Israel versus Palestina

Reismeisje 25 juli 2014

Israel Bethlehem

650 Palestijnen dood, meer dan 4.000 gewonden en de aanvallen op de Gazastrook blijven maar door gaan. Reismeisje is geen politiek blog en daar wil ik me in dit blogbericht ook verre van houden, maar de afgelopen week heb ik met grote verbazing het nieuws rondom de hernieuwde spanningen in het Midden-Oosten gevolgd. Vreselijk. Zeker omdat ik afgelopen januari nog op de Westbank ben geweest en op het vliegveld ben geland waar nu geen Europese vluchten meer op zijn toegestaan, kan ik niet anders dan er toch een berichtje over schrijven.

Dun evenwicht.
Afgelopen januari heb ik nauwelijks echte spanning gevoeld in Israël of Palestina. Als Westerse toerist wandel je overal schaamteloos langs, door en in. Geen probleem. Als je echter je zintuigen wat verder open zet, merk je dat het evenwicht heel broos is. Dat er in sommige wijken meer militair vertoon is dan burgers. Dat mensen die er Arabisch uit zien bij de Klaagmuur nog even een uurtje langer worden gecontroleerd. Dat het contrast als je van Israël Palestina in rijdt immens is. En dat een bus ineens niet meer rijdt, omdat er een vermoedelijke bom moet worden opgespoord. Je voelt en ziet de spanning dus wel degelijk. Toch sprak iedereen die wij er over spraken positief over de ‘andere kant’. Zelfs in Hebron, wat toch traditioneel één van de brandhaarden is waar ze niets van Israël moeten hebben. Uitspraken als ‘het is een politiek conflict en spel dat gespeeld wordt over de hoofden van burgers heen’ hebben we meerdere keren gehoord. Ik weet ook wel dat dit slechts het topje van de ijsberg is, maar voor mij werd het wel heel helder dat er een klein groepje extremen aan beide zijden is dat elkaar het licht niet in de ogen gunt. Voor de rest wil men gewoon rustig en in vrede naast elkaar leven…


Internationale opinie.
De afgelopen week was ik nog in Dubai. Daar heb ik echt met verbazing de berichtgeving op CNN gevolgd. Een suggestieve hetze vond ik het! Netanyahu die constant in beeld is en zijn mond vol heeft over bescherming van zijn burgers. Yeah right. En waar is de Palestijnse kant in dit verhaal? Waar is Netanyahu als zijn burgers weer eens een fijne nederzetting uit de grond stampen op terrein dat niet van hen is? Waar is hij als Palestijnse kinderen beschoten worden omdat ze te dichtbij de muur spelen? En wat doet hij als hele families uit elkaar worden gerukt omdat hij bedenkt dat de twee wijken gesplitst moeten worden? Dat zijn verhalen die dus niet verteld worden. En geloof me, dat is nog maar een fractie van wat zich in het Midden-Oosten afspeelt. Begrijp me niet verkeerd; het conflict is te complex en gaat te ver terug om daar zo even in een blogberichtje een oordeel over te vellen. Zo werkt het niet. Wat ik echter wèl weet, is wat ik met eigen ogen in januari heb gezien. En dat is een oneerlijke strijd die ten onrechte om de verkeerde redenen in de internationale media verschijnt.


Schenden van de mensenrechten.
Gisteravond las ik dat de VN nu sterke vermoedens heeft dat Israël de mensenrechten schendt. Halleluja. Eindelijk is er iemand op dat niveau die dit naar buiten toe benoemt. De vraag is wel waar dit toe gaat leiden, want ik heb niet de illusie dat de VS of welk ander land dan ook Israël serieus terug gaat fluiten. Het politiek belang in die regio is te groot. Triest maar waar. Ik kan alleen maar hopen dat steeds meer mensen in gaan zien dat wat daar gebeurt echt een schande is en dat we dit niet langer kunnen accepteren. Of politiek vóór het menselijk aspect kunnen laten gaan. Misschien dat de politici dan gedwongen worden hard op te treden en dat het leven voor de mensen daar weer leefbaar wordt. In vrede leven willen we toch allemaal?!

@Israël @Palestijnse Gebieden @Midden-Oosten #reizen #veiligheid #israel #palestina

3 reacties

 • Melvin

  25 juli 2014 om 13:42

  Waar blijven de blogs over Oeganda ? Kijk daar erg naar uit !

  Groet,

  Melvin

  Beantwoorden

  • Reismeisje Melvin

   25 juli 2014 om 16:13

   Hey Melvin! Leuk, zo'n enthousiaste vraag ;-)! Die komen er echt snel aan, promise. We zijn nog bezig met het fotomateriaal uitzoeken en verzamelen, maar er staan al wat teksten klaar in elk geval. Ik denk begin volgende week de eerste!

 • Michel

  25 juli 2014 om 13:54

  Je raakt de gevoelige snaar bij mij. Dit is nl. precies de reden waarom je mij niet (zeg nooit nooit) in Israël zal zien. Maar dat de politiek een spel speelt over de hoofden van de burgers is natuurlijk ook niet waar: de politiek aan zowel de kant van Israël als van de Palestijnen zijn wel gekozen door de meerderheid van de burgers.
  Maar om ff los te komen van het moeilijke politieke standpunt in deze kwestie, vind ik zelf al dat ik hele hypocriete keuzes maak bij het kiezen van mijn reislanden. Nee, ik ga niet naar Israël, maar Noord Korea zou ik stiekem wel heel leuk vinden. Net als een Turkmenistan, Oezbekistan of zelfs China. Er speelt een constante strijd af in mijn hoofd: wat is nu eigenlijk goed (en voor wie is dat goed)?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   25 juli 2014 om 16:12

   Ja, je hebt helemaal gelijk...Aan de ene kant wil ik ook zo veel mogelijk van de wereld zien en me ver houden van politiek. Anderzijds heb ik ook wel een duidelijke mening over dingen en kan 't soms niet helemaal lekker voelen om dan toch een land te bezoeken...

 • R

  27 augustus 2014 om 22:11

  Je hebt heel wat afgereisd, en je hebt heel wat gezien... Echt gezien. Je neemt wat mee terug en dat toont zich in jouw (ontzettend kleurrijke) reisverhalen.

  Daar waar de wereld bestaat uit prachtige natuurstukken, mysterieuze culturen en de meest fascinerende steden... Daar heb je ook plekken in de wereld waar er ondenkbare gebeurtenissen voordoen en waar de leefomstandigheden ontzettend moeilijk zijn. Unfortunate, but true. En reizigers zijn vaak de stem voor deze minderbedeelden. Dat brengt mijn tot mijn punt en dat is dat ik hierboven geen politiek gericht verhaal lees, ik kijk naar een uitgesproken getuigenis. Dit is de houding dat de wens van vrede ademt. Chapeau! Jij bent een echte wereldmens in mijn ogen.

  Sincerely yours,

  Asoontobetraveler

  Beantwoorden

  • Reismeisje R

   28 augustus 2014 om 06:49

   Hey Ramlah! Wat een superlief en attent bericht :-). Dankjewel!!!!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.