Route door Kashmir & Ladakh

Reismeisje 23 mei 2014

Route Noord India

Toen we vorig jaar besloten naar Kashmir en Ladakh in Noord-India te gaan, fronsten aardig wat mensen om ons heen bedenkelijk. Kashmir? Daar is toch oorlog? En dat ligt toch tegen Pakistan aan? Uh ja, dat laatste klopt ja. En het wil er ook wel eens onrustig zijn, maar oorlog is er zeker niet en als toerist kun je er echt prima heen reizen. Er zijn wel wat plekken in Kashmir waar de irritaties tussen hindoes en moslims wat sneller oplaaien, maar als je je van tevoren goed in leest is het echt een fantastische regio om te bezoeken. Zeker ook als backpacker! Wij hebben uiteindelijk Kashmir gecombineerd met Ladakh en kwamen uiteindelijk weer in het echt Indiase Uttar Pradesh uit. Een supermooie reis die je een heel ander beeld geeft van India. Dit is de route die wij volgden!

 Route Noord India Srin

Kashmir.

Aangezien wij helaas ‘maar’ 3 weken hadden, besloten we op de heenweg Kashmir in te vliegen in plaats van via de weg te reizen. Als je de tijd hebt, zou ik echter zeker voor de weg kiezen. Wij vlogen vanaf Amsterdam rechtstreeks op New Delhi in India. Daar moesten we een aantal uren wachten en vervolgens vlogen we nog een uurtje noordelijker. Bestemming: Srinagar in Kashmir. Bekend van de mooie houseboats op het idyllische Dal Lake. Srinagar is meer dan bijzonder. Je voelt en ziet meteen dat het een andere wereld is, voornamelijk moslim en prachtig gelegen aan de voet van die enorme bergen.

Route Noord India Lama

Na 3 dagen was het tijd om verder te gaan per auto. Helaas is het openbaar vervoer in deze regio vaak geen optie, omdat de wegen erg ruw en onherbergzaam zijn. Gelukkig liggen de prijzen in India niet heel hoog, dus wij konden voor bijvoorbeeld $100 een auto plus chauffeur huren die ons in ongeveer 9 uur tijd naar Lamayuru in Ladakh reed.


Ladakh.
Lamayuru is in bijna geen reisgids terug te vinden, maar wat een pareltje is dat! Het is een piepklein dorpje midden in de ruige bergen gelegen, waar het zeker 6 maanden per jaar steen- en steenkoud is. Je kunt er alleen in homestays slapen, waardoor je midden in het lokale leven zit. Wij zijn 2 dagen in Lamayuru gebleven om even aan de hoogte te wennen van 3.500 meter. Vanaf daar gingen we op een 4-daagse trek door de immense bergen. Pittig, maar heel erg de moeite! Het werden uiteindelijk 2.5 dag ;-) , waarbij we naar Wanla liepen. Vanaf Wanla werden we vervolgens met een klein busje opgehaald en naar de wat grotere stad Leh gebracht. Leh is heerlijk 8-) . Nog steeds die mooie ligging, frisse berglucht en Tibetaanse invloeden, maar ook fijne restaurantjes, leuke marktjes en gezellige terrasjes. Heerlijk om even bij te komen! Vanuit Leh vertrokken we naar hippiedorp Manali. Op zich best leuk, maar vrij toeristisch en veel wannabee backpackers zeg maar ;-) . Niet echt een plek wat mij betreft om dagen te blijven hangen. Vanuit Manali was het dan eindelijk tijd om naar Dharamsala en McLeod Ganj te gaan: de plek waar de Dalai Lama woont. Woehoe! Ik vond ’t superbijzonder om daar rond te lopen en de plek te zien waar de Tibetaanse regering in ballingschap woont. Deed toch echt wel wat met mee, ook al hebben we de Dalai Lama helaas net mis gelopen…

Route Noord India Amrit

Herkenbaar India.
En toen was het tijd om weer het meer herkenbare, drukke, vieze, maar oh zo prachtige India in te gaan. Vanuit het frisse Noorden kwamen we terecht in het klamme Amritsar: de heilige stad voor Sikh’s, want de gouden tempel staat hier. Het was inderdaad een prachtig gezicht, maar ik moest wel weer echt wennen aan de drukte en viezigheid :-? . Gaaf is wel dat je vanuit Amritsar ook de Pakistaanse grens kunt bezoeken, waar ze elke dag een soort ceremonie hebben om de grenzen te sluiten. Echt een aanrader! Vanuit Amritsar was het nog een redelijk kort stukje naar Agra, bekend van de Taj Mahal. Heerlijk om onze reis te eindigen! Vanaf daar ben je in paar uurtje in New Delhi, vanwaar wij weer naar Amsterdam vlogen. Het was een fantastisch mooie en bijzondere reis, al had ik nog wel wat meer tijd in Kashmir willen besteden. Als je een beetje avontuurlijk bent, je houdt van bergen en hebt het niet zo op de viezigheid van India, zijn Kashmir & Ladakh zeker een aanrader!

@Azië @India #reizen #India #backpacken #route #Kashmir #Ladakh

4 reacties

 • Karlijn Travels

  23 mei 2014 om 11:12

  Deze reis staat absoluut heel hoog op mijn verlanglijstje! Ben gek van het Himalaya-gebied en vreemd genoeg ook op de chaos van India. Moet een geweldige reis geweest zijn!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Karlijn Travels

   23 mei 2014 om 14:51

   Jaaaaaaa! Doen, doen, doen!

  • Chloe Sterk Karlijn Travels

   13 april 2018 om 09:13

   Oh ik wil ook een keer die richting op gaan.. Eerst zondag naar Uttar Pradesh :-)… Zin in! X

 • Karbonkel

  24 mei 2014 om 13:00

  Klinkt echt als een super leuke reis! India zelf trekt mij niet zo, door het smerige overal, maar dit ziet er echt mooi uit

  Beantwoorden

  • Reismeisje Karbonkel

   24 mei 2014 om 13:04

   Thanks! Het is ook echt een heel ander India en zeker het overwegen waard als India je trekt, maar de viezigheid niet.

 • DROMENFABRIEK

  29 juli 2014 om 05:02

  Wat tof om te lezen, mijn moeder stuurde ons dit linkje!
  Wij zijn momenteel in Ladakh, via Kashmir hier gekomen, het is adembenemend mooi hier!!

  We love little tibet <3

  http://www.dromen-fabriek.nl/kashmir

  Beantwoorden

  • Reismeisje DROMENFABRIEK

   29 juli 2014 om 07:28

   Ow wat gaaf zeg!!! Geniet er van!

 • Ank Niemeijer

  12 november 2018 om 16:24

  Ik ben in 2014 met mijn zoon (destijds 12 jaar) in Kashmir geweest en hebben daar olv een goede berggids een hulpteam van 4 jongens + ik denk zo'n 10 paarden een hike/paardrij/kampeertocht in de Himalaya gedaan van een aantal dagen. Dit gebied is alleen begaanbaar in de maanden half juni/juli/augustus/half sept ivm de sneeuw . Mocht je in deze tijd in Kashmir zijn dan kan ik je dit ten zeerste aanraden. Het was voor ons een mega ervaring en steevast het eerste waarover we vertellen als het over India gaat.
  We zijn aan het overwegen om aankomende zomer naar Leh te gaan. Ladakh hebben we destijds overgeslagen. Weet iemand of je mbv 1 binnenlandse vlucht (bv Leh-Delhi) in 3 weken tijd van Varanassi, een stukje door Nepal naar Leh kunt reizen?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.