Israël en de Palestijnse Gebieden: wat vind ik er van?

Reismeisje 17 januari 2018

Israel en Palestina 1

Het Midden-Oosten heeft me altijd gefascineerd. Het is het centrum van zo veel verschillende culturen. Religies die elkaar tegen komen. Botsen zelfs. Een gedeelde geschiedenis, die in de huidige tijd minder van belang lijkt dan politieke belangen. Vanwege de ligging. Strategisch. Centraal. Handig om er wat bondgenoten in je broekzak te hebben. En dus is het Midden-Oosten al sinds jaar en dag een regio waar heftig om gestreden wordt. Met Israël en de Palestijnse Gebieden als belangrijke inzet.

Een reis door Israël en de Palestijnse Gebieden. Een aantal jaar geleden maakten we een reis door beide gebieden en werden de beelden die bij tijd en wijle je huiskamer in worden geslingerd realiteit. Zag ik met eigen ogen het extreme verschil in welvaart tussen Israël en Palestina. De bizarre constructie waarbij het Oosten van Jeruzalem Palestijns gebied is en je door een zwaar bewapende corridor moet om de Al Aqsa moskee te bezoeken. Uitkijkend over een eveneens zwaar beveiligde Klaagmuur waar Joden intensief staan te bidden. Ervoer ik hoe elke ook maar enigszins Arabisch ogende persoon in een bus er uit wordt gepikt. Wordt gefouilleerd. Bij voorbaat bijna schuldig is bevonden. Aan wat dan ook. Stond ik tussen de Palestijnse kinderen aan hun kant van het prikkeldraad. Toe kijkend hoe ze Israëlische soldaten bekogelden met stenen. Gevoed vanuit een diepe frustratie. Haat omdat ze niet naar een fatsoenlijke school kunnen of ze afgesneden zijn van hun familieleden die ineens in Israël wonen. Politiek getouwtrek met maatschappelijke gevolgen.

Israel en Palestina grens

Wat me daar tijdens die reis enorm op viel, was dat de gemiddelde inwoner aan beide kanten helemaal niets met de politiek heeft. Ze voelen er niets bij en maken zich geen illusies meer. Dat politici het echt om hen te doen is. Ze willen gewoon een rustig en veilig leven voor iedereen. Verschillende keren hoorde ik aan zowel de Israëlische als Palestijnse kant de zin 'We hebben eeuwenlang in respect samen geleefd en dat is wat we moeten blijven doen'. Met name vanuit Palestijns perspectief gezien vond ik dit mooi en tegelijk bijna ongelofelijk te horen. Simpelweg omdat Palestijnen het onderspit delven. Steeds verder terug worden geduwd op een steeds kleiner stukje grond. Minder rechten hebben. Elke dag moeten sappelen om hun gezin eten te kunnen geven. Constant worden aangehouden. Niet zo maar de grens naar Israël over mogen steken en altijd maar af moeten wachten of ze weer terug kunnen keren. En toch zeggen ook de volwassenen hier over het algemeen: 'laten we gewoon leven. Samen. Respectvol en eerlijk.'. Waarom dat dan niet gebeurt? Politiek. De belangen zijn veel te groot. De westerse wereld is er veel aan gelegen om Israël als bondgenoot te houden. Zeker met meneer Trump aan het roer in de Verenigde Staten...Dat maakt dat Israël wel een potje kan breken. Of twee. Nederzettingen mag blijven bouwen in gebieden die bij wet Palestijns zijn. En dat zal ongetwijfeld zo blijven, zo lang politiek boven mensenrechten gaat.

Israel en Palestina Banski

Wat vind ik er van? Ik heb niet de wijsheid in pacht en laat me duidelijk zijn; de situatie in het Midden-Oosten is vele malen complexer dan ik 'm hier heb weer gegeven. Dit is een weergave op basis van mijn eigen ervaringen. Op dat wat ik met mijn eigen ogen heb gezien, de locals die ik aan beide kanten heb gesproken. Dat, in combinatie met wat ik over de historie weet en dat wat er vandaag de dag blijvend speelt, maakt dat ik het erg moeilijk vind om de ongelijkheid tussen Israël en Palestina te zien. De rijkdom en welvaart die Israël kent staat in zo'n schril contrast met het dagelijkse, harde leven dat de Palestijnen kennen. De beperkingen die hen worden opgelegd maakt het leven soms onmogelijk. In een gebied waar velen van hen al generatie op generatie wonen. That has to count for something toch? Ik ben een positief ingesteld mens, maar met betrekking tot deze kwestie zie ik het best wel somber in. Los van de politieke belangen die groot blijven, groeien er hele generaties op in verlies. Wij versus zij. Frustratie. En uiteindelijk haat. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Er is geen politicus die dat zal kunnen indammen. Niet echt. Tenzij er aandacht gaat komen voor de mensen, die we uiteindelijk allemaal zijn. 

Ik ben benieuwd hoe jij tegen deze regio aan kijkt? Misschien ben je er zelf ook al eens geweest?

@Israël @Palestijnse Gebieden @Midden-Oosten #palestina #israel #midden-oosten #reizen #reistips

1 reactie

  • Joanne

    24 september 2018 om 14:32

    Hoi, dank je wel, fijne blog om te lezen! Ik ga binnenkort ook naar Israel, en ben van plan om vanuit Tel Aviv een dag naar Bethlehem te gaan. Het liefst wil ik ook Jericho bezoeken. Hoe kan ik het beste tussen Bethlehem en Jericho reizen? Per taxi, of met het openbaar vervoer? Dank je!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.