Tips om berggorilla's in Oeganda te spotten

Reismeisje 20 maart 2015

Berggorilla spotten 1

De berggorilla’s in Oeganda, Congo en Rwanda. Ze stonden al jaren op mijn bucketlist. Met nog geen 1.000 van deze machtige dieren in het wild, zijn de berggorilla’s een bedreigde diersoort. En hoewel de populatie de afgelopen jaren weer licht gestegen schijnt te zijn, wilde ik niet te lang wachten met een bezoek aan Oeganda en Rwanda. Toen vrienden superenthousiast terug kwamen én de berggorilla’s hadden gezien, besloten we afgelopen jaar een reis naar Oeganda en Rwanda te plannen. Om echter ook een trek naar de berggorilla’s te kunnen maken, moest er wel wat geregeld worden.

Berggorilla spotten 2

Wandelen in Bwindi Impenetrable Forest.

Normaal ben ik niet zo van veel dingen van tevoren regelen. Laat mij maar op de bonnefooi reizen. In het geval van de berggorilla’s lag dit toch wat anders. Je kunt er in principe wel op de bonnefooi heen reizen en lokaal alles regelen, maar dan moet je wel over behoorlijk wat tijd beschikken. En mazzel ;-) . Om namelijk de berggorilla’s te beschermen tegen enorme groepen toeristen, mag er per familie maar 1 groep toeristen van rond 7 personen plus gidsen per dag de tocht maken. Er zijn best wat families, maar nog véél meer toeristen. Wat dat betreft is een reservering van tevoren dus wel aan te raden. Dan ben je gewoon verzekerd van een plekje op een vaste dag. Je hebt veel verschillende opties in zowel Oeganda als Rwanda en Congo. Al heb ik over Congo geen positieve verhalen gehoord. Wij hadden nog zo half wat bedacht even de grens naar Congo over te gaan, maar dat werd ons sterk afgeraden. Ik zou dus aanraden voor Oeganda of Rwanda te gaan. De berggorilla’s zitten in het zogeheten Virunga National Park, wat in het Zuidwesten van Oeganda en het Noordwesten van Rwanda ligt. Virunga is echter groot, dus daarbinnen kun je vervolgens nog een keuze maken. Wij besloten voor Bwindi Impenetrable Forest te gaan; een regenwoud achtig gebied met prachtige natuur én een grote familie berggorilla’s met een kleintje van een paar maanden :-) .

Berggorilla spotten 3

Kosten om berggorilla’s te spotten.

Vanuit Nederland hebben we contact gezocht met een accommodatie in Bwindi; Nguringo Gorilla Camp. Zij hebben voor ons de permit voor de berggorilla’s geregeld. Wij zijn afgelopen september geweest en hebben toen $600 per persoon betaald. I know. Niet bepaald weinig…Ik moet eerlijk zeggen dat het het achteraf echt helemaal waard was. Zeker als je ziet wat een goed werk de gidsen en lokale milieu organisatie doen om het leefgebied van de berggorilla’s te beschermen. Maar het blijft evengoed veel geld. Ik heb begrepen dat het in Rwanda nog een tikkeltje duurder is zelfs. Overigens komt er, behalve een fooitje voor de gidsen natuurlijk, verder niets meer bij. En met een beetje mazzel heb je er ook een dag wandelen door een prachtig gebied bij. Wij hoefden maar 1,5 uur te lopen, omdat de berggorilla’s die dag relatief dichtbij het dorpje zaten, maar je kunt ook een wandeling van 5 uur voor de boeg hebben. Dan is die $600 al weer wat minder heftig misschien ;-).   Al met al waren de berggorilla’s fantastisch om in het wild te zien en kan ik het zeker aanraden. Het is te gek om deze enorme dieren, waarvan de zilverruggen over de 200 kg kunnen gaan (!), in hun natuurlijke omgeving te zien.

Ik ben benieuwd naar jouw mening; staan de berggorilla’s op jouw bucketlist? En waar zou je ze dan graag willen zien?

