Veiligheid in Israel

Reismeisje 26 januari 2014

Israel veiligheid 1

Voor we naar Israël gingen, had ik toch wel een beeld van extreem veel beveiliging. Ellenlange checks op het vliegveld, veel militair vertoon en misschien zelfs wel een ondervraginkje op z’n tijd. Niets van dat alles! Ja, op die militairen na dan. Die zie je wel serieus veel lopen op straat, compleet met dikke M16 om hun nek. De eerste dag even wennen, maar daarna hoort ’t op de een of andere manier gewoon bij het straatbeeld daar.

Israel veiligheid

Vliegvelden & visum.
Bij aankomst op het vliegveld Ben Gurion stonden we binnen 10 minuten na landen buiten om een taxi aan te houden. Serieus. Ik had hier wel wat gedoe verwacht, omdat wij per se een los visum wilden hebben. Normaal gesproken is ’t natuurlijk alleen maar leuk; al die stempels in je paspoort :-). Maar als je naar Israël gaat, ligt dit toch iets anders. Als je een Israelisch stempel in je paspoort hebt, kom je met name Arabische landen niet of nauwelijks meer in. Toch goed om te weten! En dus vroegen wij om een los visum, overigens een bekende vraag in Israël hoor. Maar toch, ik had op z’n minst wat vragen verwacht. Die kwamen er dus niet. Gewoon bam-bam stempel en een ‘welcome to Israël’ en that’s it!

De terugreis ging trouwens wel iets anders. Ik zou zeker aanraden hier minimaal 3 uur voor uit te trekken. Je bagage wordt op allerlei plekken gecontroleerd en hier krijg je dus wel wat aparte vragen :-).

Checkpoints.
Zoals ik laatst al schreef, zijn wij ook Palestijns gebied in gegaan. Zeker doen als je in Israël bent! Anders is je reis niet compleet en je mist echt een bijzonder stukje land. Ook hier had ik me voorbereid op lange wachttijden bij de checkpoints en wat gemor en gedoe. Zeker als je van Israël Palestina in gaat zul je niets merken van een checkpoint. Ja, je rijdt er natuurlijk wel door, maar er komt niemand de bus in en er gebeurt verder ook niets spannends. De andere kant op is wel anders. Als je van Palestina Israël in gaat, komt er dus wel zo’n check in de bus. Een stel militairen bekijkt iedereen en pikt de ‘vreemde snuiters’ er uit. Whatever that may be. Al met al hebben wij verder weinig gemerkt van die checkpoints. Overigens is ’t voor inwoners van beide gebieden wel anders; er zijn vaak 2 checkpoints. Eentje voor de inwoners en eentje voor toeristen en andere gelukhebbers…

En verder?
Ik heb me echt niet onveilig gevoeld; niet in Israël en al helemaal niet in Palestijns gebied. Je merkt natuurlijk op plekken als Hebron wel dat er een spanning in de lucht hangt en dat er maar weinig hoeft te gebeuren om de boel te doen ontvlammen. Maar dat weet je van tevoren. Bovendien heeft die spanning natuurlijk niets te maken met toeristen en hoef jij je in basis dus ook geen zorgen te maken. Het is wel goed om gewoon altijd je ogen en oren open te houden voor verdachte pakketjes en/of mensen, maar verder? Gewoon gaan!!

 

@Israël @Midden-Oosten #reizen #backpacken #reistips #veiligheid #israel #visum

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.