Interview met Robert en Ingrid van Traveljunks

Reismeisje 16 oktober 2014

Als reisfan speur ik regelmatig internet af naar te gekke reisblogs. Het liefste blogs met een avontuurlijke en/of backpack insteek :-) . Zo ben ik ook op Traveljunks van Robert en Ingrid gestuit; een heel eigen, authentiek en gewoon superhandig reisblog. Het leek me leuk om hen eens voor Reismeisje te interviewen. Laat je inspireren!

Traveljunk 1

Wie zijn jullie en waarom zijn jullie met Traveljunks begonnen?

Ik, Robert dus, ben in eerste instantie alleen met Traveljunks begonnen. Het idee was om een site te beginnen, waar men informatie kon vinden voor onze manier van reizen. Er was genoeg over budget backpacken, strandvakanties en georganiseerde groepsreizen te vinden, maar “onze“ manier, die men tegenwoordig volgens mij flashpacken noemt, ontbrak nogal. Het individueel reizen in combinatie met een grove planning, of openbaar vervoer in combinative met slapen in een goed hotel, was nog steeds niet goed vertegenwoordigd  op internet. Aan reizigers die alles zelf regelen valt natuurlijk niet veel te verdienen, dus kwam de info meestal uit persoonlijke blogs. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer info over te vinden. Reismeisje behoort tot de sites die een manier van reizen beschrijft die erg veel op de onze lijkt. Ingrid helpt me achter de schermen vaak. Ik ben al 20 jaar werkzaam bij onze oosterburen en wil de Nederlandse taal wel eens verbasteren. Een extra check door Ingrid is dan ook vaak gewenst.


Aan welke bestemming hebben jullie de meest bijzondere herinneringen en waarom?

Robert: Lastig, want ik kan er zo een aantal uit de mouw schudden ;-) .  Ik ga voor Madagaskar, omdat dat de meest recente is. Madagaskar hebben wij in 2013 samen bezocht. Ik was er in 2000 al eens geweest en wou er graag nog een keer samen met Ingrid heen. Na anderhalve week door het prachtige zuiden te hebben gereisd, vlogen we naar het noorden. Ankarana NP stond op de planning, om erna met de boot naar Nosy Bé te gaan. In Ankarana NP zijn wij tijdens onze trip naar de Tsingys door 3 gewapende kerels overvallen. Ondanks dat wij alles kwijt waren, er in ons bijzijn een schot werd gelost op een parkwachter en we twee dagen gedoe hebben gehad met blokkeren van passen etc, hebben we erna nog enkele geweldige dagen in dit prachtige land gehad. Als hoogtepunt hebben we in Andasibe NP oog in oog met Sifaka’s en de Indri Indri gestaan. Als kers op de Malagassische taart hebben we 's middags nog een peroonlijke ontmoeting met enkele Vari’s en Bruine Lemuren gehad, welke ons brutaal als klimtoestellen gebruikten. Deze dieren lieten ons weer inzien waarom Madagaskar zo’n geweldig land is en dat die bedenkelijke situatie een kwestie van stom toeval en pech is geweest. In toekomst zal Madagaskar zeker nog eens door ons bezocht worden, al is het maar om onze pluizige vrienden weer te ontmoeten.

Ingrid: Als meest bijzonder ga ik dan toch liever voor een positieve herinnering: Australië. Als kind wilde ik hier al graag naartoe, vooral vanwege de kangoeroes. Toen we uiteindelijk in 2008 zijn gegaan bezochten we aan het begin van onze reis vanuit Sydney het Featherdale Wildlife Park. Er was een omheind stuk waar je in mocht en kangoeroes, wallaby’s en emoes los liepen en je ze zelfs kon voeren als je wat voer kocht. Ik vond het echt geweldig en het was nog beter als wat ik me al die jaren er van voorgesteld had. De dieren waren erg grappig en hielden hun pootjes op je arm tijdens het eten uit het bekertje, zodat je het vooral niet onder hun neus vandaan kon halen. Tijdens deze vakantie hebben we nog twee vergelijkbare dierenparken bezocht. Ook was het voor mij erg bijzonder om de straat te bezoeken waar de buiten scènes voor de serie “Neighbours” opgenomen worden. Ik kijk al naar deze serie vanaf mijn achtste en ik vond het heel raar om op een plaats te zijn die ik alleen uit een tv-serie ken. Onze Australische vrienden die min of meer in de buurt wonen zijn er met ons naartoe gereden, dus het was extra leuk om hun ook weer te treffen.


