Een reis in foto's door de Atacama woestijn in Chili

Reismeisje 28 februari 2018

Chili is één van die landen waar ik voor onze wereldreis weinig over had nagedacht. Het lag op de route. Nu we er toch zijn. Dat. We hadden wilde plannen om met een busje helemaal vanuit Patagonië naar het Noorden van Chili te reizen. Te gek idee, maar de praktijk liep even anders Knipogen. Vanuit het Noorden in Argentinië reisden we Chili binnen. Halverwege dat enorm lange land. We besloten meteen naar het Noorden te reizen. Een heel deel van Chili niet mee te pakken. Jammer. Het leverde ons óók wat op; meer tijd in de Atacama woestijn. Een soort maanlandschap. 970 kilometer lang. Ingeklemd tussen een kustgebergte en de machtige Andes. Een adembenemend mooi gebied, waar ik je vandaag graag mee naar toe neem in een fotoverslag. Ik ben benieuwd of 't je aanspreekt!

Atacama 1

Kijk nou! Niet normaal hoe klein je je voelt. Uitkijkend over dit fantastisch mooie landschap ♥. De maan. Of wat ik me daarbij voorstel. Dit is de omgeving rondom San Pedro de Atacama; een dorpje bij een oase midden in de Atacama woestijn. Op 2.500 meter hoogte. Het is wat mij betreft de ideale uitvalsbasis om de Atacama woestijn te verkennen. Een écht backpacker sfeertje en het barst er van de leuke uitstapjes en tourtjes. 

Atacama 2

De geisers van El Tatio. Zonder twijfel één van de meest indrukwekkende plekken die ik in Zuid-Amerika heb gezien. Ik heb er sowieso iets mee. Vulkanen, geisers. De onzichtbare aarde die omhoog borrelt. Fascinerend vind ik 't. El Tatio ligt op 4.200 meter hoogte en is één van de grootste geiservelden ter wereld. 80 vind je er. 80 exploderende bronnen. Het beste kun je El Tatio 's ochtends vroeg bezoeken, want dan zijn de geisers het meest actief. Houd wel rekening met de hoogte. Die merk je. Drink veel water en luister goed naar je lijf.

Atacama 3

Lascar. De meest actieve vulkaan in de Andes. Ze dwingt respect af. Straalt macht uit. Ze staat ook niet toe dat je al te dichtbij komt, maar van een afstandje kijken mág. Lascar heeft een hoogte van ruim 5.500 meter en borrelt regelmatig. In 2007 is er zelfs zo'n heftige uitbarsting geweest, dat de as nog terug gevonden werd in Buenos Aires. Duizenden kilometers verder op. 

Atacama 4

Salar de Uyuni  is misschien wel de meest bekende zoutvlakte. Vanuit de Atacama woestijn kun je daar ook een meerdaags tourtje naar toe doen. Dichterbij vind je echter ook prachtig mooie zusjes. Dit is de zoutvlakte die bij San Pedro ligt. Het lijkt bijna gezichtsbedrog. Surreëel. De kleuren, de contrasten. Ik vond 't er magisch mooi ♥. Op sommige plekken vind je zelfs flamingo's. Om het surreële plaatje compleet te maken. 

Atacama 5

Toen we in Chili waren, liep het langzaam richting de kerst. Iets wat Chilenen ook vieren. Op hun eigen manier. Met prachtige klederdracht, traditionele dansen en een kerstboom op de achtergrond. In San Pedro liepen we spontaan tegen zo'n viering aan. Prachtig om te zien. Ik vond Chili sowieso een stuk authentieker en eigen dan ik had verwacht.

Atacama 6

Hiken kun je er ook als de beste. Of fietsen Lachen. Huur een fiets in San Pedro en fiets aan het einde van de middag de woestijn in. Klinkt misschien een tikkeltje spannend, maar dat is het niet. Je zult ook niet de enige zijn trouwens. Je weg vind je wel. Dit is één van de te gekke uitzichtpunten die je op 30-45 minuutjes fietsen van San Pedro vindt. Eindeloze leegte. Alleen een brandende zon en de wind om je oren. Verder niets.

Atacama 7

Guanaco's Lachen. Het lijken een soort lama's, maar dan net even anders. Je vindt ze op verschillende plekken in de Atacama woestijn. Oersterke dieren die overleven in de extreme hitte, tintelende kou en op enorme hoogtes. De locals houden guanaco's voor hun vacht, melk en uiteindelijk hun vlees. Hoe meer guanaco's je hebt, hoe meer aanzien.

Atacama 8

En eentje van San Pedro om mee af te sluiten. Een typisch backpacker dorpje. In the middle of no where. Heerlijk om een week of wat te verblijven en van hieruit de omgeving te verkennen. Ondanks dat het er toeristisch is, vind ik wel dat San Pedro een soort rauw randje heeft weten te behouden. Stoffige straten. Lokaal eten. Eigenheid. Een perfecte uitvalsbasis!

Tot zo ver een reis door de Atacama woestijn. Ik vond het echt één van de gaafste, rauwe, landschappelijk adembenemend mooie plekken in Zuid-Amerika

Ben jij al eens in Chili geweest? Wat vond je er van? En spreekt de Atacama jou aan?

@Chili @Zuid-Amerika #chili #atacama #san pedro de atacama #fotografie #reisfotografie #zuid-amerika #reizen #wereldreis

2 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  28 februari 2018 om 21:51

  Chili lijkt mij een heel gaaf land, maar zo moeilijk om doorheen te reizen vanwege de afstanden. Het gaat er zeker een keertje van komen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   01 maart 2018 om 08:53

   Leuk :-)!

 • Ctheworld- Claudia

  28 februari 2018 om 23:23

  Ooh, ik vond de sfeer in San Pedro de Atacama ook heerlijk! En de omgeving adembenemend mooi. Mooi herinneringen

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ctheworld- Claudia

   01 maart 2018 om 08:53

   Ja he? Vond ik ook. Heerlijke uitvalsbasis!

   • peter van brunschot Reismeisjenl

    23 maart 2018 om 11:27

    wij gaan van 6 juni t/m 1 juli naar Noord-Chili en Noord-west Argentinië.
    Met 4WD rijden we van Arica via ruige gebieden naar San Pedro en dan met de bus naar Salta (Arg.). Daar weer een 4WD waarmee we NW Argentinië gaan verkennen t/m Cafayate.
    En dan vliegen we nog voor 2 dagen naar de watervallen van Iguazu (meer in het Oosten).
    Worden spectaculaire ritten met heeeel veel (hopelijk mooie) foto's.

    • Renata peter van brunschot

     17 september 2018 om 22:51

     Beste Peter, de reis die je beschrijft lijkt precies op wat ik wil gaan doen. Ben je er geweest inmiddels? ik ben reuze benieuwd! Kunnen we daar contact over hebben? Groet Renata (Renata.wiel@gmail.com)

     • peter van brunschot Renata

      18 september 2018 om 07:33

      Hoi Renata,
      ik heb je net een mail gestuurd voor verder contact.
      Tot gauw.
      Peter van Brunschot

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.