Oeganda en malaria

Reismeisje 11 april 2014

Oeganda en malaria

Ik schreef al eerder een lichtelijk kritisch artikel over het gebruik van malariapillen op reis. Als ’t even kan laat ik ze links liggen. Zeker als ik naar een Aziatisch land ga, waar de malariamug net even anders is dan in Afrika. Ik heb gewoon niet zo’n heel positieve ervaring met die gekke pilletjes en geloof meer in preventie. Maar goed, Afrika vind ik toch wel een ander verhaal…Bij eerdere Afrikaanse bestemmingen zaten we óf net in een gebied zonder malaria óf we zaten zo hoog dat muggen geen uur overleven. Geen malariapillen dus. Voor de aankomende reis naar Oeganda en Rwanda ga ik echter voor het eerst een andere keus maken en malariapillen slikken. Ik heb er lang over nagedacht, maar durf het risico niet te nemen. Ik heb de keuze tussen de twee bekendere soorten: lariam of malarone.

Lariam.

Tja, dit schijnt toch wel de minst fijne variant te zijn. Om verschillende redenen. Allereerst kun je van lariam echt nare bijwerkingen krijgen. Ik heb op reis verschillende mensen gesproken die serieus hallucinaties en nachtmerries van lariam kregen :-(. Verder is een nadeel dat je met lariam al vrij vroeg moet starten om ‘beschermd’ te zijn; maar liefst 3 weken vóór je in een malariagebied aan komt. Weliswaar maar één pilletje per maand, maar toch. Waarom je lariam dan überhaupt zou kiezen? Tja, vooral vanwege de prijs, want lariam is best betaalbaar. Je betaalt namelijk rond €15 per maand. Daarnaast is het op zich ook wel fijn dat je niet dagelijks een pilletje hoeft te slikken.

Malarone.

Malarone heeft ook een hele lijst met bijwerkingen, alleen komen die een stuk minder vaak voor dan bij het gebruik van lariam. Dat is mijn ervaring althans. Je kunt de dag vóór je aan komt in het malariagebied starten met malarone, maar vervolgens moet je wel ELKE dag een pilletje slikken tot en met 7 dagen na vertrek. Hm. En dan de kosten. Die liggen bij malarone behoorlijk hoog; zo’n €90-€100 voor een maandje.

 Zelf heb ik besloten voor malarone te gaan. Vooral vanwege de mindere bijwerkingen. Wij gaan 3 weken naar Oeganda en Rwanda dus voor €75 moeten we toch klaar kunnen zijn lijkt me. Natuurlijk een stukje duurder dan lariam, maar ik heb gewoon geen zin in vervelende dromen of hallucinaties :-).

Heb jij ervaring met lariam en malarone? Wat is jouw ervaring?

 

@Afrika @Oeganda #reizen #backpacken #reistips #persoonlijk #Rwanda #malaria #oeganda

21 reacties

 • Michel

  11 april 2014 om 07:09

  Via GGD krijg ik altijd malarone voorgeschreven. Een deel kan ook nog worden vergoed via je zorgverzekeraar, mits je een aanvulling hebt op het basispakket. Meestal houd ik op met slikken als ik het risico niet meer groot acht. Ik hou daardoor (soms) tabletten over die ik een jaar (of twee) later weer kan gebruiken.
  Zorg dat je een vast schema hebt voor het slikken van de tablet. Ik vond het 's ochtends het handigst. Je eet vaak in/bij je GH, dus wanneer je hem vergeet mee te nemen kun je makkelijk ff op en neer. Bovendien slik ik op vakantie meestal multivitamine, dus dan moet ik toch al een tablet meenemen. Zo vergeet ik hem het minst vaak.
  Alleen met het slikken van malarone ruim een uur na een maaltijd heb ik een slechte ervaring, maar er staat ook op dat je dat niet moet doen. Eigen schuld...... ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   11 april 2014 om 07:23

   Ah, thanks voor de tips! Daar kan ik wat mee!

   • Michel Reismeisje

    11 april 2014 om 07:51

    maar kijk ff uit: als je geen ontbijtpersoon bent en je alleen een beetje fruit eet weet ik niet of het goed gaat hoor. Ik eet op vakantie meestal toch een gebakken of gekookt ei op brood, dat is in ieder geval voldoende om er geen last van te krijgen :-)

 • Ellen

  11 april 2014 om 07:11

  Ja ik heb ervaringen met malerone, twee keer geslikt en nergens last van gehad! Dus no problemo!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ellen

   11 april 2014 om 07:23

   Goed te horen, fijn!

 • Chantal

  11 april 2014 om 07:39

  Ik ga ook naar Oeganda! In juli vertrek ik. Ik ga ook voor Malerone!

