Reistips voor Tel Aviv en Jeruzalem

Reismeisje 09 september 2023

Israel

Geschreven door Stefanie

Houd je van cultuur, geschiedenis en lekker eten? Dan is Israël meer dan het overwegen waard! Wendy was er een aantal jaren geleden al eens geweest, in combinatie met de Palestijnse Gebieden, en is er nog steeds enorm enthousiast over Lachen. Dat kan ik nu beamen, want een aantal weken geleden bezocht ik Israël ook. En wat heb ik er genoten! Israël is super veelzijdig, heeft een enorm rijke geschiedenis en je kunt in de hoofdstad Tel Aviv ook heel goed vakantie vieren. Ondanks dat Israël regelmatig in de media wordt neer gezet als onveilig, is dit naar mijn mening een eenzijdig beeld. Het is zeker belangrijk om in dit deel van het Midden-Oosten de actuele situatie in de gaten te houden, maar laat je zeker niet afschrikken door wat je hoort in de media.

Daar komt bij dat Israëliërs in mijn ervaring erg vriendelijk en gastvrij zijn. Wanneer je hulp nodig hebt staan ze voor je klaar, maar ze zijn absoluut niet opdringerig. Goed om te weten: alle jongeren in Israël vanaf 18 jaar zijn verplicht om hun land te dienen in militaire dienst. Voor vrouwen is dit twee jaar en voor mannen drie jaar. Als je door Israël reist, zal je dus veel militairen tegen komen. De Israëliërs zelf zijn trots op deze dienstplicht, ze vinden namelijk dat jongeren hiermee een goede basis meekrijgen.

Reizen naar Israël

Als je naar Israël wilt voor een periode korter dan 90 dagen, heb je in principe geen visum nodig en alleen een paspoort dat tenminste nog 6 maanden geldig is. Vanuit Amsterdam vlieg je binnen 5 uur naar Tel Aviv. Bij aankomst krijg je geen stempel in je paspoort maar een loskaartje. Bewaar deze goed, want hierdoor hoef je geen belasting te betalen in het land. Een vliegticket boek je vanaf ongeveer 300 euro per persoon retour.

Bekijk hier vliegtickets naar Tel Aviv

Reistips Israel

Praktische reistips voor in Israël: 

· Pin voldoende Shekels (de munteenheid) bij aankomst op het vliegveld. Het is namelijk handig om geld op zak te hebben. Er zijn in het land weinig pinautomaten die werken met het maestro logo. Neem daarom ook een creditcard mee, die wordt bijna overal geaccepteerd.

· Houdt rekening met de religieuze dagen in je reisplanning. In verband met Sabbat (de Joodse rustdag) sluiten vele winkels op vrijdag al rond de namiddag en openen ze pas weer op zaterdagavond of zondag. De meeste winkels zijn met Sabbat in het gehele land niet geopend. In Tel Aviv merk je daar minder van en zullen er wel meer winkels open zijn, maar lang niet alle. 

· Israël is een land waar religie een belangrijke rol speelt. Je kunt als toerist in basis dragen wat je wilt, maar er wat rekening mee houden is wel zo respectvol. Op bepaalde religieuze plekken wordt het erg gewaardeerd/is het verplicht als je bedekkende kleding draagt. Bezoek bijvoorbeeld Jeruzalem daarom ook in gepaste kledij.

· In Israël kun je gemakkelijk reizen met het openbaar vervoer. Het trein netwerk is snel en werkt zoals wij dat gewend zijn. Om van het openbaar vervoer (bus, trein en metro) gebruik te maken schaf je een Rav-Kav aan voor 5 shekels (ongeveer €1,25). Deze kaart kun je opladen via de Rav-Kav app of bij het treinstation. De kaart koop je op het station of in één van de winkels. De route die je af wilt leggen met het openbaar vervoer kun je met de Israëlische app Moovit goed uitstippelen of bekijken via Google Maps.

· Israëlische mensen stippelen hun routes over de weg vaak uit met de app Waves. Deze app werkt ongeveer hetzelfde als Google Maps. Bekijk dus zelf welke app voor jou beter werkt. Zelf heb ik veel gewoon gebruik gemaakt van Google Maps.

