Solentiname Islands in Nicaragua; doen of niet?

Reismeisje 06 april 2014

Solentiname 1

In het Zuiden van Nicaragua ligt een supergroot meer met de verrassende naam Lake Nicaragua :-). Naast het meer bekende Ometepe vindt je in het Zuidwesten de Solentiname archipel; een groep van 36 kleine eilandjes, die vooral bekend staan vanwege de rust en mooie natuur. Dat leek mij wel wat! Dus tijdens onze reis door Nicaragua besloten we die Solentiname eilandjes dan maar eens zelf te bekijken!

Hoe kom je er?

Vanaf het plaatsje San Carlos helemaal in het Zuiden van Nicaragua kun je op een redelijk snelle boot stappen die je naar de Solentiname eilandjes brengt. Het ligt een beetje aan welk eiland je kiest, maar wij deden er een klein uur over. Het is een prachtig tochtje en zeker de eerste blik op de archipel is supermooi! Zoek wel van tevoren uit wanneer de boot heen en terug gaat; toen wij er waren ging er bijvoorbeeld maar 1x per dag een boot. Beetje jammer als je die net mist ;-). Zoek van tevoren ook uit bij welke b&b je aan wilt kloppen; de bootsman zet je dan voor de deur af.

Welk eiland?

In totaal bestaat de archipel dus uit 36 eilandjes met zo’n 1.000 inwoners. Niet alle eilandjes zijn trouwens bewoond of toegankelijk. Wij verbleven op Isla Mancarron; het grootste en meest voor de hand liggende eiland om te kiezen. Hier heb je namelijk nog wel wat te kiezen qua accommodatie en bezienswaardigheden. Stel je er echter niet te veel van voor, want de bewoners van Mancarron zijn gewend om lekker basic te leven. Nauwelijks elektriciteit of warm water en een fijn, zacht bedje kun je ook wel op je buik schrijven :-). Je krijgt er echter wel een fantastische zonsondergang en supervriendelijke mensen voor terug!

Solentiname 2

 Doen of niet?

Tja. Als ik heel eerlijk ben zou ik de Solentiname eilandjes niet echt aanbevelen :-(. Het is supermooi gelegen, de zonsondergang is er dus fenomenaal en de mensen gastvriendelijk, maar dat is het dan ook wel. Er is verder weinig te doen of te zien. Wij kwamen aan het einde van de middag aan op Mancarron en hebben toen eigenlijk meteen het hele eiland verkend. De volgende ochtend kwamen we er achter dat er ook meteen niets meer te verkennen viel…Uiteindelijk konden we nog nèt de boot terug naar San Carlos pakken, maar anders hadden we daar mooi nog een dag extra gezeten. Toch wel zonde in zo’n fantastisch mooi land. Kortom, Solentiname is best leuk om gezien te hebben als je van natuur en rust houdt, maar blijf er maximaal een halve dag en 1 nachtje. Meer dan voldoende!

 

@Midden-Amerika @Nicaragua #reizen #nicaragua #backpacken #reistips #solentiname

4 reacties

 • Annika

  06 april 2014 om 09:43

  Haha het klinkt dan veel mooier dan het is! Al denk ik dat het wel wat voor mij is, ik hou wel van 'niks' doen. ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annika

   06 april 2014 om 10:26

   Haha, dan is 't misschien wel iets voor je ;-). Voor een middag en avond is 't prima, maar daarna wordt het wel een beetje saai ;-).

 • Debby

  08 april 2014 om 03:43

  Vriendin van mij hier is er ook geweest, ik vind het ook juist heeeeerlijk om even niks te doen. Gewoon genieten van het leven zoals het is, geen internet, geen telefoon, gewoon n boekje lezen en lekker eten maken! Maar ik ben er nog niet geweest, haha!

  Beantwoorden

 • Jan

  14 juli 2019 om 01:04

  Er is best veel te doen, naast het eiland waar je geweest bent is er eiland San Fernando, waar je verschillende schildersateliers hebt, en werkplaatsen waar kleurrijke vogeltjes uit hout gemaakt worden. Het is ook mooi om te kajakken tussen de eilanden, of om een excursie te maken naar ´Los Guatuzos´, en ´Rio Papaturro´ een fantastisch gebied voor vogelaars en natuurliefhebbers.

  Beantwoorden

 • Dorien

  25 september 2022 om 19:17

  Ik vond las islas Solentiname juist fantastisch. Het bijzondere kerkje dat is gebouwd door Ernest Cardenal. Ik heb bovendien de eer gehad om met deze bijzondere man, priester, dichter en voormalig minister van Cultuur te lunchen. De natuur is weergaloos en ik heb er uren gewandeld, dieren gespot en excursies gemaakt. Als je van meer reuring houdt dan moet je naar isla Ometepe gaan. Ook heel mooi, maar minder bijzonder dan Solentiname.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.