7x tips voor solo reizende dames

Reismeisje 23 januari 2017

Solo reizen 1

Regelmatig krijg ik mailtjes van solo reizende dames. Meiden die graag de wereld willen ontdekken, maar niet goed weten waar te beginnen. Welk land veilig genoeg zal voelen om alleen door heen te reizen. Of zich afvragend waar ze rekening mee moeten houden. Nu reis ik sinds een aantal jaren natuurlijk vrijwel altijd met Gerben Knipogen, maar voor die tijd heb ik zeker ook een aantal bestemmingen in m'n eentje ontdekt. En dus lijkt het me leuk om vanuit die ervaring vandaag een aantal tips te geven voor solo reizende vrouwen. Mocht je als vrouw van plan zijn binnenkort een solo reis te gaan maken, hoop ik dat je er iets aan hebt!

1. Kies je bestemming zorgvuldig. Ok, we hoeven het echt niet spannender te maken dan het is. Als vrouw alleen reizen kan heel prima, ook in landen waar je dit misschien in eerste instantie niet van verwacht. Dat gezegd hebbende, zou ik wel aanraden goed vooronderzoek te doen. Je bestemming zorgvuldig uit te kiezen, zodat je goed weet waar je voor kiest. In een land als India reist het gewoon net even wat anders dan dat je als vrouw door bijvoorbeeld Colombia reist.

2. Hok lekker in een hostel. Als je alleen reist kan het op een bepaalde manier wel eens 'eenzaam' zijn. Je kunt reiservaringen niet met iemand delen en soms wil je ook gewoon vanuit een soort comfortabel gevoel mensen om je heen hebben. Waar kun je dan beter verblijven dan in een fijn hostel?! Zo'n heerlijke accommodatie met een gezellige keuken, lekker veel reuring en volop mogelijkheden om bij andere reizigers aan te haken. Ideaal!

Solo reizen 2

3. Zoek niet te veel contact met lokale mannen. Hm. Dit klinkt wat naar...En het ligt natuurlijk ook aan in welk land je reist. Maar feit is gewoon dat alleen reizende meiden sneller de aandacht trekken. Zeker van lokale mannen. En helemaal als het in de lokale cultuur niet bepaald gebruikelijk is om een vrouw alleen over straat te zien lopen...Houd daar rekening mee en zoek, zeker 's avonds, gewoon niet te veel contact met lokale mannen. Wees in elk geval alert. Better save than sorry.

4. Word het vervelend? Geef toe! Er zijn van die situaties waarin je gewoon mee moet gaan met de flow. Iemand die je probeert te rollen of op een andere manier probeert te bedonderen bijvoorbeeld. Ga de discussie niet aan en geef gewoon toe. Jammer dan. Het gaat vrijwel altijd om materiële zaken, so be it. 

Solo reizen 3

5. Zoek andere vrouwen op als je onderweg bent. Als je rond gaat reizen, maak je waarschijnlijk gebruik van het openbaar vervoer. Zoek dan de nabijheid op van andere vrouwen. Locals of andere toeristen. Zeker in Aziatische en Afrikaanse landen scheelt dit een hoop, niet zo heel prettige, aandacht van mannen Knipogen.

6. Laat je niet leiden door angst. Ja! Zo is het echt. Als je dat gaat doen, kom je nergens meer. Geloof me. Ik weet nog dat mensen om me heen me voor gek versleten dat ik in m'n eentje op reis en vakantie ging. Ze vonden het eng en begrepen het niet zo. Natuurlijk vond ik het soms ook best spannend, maar ik ben wel altijd gegaan. En nooit heb ik ergens spijt van gehad. Laat je dus niet leiden door angst, dat is altijd een slechte raadgever.

solos reizen 4

7. Overweeg Midden-Amerika of Zuidoost Azië. Er zijn tientallen landen waar je als vrouw meer dan prima alleen rond kunt reizen. En het hangt natuurlijk ook van je interesse af. Als ik echter een regio zou moeten tippen, zou ik voor Midden-Amerika of Zuidoost Azië gaan. Beiden zijn relaxt, makkelijk bereisbaar, je vindt er genoeg andere reizigers en het is er over het algemeen veilig. Zeker landen als Thailand, Maleisië, Vietnam, Costa Rica, Guatemala en Belize. Heerlijk!

