Mijn favoriete plek op Bocas del Toro

Reismeisje 11 mei 2024

Panama sunset

Bocas del Toro. Alleen de naam al klinkt heerlijk tropisch toch Knipogen?! Voor ons was het één van de highlights van de 4 weken die we door Panama hebben gereisd. Naast dat Bocas del Toro een provincie in het Noorden van Panama is, wordt de eilanden archipel die in diezelfde regio ligt ook zo genoemd. In dit artikel neem ik je mee naar die archipel en heel specifiek naar een bijzondere accommodatie, die één van onze highlights van onze reis bleek te zijn!

Panama Bocas

Bocas del Toro archipel

De eilandengroep Bocas del Toro ligt midden in de Caribische Zee en bestaat uit meer dan 200 eilanden, waarvan het grootste deel onbewoond is. Het hoofdeiland heet Colón en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Bocas del Toro. Je bereikt Colón gemakkelijk per boot vanaf Almirante, wat op het vasteland van Panama ligt. Per snelboot duurt de overtocht ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van hoe vol de boot zit betaal je rond $5-8 per persoon om de overtocht te maken. Een alternatief is dat je vanaf Panama Stad een binnenlandse vlucht neemt naar Bocas del Toro; dat hebben wij zelf op de terugreis gedaan. Je vliegt dan met Panama Air en betaalt rond $125 voor een enkele vlucht (vliegtijd: 1 uur).

Bekijk hier vliegtickets naar Bocas del Toro

Op Colón kom je aan in Bocas Town, vanuit waar je per watertaxi andere eilanden gemakkelijk kunt bezoeken. Ik raad je sowieso aan om een aantal dagen in Bocas Town te verblijven. Het is er voor Panamese begrippen wel toeristisch en wat drukker, maar het heeft een echt Caribisch sfeertje, het is een goede uitvalsbasis om mooie strandjes als Starfish Beach en Playa Bluff te bezoeken en je hebt hier relatief betaalbare optie qua accommodaties. 

Wat ik je echter zeker óók aan raad, is een bezoek te brengen aan het eiland Bastimentos. Hoewel het letterlijk op nog geen 10 minuten varen ligt, is het echt een compleet andere wereld! In het dorpje Old Bank lijkt de tijd stil te hebben gestaan en het eiland is ontzettend rijk aan weelderige jungle en dieren. Het mooie Red Frog Beach vind je hier ook, met de gelijknamige rode gifkikkertjes. Één van de highlights van onze reis door Panama bevindt zich eveneens op Bastimentos, maar dan wel in een verre uithoek. Vanaf Bocas Town was het ongeveer 30 á 40 minuten varen met een snelboot. En ow ow ow, wat hebben we daar genoten!

Panama Casa Cayuco

Casa Cayuco op Bastimentos

Casa Cayuco is een eco lodge, die vrijwel volledig gerund wordt door leden van de Ngöbe Bugle stam. Zij leven hier in de mangroven en jungle en de (Amerikaanse) eigenaar van Casa Cayuco doet er alles aan om hen te ondersteunen. Dat was één van de redenen dat we het zo geweldig hebben gehad daar: het contact met de locals en het leren over hun leven en cultuur. Een andere reden was simpelweg de locatie. Casa Cayuco ligt helemaal afgelegen, aan de Caribische Zee en met een backdrop van jungle. Een prachtige combinatie, die ik nog niet vaak tijdens reizen tegen ben gekomen. Je verblijft hier trouwens op basis van fullboard, omdat er in de omgeving niets dan natuur en zee te vinden is. Het gevoel dat je zo ver van de bewoonde wereld bent, maakt het zó speciaal!

Bekijk hier Casa Cayuco

Panama wildlife

Wat is er te doen?

Los van dat het verblijf hier op zichzelf al fantastisch is, is er in de omgeving ook van alles te zien en te ervaren. Elke ochtend wordt er bij het ontbijt besloten welke uitstapjes er die dag gemaakt kunnen worden (op basis van het weer en de zee omstandigheden). Zo kun je een ochtend naar Monkey Island gaan, waar een Canadese dame misbruikte en verweesde aapjes opvangt. Heel bijzonder om te zien! Je kunt ook een uitstapje maken naar het onbewoonde Zapatilla eiland (supermooi!), luiaards spotten in de mangroven, een hike door de jungle maken, kajakken, een bezoekje brengen aan het Ngöbe Bugle dorp Salt Creek (aanrader!) of simpelweg genieten van de Caribische Zee. Zowel ontbijt als lunch en diner eet je gezamenlijk met de andere gasten, iets wat wij ook erg leuk vonden. Ow en het eten is trouwens zálig!

Panama Casa Cayuco Pelicano

Verblijf bij Casa Cayuco is niet goedkoop, dat moet ik er eerlijk bij zeggen. Wij vonden het zelf echter elke cent waard en het werd uiteindelijk dus echt een highlight van onze reis. Wij verbleven in de twee persoons cabana ‘Pelicano’, die echt prachtig is. Een overnachting inclusief 3x per dag eten en de boottocht naar Bastimentos toe kost $150 per persoon. Het is overigens niet mogelijk om korter dan 3 nachten bij Casa Cayuco te verblijven. Hier nog wat meer beelden van ons verblijf daar:

Panama luiaard

Panama Bastimentos

Panama mangrove

Panama Salt Creek

Panama Casa Cayuco 2

De beelden spreken eigenlijk wel voor zich toch Lachen? Mocht je ooit naar Panama gaan, raad ik je zeker aan om een aantal nachten bij Casa Cayuco te verblijven. Grote kans dat het ook één van jouw highlights zal zijn!

@Midden-Amerika @Panama #panama #Bocas del toro #reistips #Midden-Amerika

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.