Reizen door Iran als niet moslima

Reismeisje 23 april 2018

Iran 1

Iran. Een land dat jaren op mijn bucketlist stond. Een sprookje. Aladdin op zijn tapijt. Eten waar het water je van in de mond loopt. Een cultuur die eeuwen terug gaat. Diep geworteld is. Waar Iraniërs enorm trots op zijn. En dan dat geloof. De islam. Over diep geworteld gesproken. Iran is één van de weinige sjiitische landen. Een stroming binnen de islam. Verreweg het merendeel van de islamitische wereldbevolking hangt de soennitische stroming aan. Van de buitenkant lijken ze hetzelfde. Volgen ze veelal dezelfde rituelen. De binnenkant is echter anders. Ontstaan in 632, toen de profeet Mohammed overleed. De soennieten vonden dat de meest bekwame man hen verder moest leiden. De sjiieten geloofden in Ali; de schoonzoon en neef van Mohammed. Daar splitsten ze zich. De meerderheid, de soennieten, kozen beste vriend Abu Bakr als opvolger van Mohammed. De sjiieten erkenden hem niet. Zij geloofde in Ali en volgden in de eeuwen er na Mohammeds bloedlijn verder. Tot op de dag van vandaag is dat heel belangrijk voor sjiieten. Mensen die ver verwant zijn aan de profeet, staan in hoog aanzien. Voor soennieten ligt dat anders.

Naast dat Iran sjiitisch is, is er nog iets anders wat dit zo'n bijzonder land maakt. Eigen. Er is geen scheiding tussen staat en religie. Sterker; de Iraanse grondwet schrijft voor dat de hoogte leider van het land een religieus persoon dient te zijn. En de islamitische wet regeert. Hard. Soms meedogenloos. Religieuze politie die over straat marcheert. Nietsvermoedende vrouwen aanspreekt omdat hun hoofddoek een tikkeltje te ver naar achteren is gewaaid. Een enkel die zichtbaar is. Een voorzichtig tedere aanraking in het openbaar. Alcohol. Het is niet toegestaan. Niet in het openbaar. Dat er een heel tweede maatschappij wordt gecreëerd weet iedereen. Publiek geheim. Dat is oké. Maar confronteer er niemand mee. 

Iran 3

Toen we vanuit Abu Dhabi in het vliegtuig stapten naar Teheran, wist ik niet goed wat me te wachten stond. Ja ik had me ingelezen. Flink ook. Ik wilde niets verkeerd doen. Pas me altijd aan aan de gebruiken van het land waar ik ben. En dus liep ik in wijde, lange blouse, dichte sneakers en een hoofddoek omgeslagen. Er was bijna geen stukje huid zichtbaar. Bij aankomst in Teheran merkte ik al snel dat mijn beeld maar ten dele klopte met de werkelijkheid. Vrouwen liepen inderdaad in wijde bloesjes, maar wél op een skinny jeans. Sommigen zelfs met spannende, open sandaaltjes er onder. Een hoofddoek die achter op een dikke bos haar hing. Gemanicuurde nagels. Rinkelende armbanden aan hun polsen. Een compleet andere wereld, dat zeker, maar lang niet zo'n cultuurschok als ik had verwacht.

Iran 4

In de 3.5 week die volgde werd dat moderne beeld wel weer wat bij gesteld. Alles buiten Teheran is anders. Fundamenteel. Authentieker en daarmee ook strenger. Religieuzer ook. Buiten Teheran liepen de vrouwen in hun zwarte hijab; letterlijk vertaald 'tent'. Het gaf alles een eigen sfeertje. Ik werd geaccepteerd. Met mijn spijkerbroek, sneakers, bloes en hoofddoek die maar níet wilde blijven zitten op dat gladde westerse haar Knipogen. Vrouwen hielpen me. Mannen trokken hun mondhoeken in een vriendelijk bedoelde grimas. Ik heb me nergens onveilig gevoeld. Gevoeld dat ik iets deed wat niet klopte. Niet mocht. Afgestraft kon worden. Natuurlijk was ik er na een paar weken wel klaar mee. Eerlijk is eerlijk. Mijn achtergrond is anders. Ik ben gewend niet na te denken over wat ik aantrek. Hoe ik mij tot mannen verhoud. We zijn gelijk. Altijd en overal. Voor Iraanse vrouwen ligt dat anders. Ze doen wat ze kunnen en thuis hebben ze meestal de broek aan. Daarbuiten is hun leven echter beperkt. Binnen kaders en regels die niet de hunne zijn. Die niet langer lijken te passen bij een generatie die zo graag vooruit wil. Zichzelf wil kunnen zijn. Man óf vrouw. 

