Een reis door Midden-Amerika in foto's

Reismeisje 07 februari 2018

Jaren geleden bezocht ik Costa Rica. Mijn eerste kennismaking met wat later mijn favoriete continent zou gaan worden; Midden-Amerika. Ik vond het er mooi, in Costa Rica. Het weelderige groen, de jungle die wild over vloeit in de zee. De eerste keer dat ik luiaards in het wild zag ook. En op een surfboard stond in de golfen bij Dominical. En toch greep Costa Rica me niet enorm. Het was soms iets te gepolijst voor me. Te weinig écht of zo. Zo in de achtertuin van de Verenigde Staten. In de jaren die volgden stond Midden-Amerika vaker op het programma. Landen als Nicaragua, Guatemala en Belize. Dáár vond ik die rauwe puurheid die ik in Costa Rica wat miste. Ik verloor mijn hart aan de regio. Volledig. En vandaag laat ik je in foto's zien waarom!

Guatemala Rio dulce

Rio Dulce in Guatemala. Kijk dan wat een groen ♥! Rio Dulce is een chocoladebruine, brede rivier die vanuit het Izabalmeer uit stroomt in de Golf van Honduras. Dat gebeurt in het grensplaatsje Livingstone, in de buurt van waar deze foto is gemaakt. Ik zou uren aan dit soort stille watertjes kunnen zitten. Heerlijk!

Belize Hopkins2

Fietsen in Hopkins in Belize. Misschien is Belize wel het land in Midden-Amerika wat me het meeste heeft verrast. Ik had er van tevoren weinig beeld bij. Klein. Nietszeggend. Amerikaanse invloed. Dát. Ik had het mis! Belize is een landje met een heel eigen cultuur en type mens. En ondanks dat het zo klein is, heeft het zeker een aantal leuke highlights. Het zijn echter vooral de mensen die Belize zo leuk maken. 

Costa Rica toekan

Wat een práchtig mooi beestje is dit toch. Een toekan! Je vindt ze behoorlijk veel in Costa Rica, maar je moet wel moeite doen om ze op de foto te krijgen. Ze verstoppen zich graag Knipogen. Klein tipje; toekans hebben over het algemeen een bepaald vast ritme. Als je ze om 4 uur 's middags in een bepaalde boom hebt zien zitten, kun je er donder op zeggen dat ze daar weer terug komen. Om 4 uur 's middags. 

Guatemala Tikal2

Onwijs toeristisch maar ow zo de moeite waard; Tikal in Guatemala. Tikal is één van de grootste Maya steden geweest. Ruim vóór onze jaartelling startte al bewoond. Midden in de ondoordringbare jungle. Het is niet voor te stellen als je daar rond loopt dat mensen in die tijd al in staat waren zulke bouwwerken te bouwen. Met hun blote handen. Zonder bouwtekening en mét primitief hakmes. Ik heb het altijd intrigerend gevonden. De Maya cultuur. Trek voor Tikal zeker 1 volle dag uit en het liefste 2. Je kunt vanuit het nabij gelegen (superleuke!) Flores op en neer gaan, maar ik zou je aanraden een nachtje te kamperen. Dichtbij de ingang vind je verschillende accommodaties die ook kant en klare tentjes aanbieden. Leuke ervaring en je bent 's ochtends de drommen toeristen voor.

Niacaragua Granada

De markt in Nicaragua. In de stad Granada. Een waar backpacker feest Lachen. Het oude centrum van Granada is prachtig oud koloniaal en heeft iets weg van een stad in Colombia of zelfs Spanje. Het barst er van de gezellige eettentjes, leuke hostels en tourtjes worden bij de vleet aangeboden. Als je iets naar de rand van het oude centrum gaat, kom je al snel in de originele buurten van Granada. Met de eetstalletjes op straat en dit soort typische markten. 

Belize Little Belize

Dit lijkt het platteland in de Verenigde Staten. Amish. Het is toch echt in Belize! Het is heel bijzonder, maar in Belize heb je verschillende kolonies waar zogeheten Mennonieten  wonen. Qua leefwijze en geloof lijken ze erg op de Amish. Ze zijn echter vanuit Noord-Europa in Amerika, Mexico en uiteindelijk dus Belize terecht gekomen. Ze zijn erg op zichzelf. Toeristen worden argwanend bekeken. Uiteindelijk is het ons gelukt om via een local in het Noorden van Belize in het dorpje Little Belize te komen. We hebben zelfs een nachtje bij zo'n Mennonieten familie geslapen. Een ervaring die ik niet meer zal vergeten.