Dat zijn de tips die ik voor je heb als je een reislustige dame bent, die de wereld in haar eentje gaat ontdekken. En heel belangrijk: you go girl Lachen! Echt. Ga gewoon. Gebruik je gezonde verstand en vertrouw op je onderbuik gevoel. Dan komt het allemaal wel goed. Vertel, heb jij al eens een reis alleen gemaakt? Hoe beviel dat?

#reizen #backpacken #reistips

13 reacties

 • Ilona

  23 januari 2017 om 08:18

  Goede tips! Heb meerdere reizen alleen gemaakt, maar gelukkig nooit iets vervelends meegemaakt. Wat ik zelf ook nog altijd doe is op mijn kleding letten en aanpassen naar hoe de lokale vrouwen zich kleden om niet te veel de aandacht te trekken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ilona

   23 januari 2017 om 08:35

   Ja eens! Dat is zeker een hele goede aanvulling Ilona!

 • Laura

  23 januari 2017 om 08:24

  Ik heb zelf ook vaak alleen gereisd en dat is altijd helemaal prima gegaan! Ik was bijna nooit alleen want ik kwam al snel in contact met andere reizigers. Soms was het ook een uitdaging. Bijvoorbeeld reizen in landen waar je de taal niet goed spreekt/verstaat. Je moet je toch dan in je eentje zien te redden, maar ook dat kwam uiteindelijk weer goed. Je leert er zo verschrikkelijk veel van!! Lekker stoer en onafhankelijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura

   23 januari 2017 om 08:37

   Ja toch? Heel herkenbaar Laura, dank voor je reactie!

 • Suzanne

  23 januari 2017 om 08:58

  Ik heb ook verschillende lange reizen alleen gemaakt, en ik heb elke keer echt de tijd van mijn leven gehad. Twee maanden Indonesië, twee maanden Brazilië, later ook nog Peru en Bolivia. In Brazilië heb ik gewoon in de favelas geslapen in Rio, fantastische ervaring. En die lokale mannen kunnen ook heel erg leuk zijn! Veel meiden zijn een beetje angstig, terwijl ik met uitgaan juist graag een gezellige salsa danste met de lokale mannen. Supergaaf toch! Mijn ervaring is dat iedereen het heel gaaf vindt dat je als (jonge) vrouw alleen de wereld over trekt. En natuurlijk zijn er altijd mannen die 'meer' van je willen, maar gewoon duidelijk zijn helpt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Suzanne

   23 januari 2017 om 11:44

   Wat een heerlijke en stoere reactie Suzanne :-). Super. You go girl!!

 • Annabel

  23 januari 2017 om 09:09

  Ik heb ondertussen al best wel een stukje van Azië gezien en in de meeste landen heb ik me altijd super veilig gevoelt. Zelfs veiliger dan in Nederland. Ik heb me alleen in Maleisië (af en toe) en op Sri Lanka voorgedaan als getrouwde vrouw. Werkte doorgaans prima. Je ziet ook snel de toon van je gesprek veranderen :)

  Beantwoorden

  • Sylvia Annabel

   23 januari 2017 om 09:58

   Dat heb ik ook gemerkt in Zuid Afrika. Ik droeg daar altijd een ring voor de zekerheid!

  • Reismeisjenl Annabel

   23 januari 2017 om 11:44

   Ow ja, dat is inderdaad ook nog een goede tip! Thanks!

 • Chantal op reis

  23 januari 2017 om 10:35

  Ik ben nu alleen op reis en de afgelopen weken in Thailand, Laos en Vietnam geweest. Prima landen om alleen te reizen. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. En ik ben dan 40+, heb voorkeur voor private rooms maar zelfs dan ontmoet je zat mensen. Bijvoorbeeld tijdens een tour of transfer en reis je zomaar 2 weken met iemand samen. Juist die contacten maken het alleen reizen zo leuk. Ik ben nu ff paar dagen in Penang (Maleisie en reis door naar Nieuw-Zealand, waar ik waarschijnlijk ga reizen met Belgische die ik via Facebook heb ontmoet. Zo makkelijk gaat dat..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Chantal op reis

   23 januari 2017 om 11:45

   Te gek Chantal! Hoop dat je nog lekker veel van de wereld gaat ontdekken!