Hoe dan ook. Ik heb het reizen als niet moslim door een sjiitisch land als Iran als fantastisch ervaren. Prachtig en bijzonder. Net als in elk ander land heb je je aan bepaalde gebruiken aan te passen. Dat is logisch. Je bent een gast. Maar verder? Verder is Iran één van de mooiste bestemmingen die ik ooit heb bezocht en zou ik het aan iedereen aanraden. Moslim of niet.

Is Iran een bestemming die jou aanspreekt?

@Midden-Oosten @Iran #Iran #midden-oosten #reistips #reizen #backpacken

4 reacties

 • Michel

  23 april 2018 om 11:37

  Ik kijk ook met zoooooveel plezier naar 'Onze man in Teheran' op TV. Herken je er nog veel in? Echt een fascinerend land.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   23 april 2018 om 21:00

   Ja superleuk programma is dat en zeker heel dicht bij de realiteit!

 • Marlynn

  23 april 2018 om 11:58

  Super gaaf land! Wij zijn afgelopen maart 10 dagen met onze dochter van 1 geweest. Is ook zeer goed te doen en denk dat er wel een tweede keer komt!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marlynn

   23 april 2018 om 21:01

   Wauw wat gaaf Marlynn! Om met jullie dochtertje te doen. Iraniërs zijn gek op kinderen hè.

 • Julia

  24 april 2018 om 16:56

  Als gezin van 3 zijn wij er enkele jaren terug geweest. Alles viel mee op die trip. Nu er een vierde gezinslid bij is, vind ik wel dat wij dit mooi land weer gauw kunnen bezoeken.
  <a href="https://aartkok.nl/vouwwagens/"></a>

  Beantwoorden

 • Max

  13 januari 2023 om 21:56

  Als je de hel op aarde wilt zien, ga dan naar Iran.Iran is de grootste destabiliserende factor in het Midden-Oosten. Het ondersteunt verschillende terreurgroepen, zoals Hamas en Hezbollah, werkt aan een ballistische raketprogramma en zegt Israel van de kaart te willen vegen.In dit sharia-land wordt gebruik gemaakt van een combinatie van executies, martelingen, onderdrukkende en de sharia(islamitische wet) vervolving, om de idealen van de islamitische revolutie af te dwingen.Martelen aan de orde van de dag in Iran. De gevangenissen van Iran zitten overvol. Een voormalige gevangene vertelde dat een cellenblok voor 150 mensen gevuld was met 700 tot 1000 gevangenen, zodat mensen zelfs in de toiletten moesten slapen. De hygiënische omstandigheden waren verschrikkelijk en veel mensen waren ziek.Discriminerende wetten en beleidsmaatregelen tegen homoseksuelen en andere seksuele minderheden in Iran stellen hen bloot aan intimidatie, geweld en zelfs de dood(volgens Human Rights Watch).Iran heeft wetten,die executies toestaan voor homoseksueel gedrag op basis van wederzijds goedvinden.Volgens onderzoek van de Iraanse mensenrechtenorganisatie Abdorrahman Boroumand Centre for Human Rights en Amnesty International is in Iran een golf aan executies gaande. Tussen 1 januari en 30 juni 2022 zijn ten minste 251 mensen geëxecuteerd...Voor een islamitisch, totalitair regime zoals het Iraanse zou geen plaats moeten zijn in de wereld. De Iraanse bevolking verdient een buitenlands beleid dat gericht is op de beëindiging van de terreur.Islamo- fascisme in Iran verdient geen respect, maar afschuw en bestrijding.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.