Maupiti: de plek om met mantaroggen te duiken + video

16 mei 2017

IMG 0580 

Eerder al schreef ik een artikel over mijn eerste duikervaring tijdens onze wereldreis. Nadat we uit Patagonië weer langzaam omhoog begonnen te reizen nam ook de kans op het vinden van goede duikspots toe. Natuurlijk, je zult ook in koude en ruige wateren fantastisch kunnen duiken. Maar dat is toch anders Knipogen. Natuurlijk, de Galapagos waren prachtig, en niet alleen om te duiken. Maar er zouden nog veel meer prachtige duikbestemmingen gaan volgen. Wat dacht je van Frans-Polynesie, de Cook-eilanden, Samoa, de Salomonseilanden. Moet ik nog even door gaan Tong uitsteken?! Vandaag wil ik je tippen over een te gekke plek om met mantaroggen te zwemmen. Wie wil dat nou niet?

Cleaning station. Niet-duikers hebben hier vast niet van gehoord; een cleaning station. Nou ja, het is in feite wat het zegt, een schoonmaak station. Dit is een plek waar bepaalde vissen (maar ook Nijlpaarden, om maar iets te noemen) naar toe komen om te worden schoongemaakt van parasieten. Mantaroggen zwemmen naar een cleaning station, dat vaak in de buurt van koraal kan worden aangetroffen, en nemen daar een bepaalde houding aan zodat bepaalde vissen die daar rond hangen, weten dat ze de roggen mogen schoonmaken. Dit is een goed voorbeeld van wat ook wel een symbiotische relatie genoemd wordt. De mantarog is blij omdat vervelende parasieten verwijderd worden, en de visjes hebben te eten. In het geval van de mantarog gaat deze stil op een plaats hangen, dat is het teken dat hij wil worden schoongemaakt. Grappig toch?!

Interessant weetje: er zijn ook visjes die cleaning visjes imiteren. Zodra een mantarog komt aanzwemmen doen ze de betreffende vis na en wachten tot de rog zijn bekende houding aanneemt. Vervolgens nemen zij stiekem een of meerdere happen uit zijn vlees en gaan er vandoor Verrast.

 maupiti 3865

Maupiti. Wat heeft een cleaning station te maken met het zwemmen van mantaroggen zul je misschien denken? Nou ja, wanneer je weet waar een cleaning station is, dan weet je ook waar je de mantaroggen kunt vinden! Hoewel er wereldwijd best een boel van dit soort plekken zijn, zijn ze niet altijd even makkelijk te bereiken. Dat is op het eiland van Maupiti anders. Maupiti is een klein eilandje in Frans-Polynesië dat vlakbij het meer bekende Bora Bora ligt. Net als haar bekendere zusje is het een ringvormig atol gevormd op koraal. Er wonen slechts 1.200 mensen en in een paar uur loop je het eiland rond. Maupiti is alles wat Bora Bora niet is; onbedorven, authentiek, rustig en goedkoop. En je hebt er niet altijd veel keus. Zo zit er bijvoorbeeld één duikschool: Maupiti diving. Zij nemen je mee naar de mooiste duikplekken rondom het atol. En naar het cleaning station Lachen.

maupiti 2283

Met een minuut of 10 varen door het prachtig blauwe water arriveer je op de plek waar het cleaning station is. En zelf al vanuit de boot zagen we de schaduwen van grote mantaroggen in het water. Ik kon natuurlijk niet wachten tot we er in zouden springen. Hoe vet is het om te weten dat je een bijna 100% kans hebt om te gaan duiken met mantaroggen? Na even zoeken vonden we een grote rog, die rustig op een plek bleef hangen om te worden schoon gemaakt. We bleven dus op een meter of 5 van het dier hangen om te kijken en genieten. En vooral rustig ademen om het moment zoveel mogelijk te rekken Lachen. Het mooie van deze plek is ook dat het station zich op slechts een meter of 10 diepte bevind. Dat betekent dat je heel lang met je zuurstof doet en met een beetje mazzel misschien wel anderhalf uur in het water kunt blijven. Te gek toch?! En voor de niet-duikers onder ons: snorkelend kun je ook genieten van de roggen!

Helaas was de batterij van mijn camera leeg en heb ik de mantaroggen zelf niet kunnen filmen. Maar wil je toch weten hoe het is om op Maupiti met deze reuzen te zwemmen, bekijk dan dit filmpje! 

Heb jij wel eens met deze prachtige dieren gezwommen en waar was dat? Of zou je het graag willen?

@Frans Polynesië @Oceanië #backpacken #reizen #duiken #frans polynesie #maupiti #mantaroggen

1 reactie

 • Linda

  16 mei 2017 om 08:28

  Klinkt erg tof! Had me verheugd op het filmpje, maar dat is helaas niet meer beschikbaar (wat YouTube aangeeft).

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Linda

   17 mei 2017 om 07:34

   Owwww vervelend Linda...Ik ga er even naar kijken!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.