@Afrika @Oeganda #reizen #backpacken #Afrika #budget #reistips #Rwanda #bucketlist #berggorilla #oeganda

7 reacties

 • Jeroen

  20 maart 2015 om 07:53

  Bedankt voor de informatie! Deze dieren staan zeker op de bucket list.
  Hopelijk gaat het de aankomende jaren weer wat beter met ze door de inzet van dit soort projecten. Goed ook om te horen dat er een flinke limiet op zit hoeveel mensen er naar toe kunnen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   20 maart 2015 om 15:58

   Ja he. Vind ik ook.

 • Soof

  20 maart 2015 om 10:57

  Jaaa sinds ik 'Congo' van Michael Chrighton (doen!!) heb gelezen staan deze dieren op mijn lijst! Heb je de foto's van de gorilla's zelf gemaakt? Zo dichtbij?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Soof

   20 maart 2015 om 15:58

   Yessss :-). Je kunt echt heel dichtbij komen, omdat de dieren een soort van gewend zijn aan mensen. Aangezien er nog maar zo weinig in het wild leven, houden ze strikte controle op de berggorilla's. Elke dag gaan er dan ook gidsen op pad om te kijken of er geen gorilla's gewond zijn e.d. Vandaar dat je als toerist ook redelijk dichtbij kunt komen. Je hebt een uurtje de tijd en dan moeten ze met rust worden gelaten.

 • Linda | One Day Trip

  20 maart 2015 om 11:17

  Wow, lijkt me heel indrukwekkend! Stond niet op m'n bucket list, maar nu ik dit zo lees... Lijkt me echt een geweldige ervaring!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | One Day Trip

   20 maart 2015 om 15:56

   Zeker de moeite om aan je bucketlist toe te voegen :-)!

 • Eva - eighty7

  20 maart 2015 om 11:38

  Wat een geweldige ervaring lijkt me dat; en zo mooi, Bwindi Impenetrable Forest!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva - eighty7

   20 maart 2015 om 15:56

   Ik vond het ook echt een heel gave ervaring inderdaad. Zulke machtige, bijzondere dieren.

 • Flightguru

  20 maart 2015 om 18:31

  Mooi beschreven!! De ontmoeting met de gorilla's is echt een top ervaring. 2 jaar geleden geweest, hadden toen ook mooie familie met Silverbacks, ongeveer 2 uur moeten zwoegen ;) voordat we ze in het vizier hadden. Heb toen 500USD betaald in Uganda (Rwanda is 750USD), rechtstreeks via wildlife office in Kampala tickets geregeld, last minute krijg je geen korting, tarieven staan helaas vast (vrienden hebben het gewoon op bonnefooi gedaan in hoogseizoen, moesten 1 dagje wachten). Het is prijzig maar elke dollar waard, met de slechte koerst EUR/USD is het nu niet echt heel interessant. Als je nu niet het volle pond wil betalen moet je volgens mij in de maanden Maart/ April /Mei gaan, dan gaan de prijzen omlaag, destijds 350 USD ipv 500 USD, wat ik laatst hoorde van een vriend (Ugandees :) ) is dit nog steeds zo.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Flightguru

   20 maart 2015 om 22:55

   Thanks voor je uitgebreide en goede tips. Super!

 • Sander

  21 maart 2015 om 01:32

  600 dollar... Wij betaalden in 2012 nog 500. Maar ach, het komt ten goede van de dieren. Evenals de fooi aan de ex-stropers, eh, gidsen. Want door een economie te creëren (waar de fooien onderdeel van zijn) zien de locals juist in dat dat een levende gorilla meer opbrengt dan een dode trofee. Dus het geld komt goed terecht. En dat verzacht de pijn van de uitgave enorm ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   21 maart 2015 om 13:44

   I know, het was vorig jaar weer flink omhoog gegaan en ik hoorde signalen dat het dit jaar nog weer duurder zou gaan worden. Tja. Het is heel veel geld, maar ik ben het helemaal met je eens.

 • Marieke

  12 juni 2016 om 16:30

  Wat een mooie en nuttige verhalen schrijf je. De gorilla's staan al jaren bovenaan mijn wish list en jouw info helpt ons enorm bij het plannen van de Oeganda-reis. Dank je wel en inderdaad, wat een magische dieren!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.