Verschillen tussen Guatemala & Nicaragua

Reismeisje 02 juli 2015

Guatemala 1

Ruim 3,5 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Midden-Amerika. We maakten een flinke reis door Costa Rica en Nicaragua. Ik verloor meteen mijn hart ;-) . Aan Nicaragua. Hoewel elk continent en land op z’n eigen manier bijzonder is, denk ik dat iedere reiziger wel plekken heeft die net even een tikkeltje meer favoriet zijn. Dat had ik 3,5 jaar geleden meteen met Nicaragua. Lastig om goed te benoemen waar ‘m dat in zat. Het voelde gewoon meteen zo fijn! Na die reis waren India, Israël, Oeganda en Rwanda aan de beurt. En toen was het afgelopen maart weer tijd om naar Midden-Amerika te gaan. Guatemala en Belize stonden op de planning. En weer ben ik verliefd geworden ;-) . Misschien net even wat minder dan 3,5 jaar geleden, maar toch. Met name Nicaragua en Guatemala worden best veel met elkaar vergeleken, terwijl het echt compleet verschillende landen zijn wat mij betreft. Wat die verschillen precies zijn? Dat zet ik vandaag op een rijtje.

Intense Maya cultuur in Guatemala.
Waar je ook bent in Guatemala, je ziet vrijwel overal dat het land een oude, traditionele Maya cultuur heeft. In sommige delen van Guatemala beleven ze de Maya religie nog erg traditioneel en in andere delen heeft het zich langzamerhand vermengd met het katholieke geloof. Hoe dan ook, die Maya cultuur zie je. Of het nu gaat om de typische klederdracht, hoge jukbeenderen van Guatemalteekse mensen of de vele tempels die aan lang vervlogen tijden doen denken. Echt compleet anders in vergelijking met Nicaragua, waar je die Maya cultuur niet op die manier of schaal terug ziet.

Iets meer open mensen in Nicaragua.
Tijdens onze reis door Guatemala viel ons op dat we wat lastiger echt contact met de locals kregen. Ze kijken je iets minder aan, lachen niet zo snel naar je. Begrijp me niet verkeerd, ik vond de mensen in Guatemala zonder meer vriendelijk, maar écht contact bleef toch lastig. Terwijl we in Nicaragua aan de lopende band met locals praatjes maakten en ook bij locals thuis hebben geslapen. Dat open karakter en die nooit wijkende grote glimlach maken voor mij ook dat ik zo gek ben op Nicaragua :-) .


Guatemala

Guatemala is kleurrijker.
Ik denk dat de meeste mensen bij Guatemala wel denken aan kleur, kleur en nog eens kleur. En dat klopt ook. Huisjes hebben de meest felle kleuren en mensen zijn in prachtige, handgemaakte gewaden gekleed waar de kleur van af spat. Zo mooi! In Nicaragua vind je dat een stuk minder. Daar zie je op een bepaalde manier weer iets meer een Amerikaanse invloed met cowboy hoeden en veelal spijkerbroeken. Dat heb je in Guatemala ook, maar dan wel alleen in de grote steden.

Guatemala is ietsje meer toeristisch.
Guatemala en Nicaragua worden nog al eens met elkaar vergeleken, omdat het beide wat minder ontwikkelde landen zijn, redelijk authentiek en waar je als backpacker on a budget prima door heen kunt reizen. Dat klopt ook wel. En toch vond ik zelf Guatemala wel duidelijk een stukje toeristischer. Zowel Nicaragua als Guatemala heeft een aantal highlights waar je standaard toeristen tegen komt, maar in Nicaragua is dat naar mijn idee toch dunner bezaaid. Met Granada en Leon als grote uitzondering ;-) .


