Video: duiken met manta roggen op de Galapagos

09 februari 2017

Duiken3

Tijdens onze wereldreis zijn we op te gekke duikspots geweest. Dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk gezien onze route Tong uitsteken. De eerste maanden viel er nog niet zo veel te duiken, op Brazilië na misschien. Daarna vertrokken we langzaamaan richting het Zuiden. Normaal gesproken klinkt dat goed, maar in Zuid-Amerika is dat niet altijd het geval. Het staat namelijk niet bekend als de meest warme plek op aarde en zeker niet als de regio met de meest mooie stukjes zee. Nou ja, het ziet er natuurlijk wel super mooi uit, maar niet om te duiken. Dat veranderde heel voorzichtig nadat we vanuit Chili verder omhoog trokken richting Peru. Het werd weer wat warmer, de zee werd rustiger en het zag er weer allemaal iets meer uit als vakantie zeg maar. Toen we dus onze trip in Ecuador er bijna op hadden zitten, begon ons avontuur op de Galapagos eilanden. Dat was en is nog steeds één van mijn favoriete bestemmingen. Al die dieren en mooie plekken, wat fantastisch. En het duiken? Superlatief! Echt heel vet. Vis, heel veel vis, waaronder groot spul als hamerhaaien en manta roggen.

Duiken met manta roggen. Het was ook hier dat ik voor de eerste keer een manta rog zag. Het was bij de onstuimige wateren rondom Kicker rock. De zee sloeg hard tegen de eenzame rots in dat grote stuk oceaan aan. De boot dobberde als een kurk op het water en we gingen zo snel mogelijk overboord om niet misselijk te worden. Ik lag er letterlijk nog geen twee minuten in en was nog bezig met de afdaling toen het ineens donker werd boven mijn hoofd. We zijn toch geen grot in gezwommen? Juist op dat moment tikte de divemaster (we waren met z'n tweeën) mij op mijn schouder en wees omhoog. En op misschien twee meter boven mijn hoof zwom een dier ter grootte van een bestelwagen. Ik voelde bijna de stroming van het water wanneer het met zijn soort van vleugels (?) sloeg. Eerst schrok ik me rot: waaaatttt?!!! Maar gelijk daarna besefte ik me dat dit een manta rog moest zijn. Eagle rays waren niet zo zo groot, onmogelijk. En terwijl ik dat dacht lag ik al weer twee meter achter op het dier en 10 seconden later was het verdwenen in de duisternis. Wat vet is dit zeg, ik weet nog dat ik dat daar ter plekke dacht. Verder zagen we deze eerste duik nog wat eagle rays, spotted rays en wat kleine vissen en schildpadden, meer niet. Maar de mysterieuze omgeving en die enorme verschijning uit de duisternis waren het zo meer dan waard!

De tweede duik die we op deze plek maakten zagen we, waarschijnlijk dezelfde, manta rog weer. Nu tussen de twee kloven van Kicker rock door. We werden met de stroming meegetrokken en scharrelden iets boven de bodem toen het dier weer en kijkje kwam nemen. Blijkbaar vond het ons net zo interessant als wij hem. De tip van de divemaster was om geen snelle en onverwacht bewegingen te maken en onder hem bubbeltjes te blazen met je perslucht, dat schijnen ze leuk te vinden. En of het heeft geholpen of niet, we hebben ongeveer een minuut onder hem gezwommen en het was te gek. Benieuwd? Ik heb een stukje kunnen filmen, check it out:

 

Vertel, houd jij ook van duiken? Zo ja, wat is jouw favoriete duikspot?

@Ecuador @Zuid-Amerika #frans polynesie #reizen #backpacken #duiken #mantaroggen

3 reacties

 • Jeroen

  09 februari 2017 om 08:27

  Whaa wat gaaf zeg!! Lijkt gewoon niet van deze wereld te zijn!
  En ja besloten binnenkort ook maar eens te beginnen met duiken. Op reis toch maar die opleiding doen en ook van de onderwaterwereld gaan genieten.
  Wel een klein beetje huiverig om nog een 'hobby' op te gaan pakken maar het gaat vast meer als de moeite waard zijn.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   09 februari 2017 om 10:29

   Doen doen doen! Ga jij als natuurliefhebber zeker fantastisch vinden :-).

 • Dominique || dominiquetravels.com

  10 februari 2017 om 11:15

  Ohhh wat gaaf zeg!! De mooiste plek waar ik gedoken heb, was Bonaire Salt Pier vorig jaar. Ik heb nog nooit op een plek gedoken waar ze zo'n bijzonder dier als de manta rog hebben, maar wat lijkt me dat gaaf!

  Beantwoorden

 • Annemieke

  08 oktober 2017 om 09:29

  Het ziet er fantastisch uit zeg! Weet je of het ook mogelijk is om (uiteraard onder begeleiding) te duiken bij Kicker Rock zonder duikbrevet? Of zo niet, zijn er dan andere plekken bij de Galapagos die je dan aan zou raden? Ik ga er aankomende maart heen en zou graag een (paar) mooie duik(en) maken daar! Heb verder al veel goede tips van je website gehaald, super leuk om te lezen allemaal!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.