Naar welk land hoef je nooit meer en waarom?

Robert: nooit meer is een misschien een beetje overdreven, maar Thailand was toch wel echt een grote teleurstelling. Ik voelde me vaak een wandelende beurs en die “eeuwige glimlach“ van de Thai was m.i. vaak nogal nep. Misschien lag het er ook aan dat ik al veel landen had gezien en de trucjes en makken ondertussen wel kende. Ook de sfeer van de (vaak verse) backpackers en hun “kijk mij apart wezen“ cultuur, die veel plekken in Thailand nogal overheerst, is niet aan mij besteed. Dat was persoonlijk best jammer, want ik vond Thailand echt een prachtig land.

Ingrid: Nooit meer is veel gezegd, maar Thailand vond ik een echte tegenvaller. Ik vond de mensen veelal “nep-aardig” en vervelend opdringerig en had vaak het gevoel dat ze ons wilden belazeren. Als je duidelijkheid wilde probeerden ze er snel overheen te praten en kwam je er vervolgens achter dat ze je inderdaad probeerden te belazeren. Daar hou ik niet van en dit heb ik in andere landen nog nooit op deze manier ervaren. Erg jammer, want het land zelf leek wel mooi.

Travel Junk 2

Welke 5 spullen nemen jullie altijd mee op reis?

Robert: paspoort/visum, credit card, iPhone, Lonely Planet, minimaal 1 zak Anta Flu

Ingrid: fototoestel, poncho, zaklamp, wereldstekker, money belt.


Wat vinden jullie het allerleukste aan reizen?  

Robert: Het onderweg zijn vind ik minimaal net zo leuk als de bestemmingen die we bezoeken. Bestemmingen zijn vaak vanzelfsprekend leuk, dus springt het onderweg zijn er voor mij bovenuit. Ik kan echt uren in de bus zitten en de omgeving aan me voorbij laten gaan. Ook het tussen de lokale bevolking, met al het wel en niet levend spul dat meegezeuld wordt, meereizen maakt het tot een echte belevenis.

Ingrid: de compleet andere landschappen als wat wij dagelijks zien en de verschillende gebruiken en gewoontes. Je vergeet hierdoor Nederland even en hebt echt een vakantiegevoel.


Welke tips willen jullie meegeven aan beginnende reizigers?

Als je de kans krijgt om te reizen en je wensen te vervullen, dan grijp deze met beide handen aan. Lees je vooraf voldoende in de cultuur van het betreffend land in en zoek alvast een paar plekken uit die je zeker wil gaan zien. Niets is mooier dan in contact komen met andere culturen in hun eigen omgeving. Van reizen wordt je rijker!


Wat is de volgende bestemming?

Vietnam!

#reizen #backpacken #interview #traveljunks

5 reacties

 • Ester

  16 oktober 2014 om 11:53

  Heftige ervaring in Madagaskar! 'Gelukkig' hebben jullie het er heelhuids vanaf gebracht.
  Ik ga nu jullie site bekijken :-)

  Beantwoorden

 • Robert | Traveljunks

  17 oktober 2014 om 08:48

  Dank je, is leuk geworden! :)

  Beantwoorden

 • Let's travel and see

  17 oktober 2014 om 13:30

  Leuk! Traveljunks is 1 van mijn favorieten, dus erg leuk om te lezen.

  Beantwoorden

 • Stephanie

  18 oktober 2014 om 14:37

  Wat is dit leuk om te lezen :) ik kende ze nog niet!

  Beantwoorden

 • Marcella

  21 oktober 2014 om 07:50

  Leuk interview! Ik moet echt vaker op hun site kijken, zo inspirerend!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.