Relaxen in Vang Vieng in Laos

25 juni 2015

Laos 1

Voor diegenen die het nog niet weten; ik ben enorm fan van Laos. Het landschap is mooi, het land authentiek en de mensen vriendelijk. Bovendien is het goedkoop en kun je er ongelimiteerd smullen van sticky rice :-P . Love it! Een van de leukere plaatsen in Laos is wat mij betreft Vang Vieng. En het is er landschappelijk ook nog eens super mooi. Daarom vandaag een artikel over dit leuke dorpje aan de rivier de Nam Song. Laat ik beginnen met te zeggen dat Vang Vieng misschien niet ieders cup of tea is. Het is er namelijk supertoeristisch. In het hoogseizoen zitten er meer falangs (buitenlanders) dan locals. Ik kan me de eerste avond dat ik er rond liep nog goed herinneren. Je had er een soort barretjes waar allemaal matrassen op de grond lagen en waar de hele dag door en bigscreen tv keihard aan stond. De matjes lagen bezaaid met jongeren die de hele dag niets anders deden dan er bier drinken, blowen en Friends kijken. Er gingen verhalen rond van backpackers die hier maanden bleven hangen en niets anders meer deden. Ik geloof zelfs dat deze jongeren ook wel de zombies van Vang Vieng worden genoemd…Tja. Daarnaast is het alweer jaren geleden dat ik er geweest ben. Misschien dat als ik er nu zou komen, dat het mij ook tegen valt. Maar ik weet nog dat ik het toen echt wel erg leuk vond.


Laos 2 Karstgebergte.
Wie kent niet de foto’s van Yangshuo in China? Overal vind je er prachtige, grillige karstbergen met daartussen een meanderende rivier en rijstvelden. Misschien zegt 't je juist niet veel, maar diezelfde bergen geven Vang Vieng haar fantastische schoonheid. Vooral met zonsopkomst en –ondergang is het er fabelachtig. Vanuit eenvoudige bamboehutjes zie je met een Lao biertje in je hand de zon langzaam achter de bergen verdwijnen. En het leuke is dat je die bergen ook nog eens van binnen kunt verkennen. Van binnen ja ;-) . Vanuit het dorp pak je een fietsje en je rijdt over de brug richting de bergen. Onderweg kom je meerdere bordjes tegen van grotten die je kunt bezoeken. Zorg er wel voor dat je een grot bezoekt die als veilig te boek staat en waarbij een local aanwezig is. Zo voorkom je dat niemand weet waar je bent in het geval je er verdwaalt. Er zijn namelijk mensen komen te overlijden doordat ze de weg zijn kwijt geraakt of vast zijn komen te zitten. Tip: neem je eigen zaklamp mee. Heb je deze niet, dan kun je deze vast huren bij de local die de toegang tot de grot beheert.


Laos 3

Tuben.
Dit is één van dé redenen om naar Vang Vieng te komen. Vanuit het dorp word je enkele kilometers stroomopwaarts gebracht. Vanaf het startpunt dobber je rustig in de binnenband van een vrachtwagen de rivier af. Ondertussen vind je tal van kroegen (met keiharde disco muziek) waar je kunt stoppen om een biertje te drinken. Ook heb je er enorm hoge plateaus vanaf waar je met een touw het water in kunt slingeren. Maar ik heb me laten vertellen dat deze inmiddels verboden zijn. En dat je ook niet meer met bier in je tube het water in mag, maar dat laatste weet ik niet zeker. Maar waar het om gaat is dat het gewoon leuk is in een tube langzaam de rivier af te zakken met om je heen mooie, groene bergen. En of je aan het einde van de rit stomdronken uit je tube stapt, of niet, die keuze is aan jezelf ;-) .


En verder is Vang Vieng gewoon een heerlijke plek om een paar dagen te blijven hangen. Lekker vakantie vieren 8-) . Ben jij al eens in Laos geweest of zou je er graag heen willen?

@Azië @Laos #reizen #backpacken #Azie #reistips #Laos #vang vieng

9 reacties

 • Lindy

  25 juni 2015 om 06:42

  Deze zomer ga ik naar Laos! Wat betreft het tuben, weten wij nog niet of we dit zullen doen. Ik heb ook meerdere verhalen gelezen over verdronken toeristen.. En ik weet niet of dat dan aan het feit ligt dat zij teveel bier op hadden, of dat het echt een minder goed idee is..

  Beantwoorden

  • Melissa Lindy

   25 juni 2015 om 07:43

   De tubes zijn totaal niet gevaarlijk, ik ben er drie weken geleden geweest en gedaan. Snap serieus niet dat er mensen verdronken zijn. Je dobbert gewoon een beetje rond. Je moet wel echt lazarus zijn en daarbij niet kunnen zwemmen al kan je op de meeste plekken gewoon staan en de rivier lopend over steken.

  • Reismeisje Lindy

   25 juni 2015 om 09:21

   Veel plezier al vast! En ik denk dat je er gewoon zelf wel altijd bij bent toch. Geniet in elk geval van Laos!

