Roadtrip door Noord en midden China

31 december 2014

Written by Gerben

Deze keer in de serie roadtrips een reis door het Noorden en Midden van het enorme China. Sommigen vinden China fantastisch, anderen vinden het tegenvallen nadat ze er geweest zijn. Zelf zit ik een beetje in het midden. Ik vind het een fascinerend land, vooral vanwege het communisme en de manier waarop het land zichzelf de laatste jaren heeft getransformeerd. En dan de tegenstellingen; van schrijnende armoede op het platteland tot over de top luxe in de grote metropolen. Een bizar groot contrast. Ik ben nu een aantal keren in China geweest en heb nog maar een fractie van dit immense land gezien. Één van de leukste reizen vond ik toch wel de roadtrip door het Noorden en midden van China. Ik neem je mee!


China roadtrip 2

Onze reis begon in Beijing en wat een begin was dat ;-) ! Ik vond Beijing echt te gek. Oke, het is wat druk en de mensen zijn niet altijd even leuk, maar er is zo veel te zien! We zijn er dan ook een krappe week gebleven. We bezochten de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, het zomerpaleis, de foodmarkets, huurden fietsjes, sliepen op de Chinese muur en in de hutongs. En nog steeds hebben we de helft niet gezien. Hier vind je meer highlights in Beijing.   Vanuit Beijing namen we de nachttrein naar Pingyao. Deze stad is, net als veel andere bezienswaardigheden in China, nogal toeristisch. Maar ook zeker de moeite waard. Het is een volledig ommuurde stad die toch wel een beetje een authentiek gevoel geeft wanneer je eenmaal van de hoofdstraten af bent. Je kunt er een fietsje huren en de omgeving verkennen. Ennnnnn er zitten een paar fantastische restaurants :-) .

China roadtrip 3

Volgende stop was de oude hoofdstad van het keizerrijk: X’ian. Nog nooit van gehoord? Dat kan, het is bij ons geen heel bekende stad. En dat terwijl er maar liefst rond 5 miljoen mensen wonen! X’ian heeft nog een oude stadsmuur waar je overheen kunt lopen of fietsen, erg leuk om te doen! Dit is ook de plek van waaruit je het befaamde terracottaleger kunt bezoeken. Vanaf X’ian is het een niet al te lange busrit. Maar je moet wel echt je ellebogen slijpen, anders kom je serieus de bus niet in! Het is een drukte van jewelste. Aansluiten bij een toertje via je hotel is zeker het overwegen waard.  Next stop: Chonquing. Dit Maoïstische bolwerk blijkt bij aankomst een bizarre stad te zijn. Gebouwd op heuvels en wederom een paar miljoen inwoners. Felverlicht als je er binnen komt rijden, druk en veel hoogbouw. Niet per se een mooie stad dus…Vanaf hier namen wij de wel bekende 3 kloven boottocht van drie dagen. Vanaf Wuhan, de plaats van aankomst, namen we de trein en bus naar de bergen van Huangshan.


China roadtrip 4

Deze bergen zijn, toegegeven, erg mooi. Vaak gehuld in nevel en mist hebben ze een mystiek aangezicht. En wanneer de mist optrekt, is het uitzicht echt fantastisch. Maar het is er erg druk. Chinese groepsleiders met vlaggetjes vliegen aan alle kanten langszij en de paden zijn netjes betegeld. Verwacht dus geen fijne, authentieke hike in de bergen zoals je dat misschien gewend bent…


China roadtrip 5

Vanaf Huangshan namen we de trein naar Shanghai. Dit is een prima stad om wat rond te lopen. Je hebt er wat leuke oude wijkjes, ‘s morgens zie je oude besjes hun tai-chi oefeningen doen op The Bund en er zijn leuke uitstapjes naar de omgeving te maken. En vergeet vooral niet om 3x per dag voor een habbekrats van het heerlijke Chinese eten te genieten, love it! Toch vond ik Shanghai zelf geen hoogtepunt, vooral omdat van alle steden in China Shanghai het meest verwesterd is.  

Dat was de roadtrip die we door dit deel van China maakten. To be continued :-) . Ben jij al eens in China geweest? Of zou je er graag heen reizen?

@Azië @China #reizen #backpacken #Azie #china #roadtrip #highlights #beijing #shanghai

7 reacties

 • Resy

  31 december 2014 om 08:36

  Ik ben nog nooit in China geweest, maar zou er heel graag wel een keer heen willen. Het lijkt me een prachtig land met zo veel diversiteit

  Beantwoorden

  • Reismeisje Resy

   31 december 2014 om 08:45

   Klopt, is ook echt zo. Zeker een keertje doen ;-).

 • Esther

  31 december 2014 om 09:25

  Ik ben van plan in 2015 een reis te maken door China en dit artikel maakt me al helemaal enthousiast! Zelf twijfel ik nog over Shanghai, juist omdat het zo verwesterd is. Dan kun je wellicht beter naar Hong Kong gaan. Ben jij toevallig in deze stad geweest?

  Beantwoorden

 • Sonny

  31 december 2014 om 11:16

  Afgelopen zomer in China een aantal van deze plaatsjes mogen zien. Tevens raad ik iedereen aan om zowel Guilin als Yangshou te zien. Gelegen in het prachtige Karst gebergte.

  Daarnaast was Kangding een magisch stadje voor mij en waarschijnlijk en mooiste plaatsje wat ik gezien heb. 10 uur lang met een grote bus over onverharde onofficiele wegen vanuit Chengdu. Waanzin ritje, maar het reizen waard. Gelegen in Sichuan, maar alles zegt dat het vroeger Tibet was. Compleet versierd met gebedsvlaggen en gelegen aan Gongga Shan. Een spirituele en emotionele tocht.

  Beantwoorden

 • Eric - reisrelaas.nl

  31 december 2014 om 15:14

  Chongqing heeft in China zelf een behoorlijk slechte naam, onder meer vanwege allerlei corruptiezaken en de enorme luchtvervuiling. Veel inwoners zijn rechtstreeks vanaf het platteland gekomen om in Chongqing in fabrieken te gaan werken. Hier worden heel veel "made in China" spullen gemaakt die wij dagelijks gebruiken. Persoonlijk vind ik het een fascinerende stad, maar mooi, cultureel verfijnd etc.: alles behalve.

  Beantwoorden

 • Joost | TheWorldAround

  05 januari 2015 om 19:17

  Huangshan was een drama voor mij; een heel weekend lang dichte mist! Zo zonde! Gaaf, die driekloven tocht! Die wilde ik ook nog doen. Wellicht kom ik ooit terug :-)

  Beantwoorden

 • Loes

  05 januari 2015 om 20:22

  Hoi!

  Ik ga in juli voor 5 maanden op stage in Shanghai en ben van plan daarna nog wat rond te reizen in China. Iemand die tips heeft voor in Shanghai of wat je verder in China echt gezien moet hebben??
  Dankjewel!

  Beantwoorden

 • Josefien

  21 januari 2015 om 20:37

  Ben je website voor het eerst aan het ontdekken, ontzettend leuk en veel herkenning! Ga zo door!
  China is mijn favoriet. Inmiddels twee keer geweest en veel rondgebackpacked. Shanghai vond ik ook tegenvallen, zeker als je net de rest van China hebt gezien. Beijing vind ik een fantastische mooie stad. En zuid China vond ik heel mooi! Daarbij begin ik alweer te watertanden bij de gedachten dat je drie keer op de dag Chinees kan eten voor bijna niks!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Josefien

   22 januari 2015 om 07:38

   Wat leuk Josefien, dank!!!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.