Fotografie op reis met mijn nieuwe camera; Nikon D3400

Reismeisje 14 september 2018

Kreta Nikon zwembad

Fotografie is redelijk nieuw voor me. Natuurlijk, we maken allemaal dagelijks foto's. En delen die via Facebook of Instagram. Ik ook. Niet zo lang geleden vond ik ook dat die foto's van prima kwaliteit waren. In basis zijn ze dat ook. Maar toen ik laatst weer eens een échte camera in mijn handen had en er in het wild wat foto's mee schoot, zag ik het verschil. Heel duidelijk. Scherper, dieper, intenser van kleur. Een foto lééft meer. Ik besloot dat het tijd werd om me wat meer in fotografie te gaan verdiepen en te onderzoeken welke camera het beste bij mij zou passen. Spiegelreflex maar niet té ingewikkeld. De mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken, maar de body niet té groot. Handzaam voor al ook, vanwege al dat gereis Knipogen. Én een koppeling met mijn iPhone. Ik had al een voorkeur voor Nikon, simpelweg omdat de camera's die ik heb gehad van Nikon waren. Ik ken het besturingsprogramma en wist dat camera's van Nikon heerlijk intuïtief werken. Uiteindelijk werd het er dan ook eentje van Nikon; ik koos voor de Nikon D3400

Nikon D3400

Waarom de Nikon D3400? Ik ben met name voor de D3400 gevallen, omdat het een spiegelreflex camera is die perfect te hanteren is als je relatief weinig ervaring hebt met fotograferen. Ik ben een autodidact als het aan komt op zaken als ISO waarde en diafragma. Wat me zo aansprak bij déze camera is dat er een erg goede automatische stand op zou zitten, waarmee je altijd verzekerd bent van een kwalitatief goede foto. De zoeker blokkeert fel (zon-)licht en het autofocussysteem waarborgt dat je foto echt haarscherp wordt. Iets wat ik ondertussen ook zeker heb ervaren. Hoe vér ik de gemaakte foto ook in zoom op mijn scherm, hij blijft super scherp. Wat ik daarbij ook belangrijk vond, is dat de camera goed blíjft functioneren in het donker. Nachtfotografie. Of het nu gaat om een stralende sterrenhemel in Afrika of een gezellig feestje op de stranden van Thailand; ik wil graag in het donker ook nog goede foto's kunnen maken. Zonder dat ik daar al te veel moeite voor hoef te doen. Doordat de D3400 erg lichtgevoelig is, lukt dat  goed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daarin nog wel wat te leren heb qua fotografie Knipogen, maar aan de camera ligt het niet.

Wat ik ook ontzettend praktisch aan de D3400 vind, is dat je verschillende 'automatische' standen hebt. Gebaseerd op je onderwerp. Zo is er een stand voor portretfotografie, landschappen en nachtfotografie. Als je de camera in stelt op het betreffende thema, stelt de zoeker automatisch scherp op de de meest passende wijze. Voor een autodidact als ik dus ben en iemand met relatief weinig fotografie ervaring, ideaal.

Tot slot heb ik zeker ook voor de Nikon D3400 gekozen vanwege Snapbridge; een handige app van Nikon. Hiermee maakt je camera, via Bluetooth, automatisch verbinding met je smartphone en kun je meteen al je foto's naar je telefoon verplaatsen. Je kunt ze zelfs in Snapbridge al wat bewerken, mocht je dat willen. Los van dat het leuk is om je foto's meteen op je telefoon te hebben staan, is het voor mij als reisblogger ontzettend handig. Op die manier kan ik namelijk meteen, bijna live, delen waar ik ben. Ik had niet gedacht dat dit zó gemakkelijk zou werken.

En, wat is mijn conclusie? Dat ik nooit meer anders wil Lachen. Serieus. Ik heb op Kreta weer ervaren hoe fijn het is om een écht goede fotocamera bij je te hebben. Dat je daarmee de beleving van het moment veel beter vast pakt. Dat er echt diepte en focus in een foto komt te liggen. Kleur ook. Een blik. Het is allemaal veel echter. De camera op mijn iPhone maakt zeker prachtige foto's en soms wil je ook gewoon even niet met een camera om je nek rond lopen, maar de komende reizen ben ik van plan om lekker verder te experimenteren met mijn Nikon D3400. Ik wil nog graag wat meer leren over de handmatige instellingen. Hoewel mijn ervaring met de automatische standen van de D3400 juist heel positief zijn, heb ik ook ontdekt dat je nóg meer uit een foto kunt halen door soms de instellingen handmatig in te stellen. Daar wil ik me de komende reizen wat meer in gaan verdiepen. Tot slot vond ik het vooral ook erg prettig dat de D3400 lekker handzaam is. De body is relatief licht en je draagt de camera eenvoudig met je mee. Ik heb er zelf een handig tasje van Pacsafe bij gekocht. Geen officiële cameratas, maar wel heel handzaam. 

De foto's bij dit artikel zijn met deze camera gemaakt. Behalve natuurlijk die van de camera zelf Knipogen. Hier nog wat foto's die ik met de Nikon D3400 heb gemaakt:

Kreta Nikon zee

Kreta Nikon sunset

Kreta Nikon heuvel

Kreta Nikon eten

Kreta Nikon kerkje

Ik ben benieuwd hoe jij met fotografie tijdens reizen om gaat? Maak je gebruik van een spiegelreflex camera en zo ja, welke?

#reisfotografie #review #reizen #nikon #camera

2 reacties

 • Susanne

  14 september 2018 om 18:57

  Hoi! Ik hou zelf heel erg van fotografie en neem bijna altijd mij spiegelreflex mee. Ook een Nikon, de D5300 om precies te zijn. Soms is het zwaar en vervelend km al je lenzen mee sjouwen op vakantie maar uiteindleijk meer dan waard! Ik heb een tijd niks met fotografie gedaan maar ben er sinds het afgelopen jaar weer volop mee bezig. Ik fotografeer dan ook niet meer in automatische stand maar voornamelijk in de P-stand. Dan kan je je diafragma instellen en de camera kiest zelf de juist sluitertijd. Heel handig als je snel van scherptediepte wilt wisselen.

  Ik wens je heel veel succes met het ontdekken van de fotografie en je camera, het is geweldig! Wil je wat van mijn foto's zien? Check dan mijn instagram @sopmeer

  Beantwoorden

 • Kzen Muug

  16 januari 2019 om 08:20

  Nadat de zoomlens van mijn Nikon D5200 in Marokko veranderd was in een "pepermolen" heb ik me een 2dehandse Fuji X-T1 met zoom gekocht. Ik wil nooit iets anders meer. Beter, sneller, scherper, lichter, kleiner, zeer spatwater- en stofdicht..... ongelooflijk.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.