Costa Rica Dominical

Surfen in Costa Rica Lachen. In Dominical. Niet de allermooiste stranden, maar wel een rauwe backpacker sfeer én perfecte golfen om te leren surfen.

Nicaragua el Castillo

Deze foto is gemaakt de rivier de San Juan in het Zuiden van Nicaragua. Vanaf het grensdorpjes Los Chiles is het ongeveer anderhalf uur met een boot varen naar Boca de Sabálos en El Castillo. Twee nietszeggende dorpjes, waar echter een accommodatie ligt, Sábalos Lodge, waar ik niet meer weg wilde. Zo supermooi gelegen! Midden in de jungle. Wakker worden met de brulapen. In slaap vallen bij een jungle bui. Echt een grote aanrader!

Guatemala cultuur

Guatemala is cultureel prachtig. De Maya cultuur is er in veel gemeenschappen nog springlevend. Deze foto is in Chichicastenango gemaakt. Je vindt er een heel leuke, authentieke markt waar boeren vanuit de wijde omgeving hun spulletjes komen verkopen. En als bonus lopen de lokale inwoners er in deze prachtige, traditionele kleding bij. 

Belize Caye Caulker

En nog een laatste foto om mee af te sluiten. De relaxtheid op Caye Caulker in Belize. Je vindt in Belize verschillende zogeheten cayes, waarvan Caulker wel de meest bekende is. Je vindt er geen strandjes, maar wel een prachtige zee met dito onderwater leven. Schildpadden, kleine haaien, kleurrijke visjes. Echt te gek!

Ik kan nog wel úren door gaan met foto's zoeken van Midden-Amerika Lachen. Ik houd gewoon van dat continent. De diversiteit is er enorm, de natuur overweldigend mooi, de cultuur intact en dat alles met bij vlagen een licht Caribisch sausje. Voor mij echt de perfecte bestemming. 

Ben jij al eens in Midden-Amerika geweest? Welke landen en wat vond je er van?

@Midden-Amerika #reizen #reisfotografie #Midden-Amerika #guatemala #nicaragua #belize #costa rica #backpacken

5 reacties

 • arjen

  07 februari 2018 om 09:35

  Leuke foto`s, wij hebben deze zomer costa rica op de planning, misschien in combinatie met een ander land. we staan er op dit moment nog erg blanco in en weten nog niet wat we kunnen verwachten.
  We hebben de intentie om alleen een ticket te gaan boeken en daar te gaan zoeken naar leuke plekjes, ( voor mij de 1e keer, erg spannend )! als je nog tips hebt horen we dat graag ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl arjen

   07 februari 2018 om 12:54

   Klinkt als een supergoed idee Arjen! Al vast veel plezier!

 • Laura| Billenbloot Kokosnoot

  07 februari 2018 om 09:40

  Mooie foto's! Wij gaan in juni naar Nicaragua en heb er onwijs veel zin in. Binnenkort even al je tips lezen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura| Billenbloot Kokosnoot

   07 februari 2018 om 12:54

   Oei gaaf Laura! Nicaragua is prachtig rauw en puur♥. Heel veel plezier!

 • Anouk | Tipi Calathea Ecolodge

  07 februari 2018 om 13:01

  Ik snap wat je bedoelt met dat je het rauwe mist, maar toch is het oh zo fijn wonen hier in Costa Rica! Ik voel me hier helemaal op mijn plek :D

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anouk | Tipi Calathea Ecolodge

   07 februari 2018 om 17:15

   Snap ik heel goed Anouk :-). Costa Rica is ook een heerlijk land! Wat een cadeau dat je er woont.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  07 februari 2018 om 19:46

  Ik was echt fan van Costa Rica & Panama, en kan niet wachten om meer van de regio te zien! De mensen zijn zo lief, en de landen zijn zo verschrikkelijk mooi!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   08 februari 2018 om 08:07

   Panama ben ik nog niet geweest, lijkt me ook prachtig. Vooral ook die Bocas ♥.

 • Jeroen

  13 februari 2018 om 16:12

  Moet verwacht maar inderdaad midden Amerika heeft ook mijn hart veroverd. Ik heb op exact dezelfde plekken gestaan als sommige foto's hierboven en verlang nog steeds terug naar de mooie jungle in Costa Rica of Nicaragua.
  Dus maar besloten nu ik zo direct naar Bolivia door reis daar ook maar de jungle en pampas te gaan bezoeken. Hopelijk heb ik net zo'n goede ervaring als op zoveel plekken in midden Amerika

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.