  Beantwoorden

 • Jussi

  11 april 2014 om 07:41

  Ik slikte Malarone bijna twee maanden. Had daardoor (denk ik) wel veel last van hoofdpijn. Neem de pil het liefst met een vettige maaltijd. Het beschermlaagje dat wordt gemaakt door bijvoorbeeld yoghurt of saus zorgt voor minder last van de darmen. Ik nam ze namelijk soms gelijk bij wakker worden, maar kreeg daar echt maagzuur van en heb een keer zelfs bijna moeten overgeven.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jussi

   11 april 2014 om 09:03

   Goeie tips Jussi!

 • Carlijn

  11 april 2014 om 07:52

  Als het even kan, sla ik ook die pillen over vooral omdat het nooit helemaal preventief is. Maar als het echt niet anders kan dan gaan wij ook altijd voor Malerone. Ronald heeft eerder ook Lariam geslikt maar hij werd daar ook echt beroerd van en kreeg enorme nachtmerries. Dus ik zeg goede keuze!!!!

  Beantwoorden

 • marie

  11 april 2014 om 08:06

  Mijn ex en ik hebben beide mallarone geslikt, beide kregen last van diarree en ik kreeg een zeer heftige allergische reactie op de huid. Uit eindelijk naar de dokter gegaan ervoor. Helaas mag ik het niet meer slikken. Maar mijn ex reageerde verder wel goed op de mallarone behalve de diarree en zou dus de volgende keer ook weer mallarone slikken. Denk dat je er goed aan doet om Mallarone te slikken. Ik hoor ook alleen maar slechte verhalen over Lariam! Nou sterkte met de keuze en veel reisplezier.

  Beantwoorden

  • Reismeisje marie

   11 april 2014 om 09:03

   Thanks! Tja. het blijft gewoon rotzooi...

 • Christa

  11 april 2014 om 08:30

  Ik ken het probleem, heb ook een gruwelijke hekel aan die pillen voel er altijd zo slecht door!
  Maar als ik ze dan moet nemen ga je voor Malerone. In Zuid Amerika heb ik die ook altijd bij me gehad, just in case!

  Ze hebben me ooit verteld dat ook al slik je de pillen kan je alsnog malaria oplopen, wel is het handig om een stootkeur Malerone bij je te hebben in het geval je te ver van de bewoonde wereld ben dan kan je de symptomen onderdrukken en jezelf alsnog asap naar een clinic zien te krijgen.

  Afrika is echter een ander verhaal dan Azie of Zuid Amerika, denk dat ik hier ook voor slikken zou kiezen!

  Btw, als je verzekerd bent bij Achmea Zilveren Kruis en je gaat naar Meditel hoef je niet te betalen voor je inentingen of malariapillen ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Christa

   11 april 2014 om 09:02

   Goed te horen! Thanks!

 • Marielle

  11 april 2014 om 08:43

  Hier ook bekend met malarone, nooit geen problemen mee gehad.
  Oke je kan het er niet mee voorkomen maar liever dat het uitbreekt als je weer terug in eigen land bent ☺️

  Beantwoorden

 • Maire

  11 april 2014 om 09:06

  Ik neem altijd Malarone mee en mijn zorgverzekeraar vergoedt dat altijd helemaal. Heb nooit problemen gehad met Malarone en ken eigenlijk ook niemand die er wel problemen mee heeft gehad. Wel had ik altijd een beetje last van haaruitval tijdens het slikken van Malarone, maar dat stopt eigenlijk direct weer als je stopt met slikken. Hou er ook rekening mee dat Malarone (of iig 1 van de ingrediënten hiervan) sterk lipofiel is, dus altijd innemen bij een (vettige) maaltijd of met zuivel, anders werkt het veel minder goed. In gebieden waar ik het risico laag schat stop ik altijd wel met slikken, maar hier moet je toch voorzichtig mee zijn, ook in Azië. Ik ben in Sumatra toch meerdere mensen tegengekomen die daar Malaria hadden opgelopen en hier behoorlijk ziek van zijn geweest.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maire

   11 april 2014 om 11:03

   Fijn om jouw positieve ervaring te lezen! Thanks!

 • Mandy

  11 april 2014 om 12:26

  Ik ken iemand die toch voor Lariam is gegaan en ze kreeg precies zoals je omschrijft last van hallucinaties. Ze is er toen ook gelijk mee gestopt. Ik denk dat je voor de juiste tabletten bent gegaan!