· Gebruik je liever een taxi? Vraag dan of ze de meter aanzetten of spreek van te voren een prijs af. De app Gett Taxi werkt in Israël ook top.

Reis je tot slot liever met je eigen auto? Die huur je op het vliegveld in Israël vanaf ongeveer 30 euro per dag.

Bekijk hier autohuur in Israël

De reden van mijn bezoek aan Israël

Mijn kennismaking met Israël had in eerste instantie niet alleen maar met mijn reis interesse te maken. Ik was namelijk uitgenodigd voor een Joodse bruiloft, in de buurt van het kustplaatsje Asheklon. Familie van mij woont al 8 jaar in Susiya, de West Bank en om de bruiloft bij te wonen besloten we dus om dit te combineren met Tel Aviv en Jeruzalem. De steden Tel Aviv en Jeruzalem verschillen als dag en nacht en daarom extra leuk om beide te combineren. Terwijl Jeruzalem een van de heiligste steden op aarde is, bruist Tel Aviv als een ware metropool.

Tel Aviv strand

Tel Aviv

Wanneer je aankomt in Israël zal het beeld wat je in gedachten hebt waarschijnlijk compleet afwijken van de realiteit Knipogen. Tel Aviv is namelijk hip, bruisend, chaotisch en lijkt wel nooit te slapen. De stad heeft een artistiek randje, de locals zijn ruimdenkend en de sfeer is heerlijk vrij. Tel Aviv is daarmee een ontzettend fijne stad voor een stedentrip van een paar dagen. Naast de heerlijke kustlijn is er genoeg te zien en te doen. En niet geheel onbelangrijk: je kunt er fantastisch lekker eten. Een heerlijke stad om door heen te dwalen en te genieten van de zon en de zee dus! Ik deel graag mijn tips:

#1 Het strand van Tel Aviv
Tel Aviv is gelegen aan de kust. De kustlijn van Tel Aviv is in totaal 14 kilometer lang en de Tayalet promenade loopt langs zo’n 5 kilometer hiervan. Het wandelen over de promenade of langs zee is super leuk. Er zijn talloze fijne plekjes en hippe beachclubs waar je op of aan het strand wat kunt eten of drinken. Brede zandstranden met een azuurblauwe zee om over uit te kijken of in te zwemmen. Je kunt hier eenvoudig en goedkoop een strandbedje huren om urenlang van de zon te genieten. Goed om te weten is dat je aan het strand free WiFi hebt, mocht je er bijvoorbeeld willen werken als digital nomad. Liever bezig met iets actiefs, dan kun je ook heel goed surfen in Tel Aviv.  De leukste stranddelen vond ik: Frishman beach, Jerusalem beach, Banana Beach en Bugrashov Beach.

#2 Proef, ruik en dwaal rond over de Carmel Market
De Carmel Market is een bezienswaardigheid op zich, want hier komt het Midden-Oosten echt tot leven. De Carmel Market is een levendige straat met steegjes vol met marktkraampjes waar van alles verkocht wordt. Of je nou fruit, kruiden, typisch Israëlische lekkernijen, kleding, een vers sapje of een broodje falafel of hummus zoekt, je vindt het hier allemaal. Het is intens om rond te lopen, maar erg de moeite waard. Lokaler ga je het niet krijgen in Tel Aviv.

#3 Old Jaffa
Old Jaffa is het historische gedeelte van Tel Aviv en was in het verleden een belangrijke havenstad. Het is leuk om even door Old Jaffa heen te lopen en de eeuwenoude stadmuren, de prachtige steegjes en de vrolijk gekleurde gevels te bewonderen. Old Jaffa is gelegen aan zee en geeft je een mooi uitzicht over Tel Aviv.
Tip: bezoek Old Jaffa ’s avonds. De stad wordt dan omgetoverd tot een waar eetparadijs!

