Reizen met een spiegelreflex camera óf smartphone?

Reismeisje 18 juli 2019

Een reis ervaar ik vaak nóg intenser als ik weer thuis ben. Als ik weer in het dagdagelijkse ben en terug denk aan de reis. Foto’s bekijk. Video’s nog eens afspeel. Het contrast is dan groter. Tussen de beelden waarvan ik weet dat ik ze met eigen ogen heb gezien en het leven dat we in Nederland leiden. Het maakt dat een bestemming voor mij nog meer tot leven komt. Daarom is fotografie tijdens reizen ook zo belangrijk voor me. Het houdt een reis voor altijd extra levend.

Spiegelreflex camera

Reizen met een spiegelreflex camera

Ik reis ondertussen al weer jaren met een spiegelreflex camera. Sinds vorig jaar met een Nikon D3400. Een wat kleiner, lichter en meer handzaam model spiegelreflex. Ik ben er erg tevreden over en heb een dergelijke camera zeker ook nodig voor Reismeisje. De kleuren zijn levendiger. Er zit een mooie diepte in foto’s. Wat dat betreft dus niets te klagen Knipogen. Wat het reizen met een spiegelreflex echter wél soms lastig maakt, is dat je zo’n toestel niet even gemakkelijk in een klein tasje mee neemt. Zeker niet als je daarbij meerdere lenzen, een batterygrip en bijvoorbeeld een tripod mee neemt. In dat geval heb je bijna een compleet eigen rugtas nodig voor je camera en bijbehorende cameraspullen, wat in bepaalde, net even wat minder veilige landen, niet altijd even fijn is…

Smartphone fotografie

Fotograferen met een smartphone

De afgelopen jaren heb ik op reis steeds meer mensen gezien die, om de redenen die ik net beschrijf, géén spiegelreflex camera meer mee nemen op hun reizen. Ze kiezen in plaats daarvan voor hun smartphone. Die ze sowieso bij zich dragen. De camera’s zijn tegenwoordig zó goed dat ik me daar zeker iets bij voor kan stellen. Sterker, ik maak zelf ook veel aanvullende foto’s met mijn smartphone. In een eerder artikel over de Alcatel 3 beschreef ik mijn ervaringen met dit toestel tijdens de laatste reis naar Mauritius. Het was vooral de camera van deze smartphone die me verraste! De Alcatel 3 maakt fantastisch scherpe foto’s en heeft zelfs een AI functie. Daarmee kun je de camera van tevoren instellen op het onderwerp dat je wilt fotograferen; landschappen, portretten, dieren en zelfs micro fotografie onderwerpen als planten. Het toestel maakt op basis daarvan zélf de inschatting wat de beste instellingen zijn. Vergelijkbaar met hoe ik mijn Nikon in kan stellen. De foto’s die vervolgens uit de Alcatel 3 kwamen zijn van erg goede kwaliteit, waardoor ik op Mauritius ook veel met mijn smartphone heb gefotografeerd.

Fotografie op reis

Spiegelreflex of smartphone op reis?

Kortom, met je smartphone kun je prima uit de voeten qua fotografie. Ook tijdens reizen. Ik kies er zelf wel altijd voor om mijn spiegelreflex ook mee te nemen. Simpelweg omdat je daarmee altijd nog meer uit fotografie en je foto’s kunt halen. Een spiegelreflex is immers primair een camera en kent meer diepgaande functies. Daarnaast is echter een smartphone, en naar mijn ervaring de Alcatel 3 zéker, een superhandige tweede camera om bij je te hebben. Praktisch, licht en ideaal voor bestemmingen waar je niet te veel met een opvallende camera over straat wilt lopen. Heb je interesse in de Alcatel 3? Je kunt ‘m kopen bij onder meer MediaMarkt.

Ik ben benieuwd hoe jij om gaat met fotografie tijdens reizen? Maak je veel gebruik van je smartphone?

#reizen #fotografie #reisfotografie

1 reactie

 • Karen

  18 juli 2019 om 09:22

  Hoi, ik ben zelf ook steeds aan het twijfelen. Op reis neem ik standaart mijn spiegelreflex mee en vind mijn eigen smartphone meestal geen meerwaarde, maar het zou zo handig zijn. Ik heb dus liggen kijken welke smartphone echt goede fotos maakt en de prijzen vliegen de lucht in. Die van jou is erg goedkoop, toch? En hij maakt goede fotos? Wel een ideale combinatie dan

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Karen

   18 juli 2019 om 11:24

   Hey Karen. Klopt! Het toestel dat ik heb getest en hierboven heb beschreven is qua prijs heel aantrekkelijk (bij Mediamarkt vanaf €129,99) en heeft een erg goede camera. Met dus diverse automatische opties er op. Het is ook een lekker licht toestelletje, wat tijdens het reizen ook wel fijn is. Zo naast mijn spiegelreflex vind ik dit een heel goede combi inderdaad!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.