  Beantwoorden

 • Sander Prinsen

  11 april 2014 om 14:25

  Heb Malerone gebruikt bij het ontbijt, was tijdens een reis op Sumatra met de familie (6 personen) van Brenda. Om de beurt werden we ziek (misselijk, diarree en raar dromen) en zijn we uit ellende gestopt (een dag nadat iemand stopte,stopte de symptomen). We namen de pillen tijdens het ontbijt, dit terwijl ik het liefst stevig ontbijt zodat ik de hele dag door kan halen. Het daarop volgende jaar naar Oeganda, dus wéér aan de pillen, nu op advies van de Travel Health Clinic maar ingenomen tijdens het avondeten. En die keer nergens last van gehad.... Dus ik raad Malerone bij het avondeten aan.

  Lariam daarentegen is de familie van Brenda allemaal op tegen (allemaal werkzaam in de zorg en bekend met medicijnen) schijnt dat zelfs jaren na gebruik nog bijwerkingen kunnen optreden zoals hallucinaties als je er gevoelig voor bent, of in een blijvende depressie komt te zitten. Dus dan wat mij betreft liever malaria.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander Prinsen

   12 april 2014 om 11:20

   Ow jeetje! Wist ik niet. Thanks voor de info!

 • Adi

  11 april 2014 om 21:39

  Op aanraden vd GGD hebben wij verschillende keren Malarone gehad. Wij namen deze altijd 's avonds na het warme eten en hebben nooit ergens last van gehad.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   12 april 2014 om 11:19

   Goed te horen!

 • susan

  12 april 2014 om 10:15

  In Zuid-Amerika heb ik Malarone als nood-kuur bij me, maar in Afrika heb ik het 3 maanden geslikt. Nergens last van gehad, ingenomen bij de warme maaltijd en als ik het vergat bij een noodlesoepje of iets dergelijks. Ik heb ze grotendeels tweedehands op de kop getikt, veel mensen hebben ze over.

  Beantwoorden

 • Manon

  16 april 2014 om 18:23

  Tijdens mijn tijd in Oeganda slikte ik Malarone, gelukkig kreeg ik alles vergoed. Ik heb geen nare bijwerkingen ervaren! Heb van anderen wel eens gehoord over nare dromen. Het enige was dat mijn hormonen erdoor van slag raakten heb ik het idee, ik was veel vaker ongesteld. Heb hier op internet alleen nergens wat over kunnen vinden, maar het was toch echt zo, toen ik stopte was het weer normaal.

  Beantwoorden

  • Judith Manon

   17 augustus 2019 om 14:15

   Ha Manon; dit herken ik! Ik heb hetzelfde. Ook al ben ik aan de pil, ik ben constant soort van ongesteld door de Malarone.

 • Yvon

  19 april 2014 om 05:38

  Check echt even je verzekering. Het kan zijn dat je pillen (deels) vergoed worden. Dat scheelt toch weer!
  In Laos slikte ik een tijdje Malarone, nergens last van gehad! Lariam zal ik nooit nemen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvon

   21 april 2014 om 09:19

   Doen we, dankje!

 • Robert

  25 april 2014 om 21:31

  Heb beide middelen gebruikt, voor twee verschillende trips naar Madagaskar. Met Lariam serieus problemen gehad in vorm van slecht slapen. Malarone heb ik afgelopen jaar gebruikt en geen last van gehad. 's Avonds bij het eten genomen. Het blijft rotzooi, maar soms is het helaas nodig.

  Beantwoorden

 • Amelie

  01 mei 2014 om 16:34

  In Peru heb ik Malarone geslikt, geen bijwerkingen gehad :) Gewoon standaard aanwennen in te slikken bij het avondeten, kun je 'm niet vergeten. Bij mij werd het volledig vergoedt overigens

  Beantwoorden

 • 6 musthaves voor backpackers | Reismeisje

  07 mei 2014 om 05:46

  […] Als we naar een gebied met malaria gaan, zoals binnenkort naar Oeganda en Rwanda, pak ik ook altijd een muggennet in. Hoewel er soms wel kant en klare nette hangen, vertrouw ik die […]

  Beantwoorden

 • Antimalaria maatregelen | Reismeisje

  19 juni 2014 om 06:39

  […] schreef ik al een artikel over het slikken van malariapillen. Not my cup of tea, maar helaas toch wel net even wat beter om […]

  Beantwoorden

 • betsie

  06 september 2016 om 16:22

  Ik slik al jaren malarone en ik heb nergens last van. Ik neem het altijd in tijdens mijn ontbijt, vaak wel met een paar slokken melk. No problemo!

  Beantwoorden

 • Sanne

  28 januari 2018 om 11:25

  Ik heb voor mijn reis naar Oeganda lariam geslikt en helemaal nergens last van gehad

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.