 • Marlou

  23 januari 2017 om 10:41

  Ik heb alleen door China gereisd en dat is ook heel goed te doen!
  Mannen zijn uiterst respectvol naar vrouwen toe en ik heb me nooit onveilig gevoeld. Zelfs een aantal keren alleen bij een man achterop gestapt of in een busje plaatsgenomen, maar prima.
  Het enige lastige is dat ze geen Engels spreken, maar ik maakte gebruik van de app Pleco en van een taalgidsje.
  Mijn tip is de Yunnan provincie!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marlou

   23 januari 2017 om 11:46

   Superleuk om te horen Marlou! En dank ook voor de tip, heel handig!

 • Ieneke

  23 januari 2017 om 11:15

  Draag een (fake) verlovings- of trouwring. Houdt de mannen heel goed bij je weg ( is mijn ervaring!)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ieneke

   23 januari 2017 om 11:47

   Ha! Goede Leneke!

 • Margot

  23 januari 2017 om 17:02

  Wat ik zelf een goede tip vind is als je je even niet op je gemak voelt, laat het niet zien! Loop met een rechte houdinh en kijk vooruit en met een zelfverzekerde pas en loop gewoon stevig Door.
  Ik.ben wel eens savinds laat verdwaald geweest of ik had momenten dat ik me niet zo veilig voelde om wat voor reden dan ook maar ik liet het in mijn uiterlijk dan niet zien.
  Vooral in azie zijn de mannen een stuk kleiner dus maak je groot en laat het ze niet merken!
  Dan druipen mensen ook sneller af als je bijv. Een man met een brommer op looptempo naarst je hebt rijden die steeds naar je kijkt.
  En vooral lekker negeren natuurlijk

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margot

   24 januari 2017 om 07:47

   Heeeeeel goede aanvulling inderdaad Margot! Pokerface en gaan met die banaan!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  23 januari 2017 om 19:14

  Ik vind alleen reizen het fijnst bij ietwat culturele bestemmingen - op die manier kan je makkelijk invulling geven aan je dag. Hoeveel kerken, moskeen, tempels, musea wil je bezoeken op een dag? Hoe lang wil je blijven rondkijken? Dat is toch iets fijner in je eentje vind ik. De reisdagen van bestemming naar bestemming vind ik het minst fijn, omdat het toch altijd even spannend is, maar dat weegt zeker niet op tegen de voordelen

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   24 januari 2017 om 07:47

   Ow ja, begrijp ik inderdaad wel!

 • Lizette

  23 januari 2017 om 20:32

  Goede tips! En ik wilde even zeggen hoe leuk ik je foto's bij dit bericht vind! Vooral de laatste, heel schattig.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lizette

   24 januari 2017 om 07:48

   Ahhhhh, wat lief Lizette :-). Dank dank!!

 • Inge

  23 januari 2017 om 20:35

  Mijn tip aan alle alleen reizende vrouwen. Draag een ring, zodat je de meeste lokale mannen snel afwimpeld met "i'm married". Dit scheelt ook een hele uitleg waarom je als mid-twintiger of ouder nog niet getrouwd bent en nog geen kinderen hebt.. Snappen ze in veel landen namelijk niet!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Inge

   24 januari 2017 om 07:49

   Klopt helemaal! Herkenbaar ;-). Thanks voor je aanvulling Inge!

 • Joy

  24 januari 2017 om 22:19

  Ik zou graag alleen willen reizen maar de moed ontbreekt me ! Het is een vreemd idee om alleen op reis te zijn. Ik wil wel alleen gaan reizen ... maar wanneer?

  Beantwoorden

  • Sharon Joy

   21 mei 2017 om 22:59

   Heb je al plannen gemaakt? Ik ben ook aan het twijfelen, maar misschien kunnen we elkaar helpen?

 • Nathalie

  07 juni 2018 om 01:45

  Bedankt voor je post! Ik reis binnenkort een aantal maanden alleen en krijg dus ook vaak te maken met onbegrip. Jouw artikel stelt me gerust!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.