De gaafste steden in Israel

Reismeisje 28 september 2016

Een aantal jaren geleden zochten we een leuke bestemming om rond oud & nieuw een dag of 10-12 heen te gaan. We kwamen uiteindelijk uit bij Israël en de Palestijnse gebieden. Een regio die tot dan toe niet per se hoog op mijn bucketlist stond. Maar hey, het vliegticket was meer dan betaalbaar en bovendien heeft het feit dat het Midden-Oosten nog steeds het toneel is waar zo'n groot deel van de internationale politiek wordt bepaald, me altijd geboeid. En dus stonden we dat jaar met oud & nieuw bij de Klaagmuur Lachen! Het werd een reis die me meer raakte dan ik ooit had kunnen denken en er zelfs voor zorgde dat we in de jaren daarna meer landen in die regio bezochten. Wat je verder ook van de politieke situatie vindt, Israël is echt een heel bijzonder, mooi en historisch rijk land waar ik zeker weten nog eens naar toe hoop te reizen. Vandaag vertel ik je wat ik de gaafste steden in Israël vond. Ik ben heel benieuwd of het je aanspreekt!

Jeruzalem 2

1. Prachtig oud Jeruzalem. Jeruzalem. Ow my. Wat-een-stad! Ik denk serieus dat Jeruzalem een van mijn favoriete steden op de wereld is. Niet omdat je er nu zo geweldig kunt shoppen, eten en uitgaan (wat je er wel allemaal kunt trouwens Knipogen), maar omdat het gewoon net is alsof je door een geschiedenisboek wandelt. Letterlijk. Op loopafstand vanuit het oude centrum van Jeruzalem liggen allerlei plekken, die uitvoerig in de Bijbel en andere werken worden beschreven. Of je nu in het Bijbelverhaal gelooft of niet, het is gewoon heel bijzonder om dan ineens in de tuinen van Getsemane te staan bij olijfbomen die ouder zijn dan datzelfde Bijbelverhaal...De meest bijzondere plek in Jeruzalem vond ik zelf de Klaagmuur. Niet bepaald off the beaten track, maar je bent er echt in een andere wereld. Overal zie je orthodoxe Joden met hun zwarte gewaden, keppeltjes en Thora teksten. Op de achtergrond zie je dan de koepel van de Al Aqsa moskee glinsteren en moslims in de rij staan om er binnen te komen. Iets wat zo gewoon zou moeten zijn en naast elkaar zou moeten kunnen bestaan, maar door de beladen geschiedenis en harde dagelijkse realiteit een flink contrast is. Tot slot; als je Jeruzalem ooit bezoekt, ga dan zeker naar het Yad Vashem museum. Vanuit het oude centrum ben je er met de tram zo en dit is echt het meest indrukwekkende museum waar ik ooit ben geweest. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog, de holocaust en antisemitisme. De hele opzet en informatievoorziening in het museum vlogen mij echt aan. Zo intens en eerlijk is het. Zeker iets wat je met eigen ogen gezien moet hebben.

2. Hip Tel Aviv. Hoewel je bij Israël in eerste instantie misschien meteen aan woestijn en geschiedenis denkt, laat Tel Aviv een heel andere kant zien. Hier wonen de hipste (en best verdienende!) Israëliërs, vind je de meest fashionable boetiekjes en worden de nieuwste foodtrends uitgevonden. Ik denk dat Tel Aviv zonder twijfel de meest hippe stad van het Midden-Oosten is Tong uitsteken. En dan heb ik het nog niet eens over de ligging aan zee, wat natuurlijk ook een dikke plus is voor een stad. Ondanks dat Tel Aviv vooral hipsters aantrekt, is het bovenal een stad waar voor iedereen 24/7 wel iets te beleven valt. Zo vind je in het oude Jaffa een heerlijk Mediterraans sfeertje, prachtige galleries en een mooie vuurtoren. Heerlijk om wat rond te slenteren. Ben je vooral op zoek naar gezelligheid? Dan is de wijk Neve Tzedek your call! Het barst er van de leuke boetiekjes, fijne terrasjes en meer dan goede restaurants. Zeker aan het einde van de middag is dit buurtje een dikke aanrader. De haven in Tel Aviv ook een must see. Dat was vroeger wel anders, maar de boel is ondertussen flink opgeknapt. Je kunt er heerlijk over de promenade slenteren, bij de markthal kijken en je eigen, verse vis bestellen bij een van de restaurantjes. Tot slot is het goed te weten dat vluchten op Tel Aviv regelmatig heel betaalbaar te boeken zijn. Van daaruit ben je bovendien zo in Jeruzalem, ook fijn.

Akko

3. Mediterraans-Arabisch Akko. Grote kans dat je nog nooit van Akko hebt gehoord. Niet zo vreemd ook, want het ligt over het algemeen niet heel erg op de reisroute bij veel mensen Knipogen. Zonde, want Akko is echt een bezoekje waard! Toegegeven, het heeft niet de historie van Jeruzalem of het hipster level van Tel Aviv, maar dat maakt het wat mij betreft juist zo'n leuk stadje. Je voelt je hier onderdeel van de locals en kunt je moeiteloos voorstellen dat het leven in Akko niet veel veranderd is ten opzichte van een paar eeuwen geleden. Akko is van origine een vissersdorpje en is tegelijkertijd een van de weinige steden in Israël met overwegend Arabische inwoners. Dat geeft het een heel eigen, Mediterraans-Arabisch karakter. In een ochtendje heb je al wandelend het oude Akko wel gezien, maar voor de haven en haar restaurantjes heb je echt 2 dagen nodig. Zalig! Als je wat tijd over hebt bij een reis door Israël, zou ik Akko in elk geval zeker niet over slaan. 

Dat zijn mijn 3 favoriete steden in Israël. Ik ben benieuwd of jij al eens in Israël bent geweest? Spreekt het je aan?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven en gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening.

@Israël @Midden-Oosten #israel #midden-oosten #reistips #jeruzalem #tel aviv #nazareth

1 reactie

 • Jeroen

  28 september 2016 om 08:09

  Het klinkt erg mooi en indrukwekkend maar ik zou denk ik wel moeite hebben om de politieke situatie te vergeten als ik er ben...
  Dat neemt niet weg dat je natuurlijk ook gewoon kunt genieten van de mooie dingen daar, Dus wie weet ga ik er een keertje buurten :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   28 september 2016 om 09:55

   Snap ik. Vond ik ook wel. Het is dan geen ver van je bed show meer ook. Maar het blijft wel een mooie, intrigerende regio.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.