haha.

  Laos is een prachtig land!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | One Day Trip

   25 maart 2015 om 22:19

   Dank voor je uitgebreide antwoord Linda, leuk!

  • Bas Linda | One Day Trip

   26 maart 2015 om 06:12

   Niet zomaar alcohol, maar de wereldberuchte Laolao!!

   • Linda | One Day Trip Bas

    26 maart 2015 om 09:04

    Ow echt?! Geen idee hoe het heet. We vonden het al zooo vreemd waarom die man met tegenzin om dat flesje 'water' verkocht. Er zat ook echt een zelfgemaakt etiketje op, dus achteraf hadden we het natuurlijk kunnen bedenken haha.

   • Reismeisje Bas

    26 maart 2015 om 16:44

    ;-)

 • newsfromNOMADS

  25 maart 2015 om 00:03

  Wij vonden het noorden van Laos helemaal geweldig! We hebben het alleen zonder gids gedaan, waardoor we helaas de mensen niet op de foto mochten nemen. Ook omdat ze geloven dat je hun ziel op de foto neemt. Maar zeker een bijzondere ervaring!

  Beantwoorden

  • Reismeisje newsfromNOMADS

   25 maart 2015 om 22:16

   Inderdaad ja, dat van de ziel op de foto is herkenbaar. Leuk om te horen dat jullie ook zo enthousiast waren!

 • Hannah

  25 maart 2015 om 23:41

  Klinkt fantastisch en als iets dat ik ook zou doen! Klinkt alleen beetje raar wanneer je zegt dat de mensen wat minder authentiek waren.. Mensen zijn altijd authentiek (echt) toch? Ik snap wat je bedoeld maar toch..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Hannah

   26 maart 2015 om 00:19

   Je hebt natuurlijk helemaal gelijk ;-). Beter om het anders te omschrijven.

 • Lindy

  26 maart 2015 om 08:45

  Bedankt voor dit leuke blog! Deze zomer ga ik oa naar Laos en staat dit op mijn lijstje. Ik twijfel alleen nog heel erg over de schoenen.. Raden jullie aan om voor dit soort trekkingen echt speciaal wandelschoenen mee te nemen of kan dit ook op stevige Adidas schoenen? Ik heb namelijk al steunzooltjes in mijn schoenen en vraag me dus een beetje af of het echt nodig is om wandelschoenen aan te schaffen. De ene schrijft dat hij alles op zijn Teva's doet, en de ander zegt weer dat je echt wandelschoenen nodig hebt... Wat zeggen jullie voor dit soort tochten?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lindy

   26 maart 2015 om 16:41

   Fijn vooruitzicht Lindy! In principe kun je deze wandeling wel op stevige sportschoenen doen, maar zodra het regent wordt het er echt een glibberboel. En tijdens de trek die wij deden, moesten we ook een keertje het water oversteken te voet. Dan zijn iets stevigere schoenen ook wel prettig.

 • Lisa

  26 maart 2015 om 15:48

  Ik ga over ongeveer een maand ook richting Laos en een trekking wil ik ook zeker niet overslaan. Heb je tips qua spullen die dan handig zijn om mee te nemen? Moet een klamboe mee?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisa

   26 maart 2015 om 16:37

   Wat heerlijk Lisa! Ik zou sowieso voor de zekerheid een klamboe en deet mee nemen. Verder een lakenzak, goed zaklampje, water, wc papier/zakdoekjes, dat soort dingen. Al vast heel veel plezier!

 • Jeroen

  01 april 2015 om 05:17

  Klinkt alleen maar goed! Waar kan ik me opgeven? ;-)

  Beantwoorden

 • Sascha

  01 augustus 2015 om 21:37

  Over een tijdje ga ik samen met een vriendin richting Azië waarbij we ook in Laos komen. Deze driedaagse trekking klinkt heel mooi; maar wij zouden graag willen weten wat de kosten hier ongeveer voor zijn. Kun jij me daar iets over vertellen? Alvast bedankt

  Beantwoorden

 • Lieve

  12 juni 2017 om 21:44

  Hey reismeisje, leuke blog! Samen met een vriendin zouden we begin juli ook graag een 3 of 4 daagse trekking doen in Luang Nam Tha (in het Nam Ha National Park). Denk je dat we het daar ter plaatse allemaal kunnen regelen of boeken we dit best op voorhand? Wat denk jij? Alvast bedankt! :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.