Reistips voor X'ian en het Terracottaleger

13 mei 2015

Xian terracottaleger

Ooit van X’ian gehoord? Dikke kans van niet. Dit is één van die vele Chinese steden waar wij in het Westen nauwelijks van gehoord hebben, terwijl er toch meer dan 5 miljoen mensen wonen…Maar misschien dat er toch een belletje gaat rinkelen bij het horen van de naam. Simpelweg omdat je dichtbij X’ian het wereldberoemde terracottaleger vindt! Vandaag dus een artikel over deze metropool in Noord-China. Veel mensen arriveren in X’ian met de bus. Waarom? Omdat deze stad vaak gecombineerd wordt met Pingyao, een prachtige dorpje niet al te ver van X’ian (hoewel afstand in China natuurlijk een relatief begrip is ;-) ). En de verbinding tussen beide plaatsen is het beste per bus. Maar natuurlijk kun je ook per trein arriveren of met het vliegtuig. Waar het om gaat is dat wanneer je aankomt in X’ian en je er doorheen rijdt, het direct opvalt dat deze stad anders is. Je hebt hier namelijk een vrij grote populatie moslims die oorspronkelijk afkomstig is uit het Westen van China. Dat vertaalt zich in het stadsbeeld; moskeeën, vrouwen met hoofddoeken en eten dat anders is dan je misschien gewend bent. Naast Peking-eend en geroosterd varkensvlees tref je nu ook geitenvlees en kippenspiesjes op de barbecue. En meer. Veel meer.


Xian terracottaleger 2

Wat verder opvalt is dat er rondom de stad een stadsmuur ligt. En niet zomaar een muurtje, het ding is meters breed en je kunt er overheen lopen. Of fietsen. Want dat is wat veel mensen doen. Je huurt (bij zonsopkomst of -ondergang) een fiets en ziet de stad op zijn mooist. Met een beetje mazzel hangt er een mystieke nevel over de stad en heb je het gevoel in middeleeuws China te zijn aanbelandt.

Terracottaleger.
Natuurlijk mag een bezoek aan het Terracottaleger niet ontbreken. Wij gingen er naartoe met de bus. En alvast een tip vooraf; als je er wilt komen zonder al teveel gedoe, neem dan niet de bus… Voordat je het busstation hebt gevonden en je er achter bent welke bus je moet hebben, is de ochtend al voorbij. En dan moet je nog een plekje zien te bemachtigen in de bus. Zelf hebben wij serieus twee bussen aan ons voorbij moeten laten gaan omdat we er niet in kwamen. Chinezen zijn van nature nog al mensen die behoorlijk wat voordringen. Zo ook hier. Bij de derde bus die langs kwam hebben we ook asociaal staan duwen en trekken en wisten we uiteindelijk een staplek te bemachtigen in het gangpad.


Xian terracottaleger 3

Na een busrit van ongeveer twee uur kom je aan bij het enorme complex. Wat er erg…euuuh Chinees uit ziet  ;-) . Veel beton, drommen toeristen, vlaggetjes en reisleiders die door speakers staan te blèren. Maar verder zeer de moeite waard. Rijen dik staan de warriors opgesteld. En geen krijger lijkt op zijn buurman. Fantastisch om te zien. Wanneer ik me indenk hoe het er vroeger heeft uitgezien, alle krijgers mooi in kleur geschilderd, iedereen keurig opgesteld in rang, dat moet geweldig zijn geweest. En ze vermoeden dat ze pas een klein deel van het leger hebben opgegraven (en dat is al enorm!). Tip: wanneer je het Terracottaleger wilt bezoeken, bespaar jezelf het gedoe met de bus en boek een tourtje via het hotel :-) .

Wil jij ooit nog een keer naar het X’ian en het Terracottaleger?

@Azië @China #reizen #backpacken #china #reistips #x'ian #terracottaleger

8 reacties

 • Paul Ram

  13 mei 2015 om 06:26

  Als je dan toch in Xian bent doe de plankwalk! Bekend als "The most dangerous hike in the world".

  Beantwoorden

  • Reismeisje Paul Ram

   13 mei 2015 om 18:52

   Dank voor de aanvulling!

 • Esther

  13 mei 2015 om 06:57

  Het Terracottaleger staat zeker op het lijstje voor China dit najaar! Bedankt voor de tips. Vanwege de grote moslimgemeenschap lijkt het me ook leuk om door de typische islamitische wijkjes te struinen. Hier zie je een heel ander beeld van China!

  Beantwoorden

 • Yvon

  13 mei 2015 om 08:15

  Xi'an is inderdaad een heel andere stad dan de meeste Chinese steden.
  Fietsen over de stadsmuur heb ik niet gedaan, daarvoor zou ik er wel naar terug willen!

  Beantwoorden

 • Michel

  13 mei 2015 om 10:04

  Jaaa Xi'an was zeker een leuke stad. Achter de drumtower het moslimwijkje in voor goedkope toeristisch spul (goedkoper dan bij het terracottaleger zelf) en een bezoekje brengen aan de Chinese moskee: een oase van rust. Wanneer je een fiets gaat huren op de muur, let er dan goed op dat de fiets een beetje in orde was. Bij mij viel die halverwege van ellende uit elkaar en dan is het nog een heeeel lang eind terug (zonder o.a. het zadel) ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   13 mei 2015 om 18:52

   Haha, ik zie het al helemaal voor me ;-).

 • Jeffrey | Reisbloggers

  13 mei 2015 om 15:15

  Het Terracottaleger is voor ons 1 van de grootste tegenvallers qua bezienswaardigheden.
  <a href="http://reisbloggers.nl/azie/china/het-terracottaleger-achtste-wereldwonder-tourist-trap/" rel="nofollow">Niet bepaald een 'achtste wereldwonder'</a> zoals je weleens leest.

  Wat betreft de opmerking dat je het beste kunt kiezen voor een georganiseerde tour: als je weet welke bus je moet hebben, dan is het eenvoudig zelf te regelen (bus 306, bruin groenig van kleur vanaf het treinstation van Xi'an), Met een georganiseerde tour loop je altijd kans dat je onzinnige en vervelende stops maakt bij souvenirswinkeltjes en andere meuk waar je liever niet heen wilt.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeffrey | Reisbloggers

   13 mei 2015 om 18:51

   Dank voor je aanvulling! Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde ervaring ;-).

 • Kim | Reisduo

  14 mei 2015 om 00:22

  haha ja dat geduw en getrek van de Chinese vind ik heel herkenbaar, als je zelf niet vrolijk meedoet kom je nooit de bus in!

  Beantwoorden

 • Esther

  08 juni 2015 om 23:14

  Leuk stukje, ik ga over drie maanden naar China, dus komt goed op tijd :D Iemand had me al getipt dat je kon fietsen over de stadsmuur, lijkt me superleuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Esther

   09 juni 2015 om 07:07

   Ah, super! Heel veel plezier!!

 • Nicolle

  07 juli 2015 om 12:11

  Ik ben hier dit jaar in mei geweest. Zelfs met een georganiseerde tour was het een hele onderneming. Was erg indrukwekkend maar ook wel wat overdreven. Maar dat gevoel had ik met meer bezienswaardigheden in China. Wij waren met de nachttrein vanaf Beijing naar Xi'an gegaan. Ook een heel avontuur, maar aanrader! Ik heb daar een fiets gehuurd en ben over de stadsmuur heen gefietst. Erg leuk om te doen!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Nicolle

   08 juli 2015 om 06:21

   Dank voor je reactie Nicolle!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.