#4 Ontdek de overheerlijke Israëlische keuken
De Israëlische keuken staat bekend om gerechten als falafel, shakshuka en hummus en de beste kebab. Tel Aviv is de perfecte plek om deze keuken te proeven en is wat mij betreft een paradijs voor elke foodie. Waar je ook gaat of staat, eigenlijk kun je overal wel een leuk plekje en een heerlijk restaurant vinden. Hou er wel rekening mee dat de prijzen in Tel Aviv hoger liggen dan in Nederland het geval is.

Eetaanraders die ik, of vrienden, tijdens mijn reis zijn tegen gekomen zijn:
- Voor een pita to go: Panda Pita- Sabich Tchernikhovski - Falafel Hakosem 

- Voor diner: Port Said- Cafe Berlin- M25 – Beach club Frishman beach

Probeer daarnaast nog even tijd vrij te maken voor een avondje in het nachtleven van Tel Aviv. Super leuke ervaring!

Tel Aviv markt

Accommodatie in Tel Aviv

De wijken Florentin en Neve Tzedek zijn naar mijn mening de leukste wijken om te verblijven. Karakteristiek, levendig en in het hart van de stad. Het barst er van de leuke restaurants en terrassen en dus de ideale plek om ‘s avonds rond te dwalen en een hapje te eten. Deze wijken liggen centraal gelegen ten opzichte van het strand, de Carmel Market en de gezellige delen van de stad. Zo heb je ook de mogelijkheid om de stad per voet te ontdekken. Met een step is echter ook een enorme aanrader! Je ziet ze echt door de hele stad verspreid staan en het is een ideale manier om jezelf te vervoeren. Je download de app van Lime, waarmee je de steps kunt ontgrendelen met een QR-code en de rest spreekt voor zich.  

Mijn verblijf in Tel Aviv vind je hier. Eentje die ik je zeker kan aanraden als je met meerdere naar Tel Aviv reist of zoals ik met een gezin. Centraal gelegen en vanaf het balkon een prachtig uitzicht over de stad.

Olijfberg Jeruzalem

Jeruzalem

Wij besloten Jeruzalem vanuit Tel Aviv te bezoeken. In deze oude stad vind je zó veel geschiedenis terug dat ik het echt een must do vind! Je stedentrip naar Tel Aviv of je reis door Israël is niet compleet zonder een bezoek aan Jeruzalem. Deze stad is de heilige plek voor drie wereldreligies: het Jodendom, het Christendom en de Islam. Het is super interessant om de historie van deze drie religies met eigen ogen te aanschouwen en de sfeer te proeven.  

Hoe bezoek je Jeruzalem?

Vanuit Tel Aviv reis je in een uur met de auto of de trein naar Jeruzalem. Wij besloten om met de trein te reizen en dat is ons prima bevallen. Jeruzalem bezoek je naar mijn mening het beste met een gids, in ieder geval minstens één ochtend of een middag. Deze stad ademt zoveel historie en cultuur uit en heeft ontzettend veel te bieden. In Jeruzalem gingen wij daarom op pad met Aryel, een Nederlandstalige gids, die inmiddels al 16 jaar in Israël woont. Aryel kan onwijs boeiend vertellen en neemt je mee in zijn enthousiasme door de veelkleurige wereld van Jeruzalem.

Bekijk hier de Instagram van Aryel

Dit zijn mijn tips voor Jeruzalem:

#1 Oud-Jeruzalem
In de oude stad van Jeruzalem vind je vier verschillende delen terug. Bestaand uit een Islamitisch, Christelijk, Joods en een Armeens gedeelte. Elk deel met een eigen sfeer en karakter. Voor mij was een wandeling door deze delen van de stad een hoogtepunt en soms raakte ik er zelf een beetje gedesoriënteerd van. Het voelt namelijk als een reis langs verschillende continenten. Loop door de smalle straatjes en proef en ervaar zelf de verschillende culturen en tradities. Want hoe bijzonder is het eigenlijk dat in zo’n klein gedeelte in de stad drie wereldreligies naast elkaar leven?