 • Maud

  25 juni 2015 om 07:17

  Laos is zo mooi! En Vang Veng ook :D Het tuben is er nog altijd maar er zijn nog maar ongeveer 5 barretjes.
  Dus heel veel dronken toeristen zijn er niet meer. Doe het op je eigen manier zou ik zeggen. Ik vond het zeker de moeite waard voor een dagje.

  Beantwoorden

 • Robert | Traveljunks

  25 juni 2015 om 07:24

  Wij vonden Vang Vieng en omgeving ook prachtig. Geen "ast"van de tubers gehad, maar het ook niet gedaan. Zijn niet zo van die schreeuwerige groepjes.. Wel enkele dagen op de motor de prachtige bergen bezocht. Zaten regelmatig vast en moesten wel eens omkeren, maar de bevolking wist ons wel de weg te wijzen. Super was dat.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   25 juni 2015 om 09:20

   Wauw, dat is ook te gek. Lekker met de motor op pad!

 • Michel

  25 juni 2015 om 07:26

  Laos is schitterend, net als de bewoners. Maar Vang Vieng.... de omgeving is spectaculair, maar het dorpje zelf..... ik had heel veel medelijden met de bewoners daar. Wat er van het dorpje geworden is strookt zo niet met de rest van het land. Het is er een soort Salou geworden (ik was er in 2010). Vooral de Amerikaanse en de Israëlische 'backpackers' doen er alles wat een backpacker m.i. niet zou moeten doen. Helaas not my cup of tea. Wanneer je dit trouwens leuk vindt ga je Bali ook leuk vinden :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   25 juni 2015 om 09:20

   Heel eerlijk toch? Het is ook al een poosje geleden dat Gerben er was. Geen idee wat ik er op dit moment van zou vinden ;-).

   • Michel Reismeisje

    25 juni 2015 om 09:46

    Hmm.... als ik het zo teruglees is mijn reactie wel heel direct. Zo is ie niet bedoelt hoor :) Persoonlijk houd ik meer van de authenticiteit van een land. Maar heel eerlijk: als ik 21-22 was geweest had ik me waarschijnlijk ook ondergedompeld in de feestvreugde daar hoor haha. Maar ja, nu oud en wijs he? (nou ja, wijs..... vooral oud haha ;-) )

    • Reismeisje Michel

     25 juni 2015 om 10:14

     Nee helemaal niet joh ;-). lekker eerlijk en ik ben 't ook helemaal met je eens wat dat betreft!

 • trees

  25 juni 2015 om 09:23

  ik ben er in 2012 geweest. de barretjes langs de rivier waren toen net gesloten vanwege ongelukken tijdens tuben. het was er relaxed en rustig. de jongeren bleven weg omdat je niet meer kon tuben, iig de barren waren dicht. een aantal engelsen waren er nog wel. je kon nog wel tuben maar dan moest je zelf je biertjes meenemen. maar bijna niemand deed het. er zijn genoeg andere leuke dingen te doen daar. ik vond het er fantastisch! lekker rustig en mooi. een maand voordat ik er was hoorde ik ook dat het net salou was.

  Beantwoorden

 • Denise

  25 juni 2015 om 09:52

  Te gek land laos super mooi ! Wij zijn toen vandaag thailand met de boot gekomen mocht je de kans hebben dit zeker doen is een hele mooie reis. En betreft tuben gewoon doen als je van een beetje gezelligheid houd. Wij hebben het 2 dagen geen 3 jaar terug en enorm genoten! Eerste dag met band 2e dag zonder die hadden we toch niet nodig ;) veel plezier voor de gene die gaan. Wij gaan in okt naar vietnam ben ik ook reuze benieuwd naar groetjes

  Beantwoorden

 • Kaat

  25 juni 2015 om 15:51

  Ik was in van vieng in 2009. 2 jongens waarmee ik samen reisde hebben dan een meisje zien verdrinken. Niet met het tuben zelf maar dmv zo'n touw waarmee ze van een plateau het water in sprong. Ze was heel hard op het water terecht gekomen en kwam niet meer boven. Misschien ook onder invloed van alcohol? Pas na een kwartier hebben ze haar gevonden.
  Het zijn dus jammer genoeg niet allemaal fabeljes.
  Ik heb laos van noord naar zuid doorgereisd en vond het fantastisch!

  Beantwoorden

 • Leonie

  26 juni 2015 om 15:06

  Ziet er prachtig uit! Misschien moet ik ook maar een uitstapje naar Laos maken tijdens mijn wereldreis!

  Beantwoorden

 • Coen Sloet

  30 juni 2015 om 09:51

  Klinkt erg leuk! Om met een tube een rivier af te dalen hoef je niet zo ver hoor. In België gebeurt dat ieder jaar en er zijn zelfs jaren geweest dat het op onze eigen IJssel een jaarlijks evenement was (ik heb een aantal keren aan deze zogeheten luie-lange-afstand-zwemtochten meegedaan). De omgeving en ambiance vallen echter niet te vergelijken natuurlijk......

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.