Tips voor mystiek Srinagar

Reismeisje 10 september 2014

Srinagar tips 1

Srinagar. Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Met ruim 1.2 miljoen inwoners is Srinagar de hoofdstad van het Noordelijk gelegen Jammu & Kashmir in India. Srinagar heeft niet het beste imago. En wel met reden. Tot op de dag van vandaag kan het in Srinagar onrustig zijn. De inwoners zijn bijna allemaal moslim en een deel wil zich graag afscheiden van India. Tel daar de ligging in Kashmir en de relatieve nabijheid van de grens met Pakistaan bij op en het is wel duidelijk waarom Srinagar niet de meest ontspannen plek is. Vorig jaar hebben we een supermooie reis door het uiterste Noorden van India gemaakt, waarbij we ook in Srinagar zijn geweest. En hoewel je op een bepaalde manier wel voelt dat er onder de oppervlakte van alles speelt, heb ik me er echt geen moment onveilig gevoeld. Sterker nog; als je in de buurt bent, zou ik Srinagar zeker niet overslaan! Het is supermooi gelegen aan Lake Dal en er hangt een mystiek sfeertje. Ik zet een aantal toffe tips voor je op een rijtje!

Srinagar tips 2

Slaap op een houseboat.
Een verblijf in Srinagar is niet compleet zonder dat je geslapen hebt op één van de vele housboats. Ze zijn over de top kitsch en protserig, maar juist daarom ook zo leuk en authentiek. Je vindt de houseboats allemaal op Lake Dal en in de meeste gevallen heb je een te gek uitzicht over het water met op de achtergrond de enorme bergen van Ladakh. Wij verbleven op de houseboat van Noor en zijn familie; echt een aanrader! Noor heeft de boot met zijn eigen handen gebouwd en is er dan ook enorm trots op ;-) . Hij kan soms wat tè enthousiast zijn, maar het is een superlieve man die alles voor je wil regelen. Inclusief treks, vervoer en tourtjes in de omgeving. Het is wel handig om van tevoren een houseboat te reserveren. Die van Noor kun je hier vinden.

 

 Srinagar tips 3

Bekijk één van de Kashmiri moskeeën.
Bijna alle inwoners van Srinagar zijn moslim en aan moskeeën is dan ook geen gebrek. Als niet-moslim mag je in principe bij geen enkele moskee naar binnen, maar wij werden overal heel hartelijk ontvangen en mochten toch even een kijkje nemen. Echt heel erg de moeite, want de moskeeën in deze regio zijn heel anders dan hoe wij ze kennen. Sierlijker, protseriger en met prachtige kunstwerken van binnen. Supermooi! Als je mazzel hebt, ben je er net op een tijdstip dat de imam tot gebed op roept. Heel bijzonder om al die Indiase mensen zich klaar te zien maken voor het gebed in hun moskee.

Srinagar tips 4

Bekijk Srinagar vanaf het water.
Lake Dal is natuurlijk wel echt één van de redenen waarom Srinagar zo mooi gelegen is. Dat ervaar je al vanaf je vlondertje op een houseboat, maar het wordt nog beter als je per boot de oude stad gaat verkennen. Noor kan dat voor je regelen :-) . De oude stad van Srinagar is namelijk letterlijk op het meer gelegen en lijkt op een soort mini Venetië. Kleine kanaaltjes worden afgewisseld met kleurrijke huisjes en oude bruggen die bijna in dreigen te storten. Het is een heel on-Indiaas gezicht. Bezoek ook zeker per boot de ochtendmarkt. Dat betekent wel dat je in het donker in de boot moet stappen, zodat je bij zonsopkomst aankomt bij een soort ruilmarkt waar de mannen hun kroppen sla ruilen tegen een stel maïskolven. En alles vanuit hun bootje. Superleuk om te zien!  

Tot slot heb ik gehoord dat er in de omgeving van Srinagar ook veel moois te zien is. Met name de treks zijn populair. Helaas hadden wij daar geen tijd voor, omdat onze reis verder ging naar Ladakh, maar als je de tijd hebt zou ik zeker ook een dag gaan wandelen. Ik ben heel benieuwd hoe jij tegen Srinagar en de provincie Kashmir aankijkt? Spreekt het je aan of juist helemaal niet?

@Azië @India #reizen #India #backpacken #Kashmir #reistips #srinagar

3 reacties

 • Marjolein Koster

  10 september 2014 om 09:17

  Hi,

  Wat leuk dat je naar Srinagar geweest bent en er ook nog eens een blog aan besteedt. Zelf ben ik hier een aantal jaar ook geweest en inderdaad een verblijf op een house boat is geweldig!

  Wat betreft de omgeving van Srinagar: Gulmarg is een erg mooi gebied. Je zit hier aan de voet van de Himalaya en in de winter is het een populair ski gebied. In de zomer kun je er geweldig mooi wandelen in de bergen en er zijn ook verschillende mogelijkheden tot overnachting :).

  Verder ben ik toen ook naar een of andere moskee geweest die heel bijzonder en heilig is en waar je een soort grot in gaat .. Tja, lekker duidelijk haha. Ik ga het navragen! Ik was nog wat jong toen, dus niet alles even bewust meegemaakt.

  Maar in ieder geval mee eens dus: Srinagar is zeker een aanrader!

  Groetjes,
  Marjolein

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marjolein Koster

   10 september 2014 om 14:42

   Superleuk dat je ook in Srinagar bent geweest! Dat hoor je niet vaak ;-). En thanks voor je aanvulling, top!

 • Ester

  10 september 2014 om 10:03

  Ik ben nog niet bekend met India, maar de foto's geven een romantisch beeld van Srinagar.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   10 september 2014 om 14:41

   Ja he. Al is dat ook ergens wel weer een beetje vertekenend, want heel romantisch is het door de wat instabiele situatie niet. Maar wel supermooi!!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  10 september 2014 om 13:18

  Mooie foto's! Zo noordelijk ben ik niet in India geweest, maar het ziet er prachtig uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   10 september 2014 om 14:40

   Thanks! Is ook echt heel mooi. Zeker een aanrader!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.