#2 De Olijfberg
Een stukje net buiten de oude stad vind je de Olijfberg. Hier kun je genieten van een mooi uitzicht over de oude stad van Jeruzalem en kun je de Dome of The Rock met zijn gouden koepel zien glinsteren. In de Dome of The Rock ligt de basis van zowel het Joodse als het Islamitische geloof, want het prachtige bouwwerk staat bovenop de heilige Tempelberg. Naast het prachtige uitzicht vervult de Olijfberg in de Bijbel een belangrijke rol. Aan de voet van de berg werd Jezus namelijk overgeleverd aan de Romeinen. Volgens het Joodse geloof zal God hier beginnen met het tot leven wekken van overledenen aan het einde der tijden. Daarom is de Olijfberg ook tot op heden een populaire begraafplaats. De Joodse mensen leggen geen bloemen op hun graf maar steentjes om aan te geven dat ze hun overledenen hebben geëerd of herdacht. Vanaf deze plek, de Olijfberg, bewonder je dus een walhalla aan historie (de heilige grafkerk, de Klaagmuur, de rotskoepel enz.) die 1000 voor Christus is gestart.

#3 De heilige grafkerk 
In het Christelijke deel van de oude stad van Jeruzalem treed je bijna in de voetsporen van Jezus. De Via Dolorosa is de plek waar Jezus na zijn veroordeling door Pontius Pilatus met het kruis op zijn rug naar zijn executieplaats werd gebracht. Door middel van 14 ’staties’, een soort hoofdstukken in de laatste uren van Jezus, word je langs de weg geleid die hij 2000 jaar geleden heeft afgelegd. Na de eerste tien ‘staties’ bezoek je de Heilige Grafkerk. Hier vind je de laatste vier staties. Dit is de plek waar Jezus 2000 jaar geleden werd gekruisigd, werd gebalsemd en begraven.

#4 De Klaagmuur
De Klaagmuur is misschien wel één van de bekendste religieuze plekken ter wereld en mag je dus zéker niet overslaan. Voor de Joodse mensen is dit één van de heiligste plekken. De Klaagmuur wordt namelijk beschouwd als het enige overblijfsel van de Joodse tempel die ooit op de Tempelberg heeft gestaan. Bij de Klaagmuur zie je dus veel Joodse gelovigen om te bidden. Het is fascinerend om te zien hoeveel het voor Joodse mensen betekent. De Klaagmuur dankt trouwens haar naam omdat het lijkt of al die mensen bij de muur aan het klagen zijn. In mijn optiek ziet het er echter totaal anders uit en voel je juist de saamhorigheid, liefde en dankbaarheid.

Klaagmuur Jeruzalem

Jeruzalem is één van de indrukwekkendste plekken die ik ooit heb gezien! Het is een prachtige plek om meer te weten te komen over de historie van het Jodendom, het Christendom en de Islam. En het geeft ook een klein inkijkje in een strijd die vandaag de dag nog steeds gevoerd wordt… Met een hoofd vol indrukken en informatie keerden wij terug.

Na ons bezoek aan Tel Aviv en Jeruzalem reisden wij nog door naar Ashkelon. Een plaats aan de kust waar ook in de buurt de Joodse bruiloft plaats vond. Een prachtige avond waar we in een Joods bruiloft sprookje terecht kwamen. Enorm dankbaar om zoveel van het Joodse volk, religie en cultuur mee te mogen maken.

Veelzijdig, bijzonder, indrukwekkend en karakteristiek; dat typeert Israël voor mij. Absoluut het bezoeken waard!
תעשה חיים! (Veel plezier!)

@Israël @Midden-Oosten #Israël #midden-oosten #tel aviv #jeruzalem #stedentrip #reistips

2 reacties

 • Elisabeth Dixon

  09 september 2023 om 08:44

  Very well written! Makes me think that is a place I need to visit one day!

  Beantwoorden

 • ZACK RICHARD

  31 oktober 2023 om 23:27

  Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total returns of 3.6BTC from an investment of just 0.6BTC. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in
  INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, you can reach him on WhatsApp : + 1 (424) 285 - 0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS GMAIL COM, bitcoin is taking over the world, tell him I referred you

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.