Reizen versus vakantie; de verschillen

Reismeisje 12 mei 2017

Reizen vs vakantie

Reizen is eigenlijk niets anders dan een grote vakantie. Hoe vaak ik dat niet heb gehoord! Van mensen die zelf niet reizen dan natuurlijk, want, zonder dat ik daarmee een waardeoordeel wil geven, zal geen enkele reiziger zeggen dat reizen hetzelfde is als vakantie Knipogen. Het een is niet beter of leuker dan het ander, maar het zijn gewoon echt twee verschillende dingen. Deze week zei iemand naar aanleiding van onze wereldreis tegen me;' goh, wat heerlijk, een jaar lang vakantie!' En toen dacht ik; daar ga ik een artikel over schrijven. Vandaag vertel ik je dus wat voor mij de verschillen zijn tussen reizen en vakantie. Komen ze!

Regelen versus chill modus. Het is natuurlijk niet zo zwart/wit, maar in basis ben je op reis best veel tijd kwijt met dingen regelen. Of het nu gaat om het regelen van een visum, lokale valuta cash zien te fixen of het regelen van een buskaartje; letterlijk alles kost je gewoon serieus tijd en is geregel. Als je op vakantie gaat is dat natuurlijk een ander verhaal. Dan zijn die dingen voor je geregeld, je verblijft misschien op 1 plek of het is gewoon überhaupt niet aan de orde. Vakantie is voor mij duidelijk meer chill, terwijl reizen meet 'gedoe' is. Hoe leuk gedoe ook.

Reizen vs vakantie 2

Rond reizen versus een basis accommodatie. Ook dit is niet zo zwart/wit, maar als ik kijk hoe wij normaal gesproken reizen verkassen we altijd om de 2-3 dagen. Op naar de volgende bestemming, want je wilt in een aantal weken tijd een land leren kennen. Toen we laatst op Madeira waren, was dat voor mij duidelijk vakantie en kozen we er ook voor om een week lang het eiland vanuit 1 accommodatie te verkennen. Dat laatste hoeft natuurlijk ook niet altijd, maar in de kern ligt het tempo van een vakantie wat mij betreft heel duidelijk veel lager.

Nieuwe, soms overweldigende ervaringen versus meer van hetzelfde. Als je naar een verre bestemming reist, is dit vaak een land dat cultureel, qua normen en waarden, geschiedenis et cetera relatief ver van Nederland af staat. Dat maakt dat je er nieuwe dingen ervaart, een andere manier van leven ziet en soms ook echt de wereld op z'n kop zult zien. Landen als India, Iran, Papoea Nieuw Guinea en Oeganda zijn bijvoorbeeld echt fundamenteel anders. Als je op vakantie gaat is het toch vaak meer van hetzelfde. Zijn het vaak landen die dichterbij Nederland liggen of je verblijft in accommodaties die van een hoger niveau zijn. Hier ligt voor mij wel een wezenlijk verschil tussen reizen en vakantie.

Reizen vs vakantie 3

Contact met locals versus meer op jezelf. Als je rond rond reist ontkom je natuurlijk niet aan het contact met locals. Moet je ook niet willen, want dat maakt reizen wat mij betreft ook zo bijzonder Lachen. Of je nu bij de lokale bevolking thuis slaapt, je boodschapjes op een dorps marktje doet of 8 uur in een hobbelende bus vol locals zit; op reis ben je gewoon veel bij en met de lokale bevolking. Als je op vakantie gaat is dat echt anders. Dan ben je meestal meer op jezelf of je bent omringd door andere reizigers. Je contact met locals is dan meestal wel beperkt tot restaurantjes en winkeltjes. Prima, maar wel echt anders.

Voor mij zijn dit de belangrijkste verschillen tussen reizen en vakantie. Beiden zijn op hun eigen manier heel fijn! Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart; herken je deze verschillen? En wat doe jij het liefste; reizen of vakantie vieren?

#reizen #vakantie

3 reacties

 • Dionne

  12 mei 2017 om 19:02

  Een combinatie is perfect. Rondreizen, elke drie dagen verkassen, maar wel van te voren geregeld, wel zo handig met kids in hoogseizoen. Zelfs nu we dit jaar dichtbij blijven gaan we rondreizen door Polen. Dus elke paar dagen verkassen. Voor ons is het niet belangrijk hoe het heet. We willen avonturen beleven, een land zien en meemaken en ervaringen creëren. Of je dat nu reizen of vakantie noemt. Na een weekje op dezelfde plaats bespeuren we wel verveling, bij ons allevier. En een dag geen uitstap is een saaie dag op vakantie. En op reis! Een combinatie dus.

  Beantwoorden

 • chris

  23 mei 2017 om 08:47

  The traveler sees what he sees, the tourist sees what he has come to see.
  ~Gilbert K. Chesterton

  Beantwoorden

 • Catherine

  02 juli 2017 om 08:59

  Om één of andere reden denk ik bestemmingen als bij Kreta, Mallorca of Italië ook niet echt aan reizen. Je kent de taal, de geografie, het is er allemaal heel erg 'ontwikkeld' dus je hoeft minder te zoeken naar accommodatie en valuta. Je trip is sowieso meer chill. Trek je naar India, Japan of Peru dan ben je sowieso aan het reizen, vind ik :-) Onlangs waren we in Kroatië, we hadden slechts enkele nachten vooraf geboekt. We hebben heel het land gezien en ter plekke alles uitgezocht. Is dat dan reizen of vakantie? :-)
  Groetjes
  Catherine
  https://www.topvakantie-boeken.nl/

  Beantwoorden

  • Sjors Catherine

   31 maart 2019 om 19:52

   Oke, dus als ik het goed begrijp is reizen basically een slecht georganiseerde vakantie, alleen noem je het reizen omdat je het anders niet op sociale media kan posten om interessant te doen?

   • Elise Sjors

    23 juli 2019 om 23:32

    Ok diegene hierboven benoemd het misschien een beetje raar maar alleen omdat je maar 1 of twee nachten vooruit boekt hoeft nog niet te betekenen dat het slecht is georganiseerd... Ik lees me altijd heel goed in in landen, naast dat dat gewoon leuk is (voorpret) vind ik het ook belangrijk wat over de cultuur te weten, hoe de valuta om te rekenen, hoe het zit met een visum, en hoe het ov werkt. Ik hou er niet van om een vakantie/reis teveel vast te leggen, dan maak je ook geen spontane dingen mee! Maar slecht georganiseerd zou ik mezelf nou niet noemen... Bij vakantie zie ik ook meer chill voor me bij een zwembad ofzo. Ik kan dat echt niet twee weken lang, ik wil wat doen en iets zien en meemaken van een land. Zwembaden hebben we hier ook ;) Toch heb ik zo af en toe m’n ‘rustdagen’ waar ik helemaal niets doe. En dat voelt als vakantie haha.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.