Highlights in LuangPrabang in Laos

28 april 2015

Laos 1

Eén van de eerste koninkrijken in het huidige Laos was LanXang, oftewel land van de 1000 olifanten. Het jonge koninkrijk vestigde haar hoofdstad in het Noorden van het land, direct gelegen aan de machtige Mekong en noemde het LuangPrabang. Die stad kennen we vandaag de dag nog steeds en in dit artikel geef ik je wat tips om je een aantal dagen prima te vermaken in deze superrelaxte omgeving.


How to get there.
LuangPrabang is op meerdere manieren prima te bereiken. Je kunt er komen via de weg of lucht, maar één van de leukere manieren is toch wel per boot. Vanuit verschillende dorpen en steden reis je op longboats over de machtige Mekong naar deze oude hoofdstad. Het werkt haast hypnotiserend om soepeltjes door het water te glijden terwijl het landschap, de vele kleine dorpjes en vissers aan je voorbij trekken. Tip: ga in de longboats op het dak zitten! De bootjes zitten vaak bomvol terwijl je op het dak heerlijk kunt liggen en alles prima kunt overzien. Een andere manier van reizen zijn de speedboats. Kleine snelle bootjes geschikt voor slechts een paar man. Je krijgt een helm op en scheert echt met superhoge snelheid over het water. Leuk en supersnel, maar ook een stuk gevaarlijker. In de Mekong zitten veel ondiepe stukken en rotsen. Als de bestuurder een kleine rots al over het hoofd ziet wordt je letterlijk gelanceerd… Eenmaal aangekomen in LuangPrabang zie je direct dat dit een relaxte stad is. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein en mega veel leuke hotelletjes en eettentjes! En het mooie van Laos is dat het allemaal niets kost ;-) . Dus loop wat rond en zoek op je gemak een hotelletje uit wat je aanspreekt. Dit is de plek van waaruit je de komende dagen rustig allerlei leuke activiteiten kunt ondernemen. Hieronder komen een aantal mogelijkheden.


Laos Kuang Si

Bezoek de Kuang Si watervallen.
Deze fotogenieke watervallen liggen op een kilometer of 35 van LuangPrabang en kun je dus prima op een dagexcursie bezoeken met een minimusje. Het is een heerlijke plek om wat rond te lopen en een frisse duik te nemen in het koele water. Je doet er goed aan om hier juist vroeg in de ochtend of wat later in de middag te komen aangezien het nog wel eens druk kan worden.


Laos Mount Phou Si

Mount Phou si.
Tegen de zijkant van LuangPrabang ligt de berg Phou si. Nou ja, berg… Laat ik zeggen dat het een flinke heuvel is. Bovenop bevindt zich een tempel met wat Boeddha beelden. Het is een supermooie plek om te bezoeken met zonsopkomst of –ondergang. En je loopt er zonder al teveel moeite tegenop. Doen dus.


Nightmarket.
Als er iets is wat je in LuangPrabang goed kunt doen dan is het wel eten. Sowieso vanwege de vele restaurantjes, maar zeker ook vanwege de nightmarket. Iedere avond worden de stalletjes opgetuigd en kun je er naast tal van leuke souvenirs ook heerlijk eten kopen. Van kleefrijst in bladeren, tot gebakken vis, loempia’s en pannenkoekjes met Nutella. Echt lekker en het meeste is vers van de pers :-) .


Laos monniken Bedelronde van de monniken.
Monniken hebben geen bezittingen en dus ook geen geld om eten te kopen. Daarom lopen de monniken in LuangPrabang (en de rest van Boeddhistisch Azië) iedere morgen om 06:00 hun bedelronde. In een lange rij en in het bezit van ijzeren bedelnappen lopen zij een bepaalde route door de stad. Langs de kant van de weg zitten de lokale bewoners en zij geven iedere monnik een klein beetje kleefrijst of ander eten. Uiteindelijk hopen de monniken voldoende te hebben om een ontbijt bij elkaar te sprokkelen. Oké, je moet er vroeg voor op staan, maar het is supermooi (en fotogeniek) om te zien. Wees alleen wel bescheiden in de manier waarop je de monniken fotografeert. Soms lijken het wel rocksterren met een schare aan toeristen die zich voor hun neus laten vallen en met hun flitsers. Blijf dus een beetje op afstand.

Pak Ou grotten.
Gelegen op een leuke boottocht vanaf LuangPrabang liggen de Pak Ou grotten. In deze grotten bevinden zich nu tempeltjes en staan tal van Boeddha beelden. Het is een leuk uitstapje en je krijgt er een mooie boottocht bij. Met een beetje mazzel lopen er niet al teveel toeristen en veel monniken en locals. Het is een erg fotogenieke plek om te bezoeken. Als je in de buurt bent dan zou ik deze excursie dus zeker niet overslaan.

Dat zijn wat mij betreft een aantal te gekke highlights in en rondom LuangPrabang. Ben jij wel eens in Laos geweest? Wat vond je er van?

@Azië @Laos #reizen #backpacken #Azie #reistips #Laos #highlights #luangprabang

5 reacties

 • Michel

  28 april 2015 om 06:59

  Schitterend stadje inderdaad. Bijzonder ook dat het de unieke sfeer redelijk weet te behouden ondanks de stroom toeristen. Helaas lijkt het wel alsof sommige toeristen van LP een soort VangVieng willen maken. Maar het hoogtepunt van Laos vond ik wel de bevolking zelf. Zooooo aardig en bescheiden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   29 april 2015 om 07:19

   Dat heb ik inderdaad vaker gehoord ja. Leuk dat je zo positief bent!

 • Erik

  28 april 2015 om 07:04

  Laos lijkt me een prachtig land. Voor een reis later dit jaar twijfel ik nog tussen Laos, Thailand, Myanmar of Cambodia. Lastig kiezen, ik zie van alle 4 zoveel moois. :D

  Beantwoorden

  • Reismeisje Erik

   29 april 2015 om 07:18

   Aiaiai, dat kan ik me voorstellen. Combinatie van 2?

   • Erik Reismeisje

    03 mei 2015 om 12:02

    Dat overweeg ik op dit moment inderdaad, maar met twee weken wordt het dan rennen en vliegen denk ik. Toch maar een keuze maken en later nog eens terug voor de rest. :-D

 • Robert | Traveljunks

  28 april 2015 om 07:12

  Luang Prabang is idd geweldig. Wat een mooie stad is dat zeg. Wij zijn er bijna een week gebleven en hebben een groot deel van de omgeving bezocht. Bij de watervallen kun je ook goed zippen, al ziet het er onderaan vrij onschuldig uit. Ik ga zeker nog eens terug :-)

  Beantwoorden

 • Kirsten | Travelaar.nl

  28 april 2015 om 09:31

  Ziet er heerlijk uit! Laos hebben wij (helaas) overgeslagen tijdens onze reis, maar is zeker één van de landen die we nog eens willen bezoeken.. En dan zeker Luang Prabang. Alleen al vanwege de gave naam.;) haha.. Die watervallen, wauw! Heel mooi..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten | Travelaar.nl

   29 april 2015 om 07:18

   Zeker doen :-).

 • Lisette | Travellust.nl

  02 mei 2015 om 09:03

  Wat een relaxte stad is dit zeg! Hoewel ik er een paar dagen doodziek was heb ik er hele goede herinneringen aan. Heerlijk biertjes doen langs de rivier en in watervallen springen! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust.nl

   02 mei 2015 om 09:59

   Fijn he.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.