Guatemala groen

Guatemala is zo intens groen.
Het uiterste Noorden van Nicaragua is erg authentiek, landelijk en groen, maar het haalt het niet bij het intense groen dat je op zo’n enorme oppervlakte in Guatemala tegen komt. Overal is de natuur weelderig, lush en in tientallen kleuren groen. Dat heeft misschien ook wel te maken met de hoogte in Guatemala, want veel gebieden liggen echt op een flinke hoogte waardoor het er over het algemeen ook wat minder heet is. In Nicaragua zie je toch wel een iets droger landschap. Kortom, er zijn best wat verschillen tussen Guatemala en Nicaragua, maar beide landen zijn het bezoeken meer dan waard! De combinatie is juist ook zo leuk.

Ben jij al eens in Guatemala en/of Nicaragua geweest? En wat is jouw mening?

@Guatemala @Midden-Amerika @Nicaragua #reizen #nicaragua #backpacken #Midden-Amerika #guatemala

6 reacties

 • Margje

  02 juli 2015 om 17:07

  Ik denk alleen wel dat het met toerisme de laatste 3.5 jaar wel veranderd is in Nicaragua. Er zijn hier heel erg veel backpackers die vooral van party hostel naar party hostel gaan. En iedereen doet dezelfde standaard plaatsen aan: San Juan del Sur, Ometepe, Granada en Leon. Als je daarbuiten gaan (San Carlos, Esteli, Jiquilillo) wordt het wel een stuk beter. Wat ik ook erg irritant vind aan Nicaragua is hoe mannen met vrouwen omgaan, overal op straat worden blanke vrouwen, soms zelfs op een agressieve manier nageroepen. Het maakt het land niet minder mooi, maar dat ga ik straks thuis absoluut niet missen.

  Nu heb ik vooral heel veel zin om naar Guatemala te gaan. Ik ben heel benieuwd en heb ook wel zin in het iets koelere klimaat haha! :)

  Beantwoorden

 • Nathalie

  02 juli 2015 om 17:55

  Ik ben nu een paar maanden in Nicaragua en het heeft wel mijn hart gestolen. Hiervoor was ik in Costa Rica en de mensen hier zijn zoveel vriendelijker. Ik zit in een heel toeristisch deel, playa maderas, het surfstrand vlakbij san Juan del sur, dus een hoop Amerikanen. Maar de mensen die we leren kennen zijn allemaal super vriendelijk. Ik ben nog niet in Guatamala geweest dus kan het niet vergelijken met elkaar.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Nathalie

   03 juli 2015 om 07:07

   Geniet er van!

 • eva - eighty7

  02 juli 2015 om 18:14

  Guatemala spreekt mij zo meer aan als ik je blog lees; het kleurrijke, de cultuur, het frisse groen.. Lijkt me een erg mooi land!

  Beantwoorden

 • Jessica

  02 juli 2015 om 19:43

  Best interessant om met elkaar te vergelijken! Ik vertrek na de zomervakantie naar Midden-Amerika dus wie weet wat voor verschillen ik nog meer kan ontdekken ;-) Als ik jullie foto's zie komen de reiskriebels alweer!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   03 juli 2015 om 07:07

   Haha, leuk leuk :-).

 • Becky

  02 augustus 2017 om 21:51

  Eind van dit jaar wil ik 2,5 maand alleen naar Guatemala, Nicaragua, Costa Rica en naar Panama. Qua weer leek het mij het meest praktische om in Guatemala te beginnen en vervolgens in bovenstaande volgorde verder te gaan. Ik vroeg me wel af of het qua veiligheid slim is om hier te beginnen alleen? Omdat je minder contact hebt met de locals en qua veiligheid om een beetje vertrouwen op te bouwen (eerste reis alleen).

  Daarnaast vroeg ik me af of jullie ook gedoken/gesnorkeld hebben in Panama?

  Beantwoorden

 • Bo

  15 mei 2018 om 20:45

  Hele fijne blogpost! Dankje. Wij twijfelen ontzettend tussen Nicaragua (al is het op dit moment niet zo veilig..), Colombia of Guatamala icm Belize. Hebben al je blogs al gelezen hierover maar kunnen nog steeds geen keuze maken haha.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.