Mijn favoriete plekken in Nicaragua

Reismeisje 06 november 2018

Regelmatig krijg ik de vraag: 'wat is nou jouw favoriete bestemming?'. Colombia staat zeker hoog. IJsland ook. Voor Iran zal ik ook altijd een bijzonder plekje houden. En Vanuatu was een ervaring die nergens mee te vergelijken is. Kortom, ik ga de hele wereld over Knipogen. Vind in heel veel landen wel iets wat het voor mij een bijzondere bestemming maakt. Waarom ik de herinneringen zal koesteren en waarom ik 't als reisbestemming aan zou kunnen raden. Wat echter mijn favoriete regio is, kan ik meteen beantwoorden.

Midden-Amerika. Ik houd van dat deel van de wereld. De weelderige natuur, oude inheemse cultuur, de vriendelijke mensen, het surfen, dieren die je er in overvloed vindt en de mooie kustlijn.

Het is gewoon één grote mengelmoes en elk land is weer compleet anders. Met Nicaragua als één van de meest authentieke landen in Midden-Amerika. Een prachtig land als je kennis wilt maken met deze regio en wel houdt van een ruig, rauw randje. Dat is Nicaragua. Vandaag neem ik je mee naar mijn 3 favoriete plekken in Nicaragua. 

Boca de Sabalos

Afgelegen Boca de Sábalos 

Boca de Sábalos. Met stip één van mijn favoriete plekken in Nicaragua. Ongerept. Puur. Zoals het leven op veel plekken ter wereld geweest zal zijn. Boca de Sábalos ligt in het uiterste Zuiden van Nicaragua. Praktisch gezien is het misschien alleen een bestemming die je bezoekt als je op doorreis bent naar Costa Rica. Of vice versa natuurlijk. Het kost namelijk wel wat tijd om in Boca de Sábalos te komen. Ik ben er een paar jaar geleden geweest en toen was het dorpje alleen nog per boot te bereiken. Ze waren toen echter al bezig met het aanleggen van een weg...Dat zal de reis wel wat gemakkelijker maken, maar de ervaring langzaam misschien ook minder authentiek. Hoe dan ook, de boot is sowieso een aanrader ♥. Je stapt op in San Carlos en stapt zo'n 1.5 uur later uit in Boca de Sábalos. De tocht is prachtig. Over de Rio San Juan. Chocoladebruin water, weelderig groen, brulapen, kinderen die in het water spelen. Het pure leven. Boca de Sábalos is eigenlijk een dorpje van niets. Er is niet veel te doen. Huisjes op palen. Een lokaal cafeetje. Iets wat voor een supermarkt moet door gaan. Wat dit echter zo'n ongelofelijk mooi plekje maakt, is een specifiek hostel. Sabalos Lodge. Het ligt letterlijk aan de rivier, net buiten het dorp. De huisjes staan op palen en hebben stuk voor stuk een briljant uitzicht op de rivier. Een gezamenlijke ruimte met hangmatten en lokaal bier. 's Ochtends word je gewekt door de brulapen en 's avonds val je in slaap met het geluid van de tropen. Je kunt uitstapjes maken naar natuurreservaat Indio Maiz en een dorpje aan de overkant, El Castillo. Mocht je daar heen gaan, proef dan zeker de enorme reuzegarnalen die ze vers vangen in El Castillo. Zálig.

Boca de Sábalos gaat om de ervaring. Het pure leven. Het weg zijn van de bewoonde wereld. Swingen in je hangmat en genieten. Gewoon simpel genieten ♥.

Granada

Koloniaal Granada

Granada is een vrij grote stad. Voor Nicaragua. Er wonen zo'n 120.000 mensen. Het ligt aan het Cocibolca meer, waar de meer bekende Ometepe eilanden in liggen. Van daaruit is Granada dan ook best toeristisch. Als uitvalsbasis voor Ometepe. Er hangt een backpacker sfeertje. Zoals je op veel plekken in Azië hebt. Weinig authentiek misschien, maar omdat het Nicaragua is, hoef je toch niet lang te zoeken om dat authentieke te vinden. Bovendien is Granada een oud koloniale stad. Kleurrijk. Gezellig. Vol met leuke boetiekjes, marktjes en gezellige restaurantjes. Ik vond het er erg fijn Knipogen. Granada zelf heeft een maar leuke bezienswaardigheden én het is een uitvalsbasis voor veel leuke daguitstapjes. Mijn tips:

♥ Slenteren over de grote mercado. Iets ten Zuiden van Parque Central, het centrale plein in Granada, vind je een grote markt waar de locals hun boodschappen doen. Leuk om je eigen boodschappen te doen óf gewoon gezellig rond te slenteren.

♥ Bezoek Masaya of Mombacho. Vanuit Granada kun je twee actieve vulkanen bezoeken; Masaya en Mombacho. Er worden verschillende tourtjes aangeboden. Zelf heb ik Masaya bezocht en dat vond ik erg de moeite waard. Vanuit Granada is dat maar een uurtje rijden en je kunt écht lava zien borrelen!

♥ Fiets naar het meer. Op de Calle Libertad kun je een fiets huren. Ik houd er van. Wind door je haren, rugzakje op en gaan. Vanuit het centrum van Granada fiets je in 30-45 minuten naar het meer en heb je een mooi uitzicht op de Isletas de Granada. 

♥ Cocktails drinken op de Calle Libertad. De Calle Libertad is een soort backpacker straat. Vol met leuke tentjes. Én goedkope cocktails. Ha. Superleuk om een avondje lekker op één van de terrasjes neer te ploffen en te genieten van het straatleven.

Miraflor

Hiken in Miraflor

Miraflor is compleet het tegenovergestelde van Granada. Compleet. Miraflor ligt in het Noorden van Nicaragua. Het is er leeg. Ruraal. Terug naar de basis. Een beetje het gevoel van Boca de Sábalos, alleen met een andere omgeving. Het is officieel een natuurreservaat. Beschermd gebied. Je vindt er drie verschillende klimaten. Die mee bewegen met de hoogteverschillen. Droog, vochtig en tropisch. Je kunt er hikes van meerdere dagen maken, waarbij je bij de locals thuis slaapt. Verwacht daar niet te veel van. Als ik zeg 'terug naar de basis', bedoel ik dat ook écht Knipogen. Goed je daar op in te stellen, maar hoe dan ook is de ervaring bijzonder. Het gebied is uitgestrekt en mooi. De mensen vriendelijk en gastvrij. Je bereikt Miraflor vanuit Estelí; een stad op ongeveer 30 kilomter van Miraflor. In Estelí vind je verschillende bureautjes die begeleide hikes door Miraflor aanbieden. Alles gerund door locals en heel erg de moeite waard.

Nicaragua. Één van de armste landen in Midden-Amerika. Naar onze maatstaven. Maar oh zo rijk landschappelijk, cultureel en sociaal gezien. Ik vond het er prachtig en zou er zeker nog graag eens naar terug gaan. Vertel, spreekt Nicaragua jou aan? Of misschien ben je er zelf al wel eens geweest?

 

@Midden-Amerika @Nicaragua #Midden-Amerika #nicaragua #reistips #Granada #boca de sabalos #miraflor

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.