Hong Kong ontdekken als een local

Reismeisje 08 oktober 2018

HK view

Hong Kong. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Onderdeel van de Volksrepubliek China. Een stukje Westerse wereld in een traditioneel jasje. East meets West. Hong Kong bestaat uit verschillende delen, waarvan het gelijknamige eiland en de stad het meest bekend zijn. Hong Kong stad heeft ondertussen rond de 60 miljoen inwoners. Een metropool, die als een magneet mensen aan blijft trekken. Uit Azië en de rest van de wereld. Het intrigeert me. Zo’n extreem moderne stad gebouwd op traditioneel Chinese wortels. Ondanks dat ik op diverse plekken in China ben geweest, was Hong Kong er tot nu toe niet één van. Nu ik echter bezig ben met het plannen van een volgende reis door Azië, lijkt het me tijd worden om deze melting pot van cultuur, historie en gebruiken met eigen ogen te gaan bekijken. Te ervaren. Het gezicht áchter de wolkenkrabbers te ontdekken en Hong Kong op een zo lokaal mogelijke manier te beleven. Vandaag neem ik je mee in wat me zo aanspreekt in deze metropool en hoe ik deze regio komend jaar hoop te gaan ontdekken.

Nieuwjaar

Chinese rituelen tussen de wolkenkrabbers

Ik houd van tradities. Oude rituelen die al eeuwen in stand worden gehouden. Tijdens reizen beleef je die rituelen optimaal tijdens festivals. Onvergetelijk. Kumb Mela in India en de paasoptocht in Guatemala voor mij. Zo lijkt het me fantastisch om Chinees Nieuwjaar in Hongkong mee te maken. Komend jaar vindt dat plaats op 5 februari. Straten vól prachtig verklede mensen. Muziek. Vurige draken. Respect voor het oude in de straten die de nieuwe wereld vertegenwoordigen. Juist dat contrast lijkt me bijzonder. Overigens zijn er meerdere Chinese festivals in Hong Kong. Veel er van hebben te maken met de stand van de maan. Een belangrijk element voor Chinezen.

Duiken in beschermd marine park Hoi Ha Wan.

Duiken is iets wat ik tijdens de wereldreis heb ontdekt. Op de Salomonseilanden. Sindsdien heeft het me niet meer los gelaten. Die geheel eigen wereld onder de oppervlakte. De prachtige dieren die er leven. Het kwetsbare ecosysteem. Bij het eiland Hong Kong schijn je prachtig te kunnen duiken. Er zijn maar liefst 5 beschermde marine parken, waarvan Hoi Ha Wan me het meeste aanspreekt. Het betekent letterlijk ‘baai onder de zee’. Het is vooral befaamd vanwege het kleurrijke, harde koraal wat je er nog vindt. Mét de bijbehorende visjes. Hoi Ha Wan bestaat daarnaast ook uit een deel mangrove. Een tikkeltje spannend soms om in te duiken, maar je vindt er wel vaak een rijk onderwaterleven. Het lijkt me te gek hier een duik te maken!

Hiken

Tai Cham Koi - Will Cho

Boot tocht naar het groene Sai Kung.

Sai Kung wordt door de locals gezien als de achtertuin van Hong Kong. Op spaarzame vrije dagen pakken locals een bootje naar Sai Kung en genieten van de zon, lekker eten en de prachtige natuur. Een zeiltocht in dat gebied langs de omringende eilandjes lijkt me prachtig ♥. Je schijnt er indrukwekkende zeegrotten te hebben, vulkanische rotsformaties en prachtig azuurblauw water. En dan afsluiten bij de markt van Sai Kung, bij één van de vele eetstalletjes. Heerlijk. Sai Kung heeft bovendien een prachtig groen binnenland, waar je prachtige hikes kunt maken. Ik zou me er prima kunnen vermaken!

Het wetland van Hong Kong.

Jaren geleden was ik in de Pantanal in Brazilië. Één van de grootste wetland gebieden ter wereld. Voor die tijd had ik niet zo’n beeld bij wetlands, maar dat veranderde daar. In Brazilië. Wetland gebieden hebben een enorm complex ecosysteem en trekken van daaruit een enorme diversiteit aan dieren aan. In Hong Kong heb je ook zo’n wetland gebied, wat bestaat uit een groot stuk mangrove waar inheemse vogels nestelen. Sinds 2006 is dit park toegankelijk en je kunt er tegenwoordig een mooie hike doorheen maken. Lijkt me een heel leuke ervaring!

Grote Boeddha

Het Po Lin klooster op Lantau.

Op het eiland Lantau vind je een adembenemend mooi klooster. Po Lin. Het ligt weg gestopt in de weelderig groene bergen op Lantau en het is één van de meest belangrijke Boeddhistische kloosters in Zuid Azië. Wat Po Lin met name ook bijzonder maakt is het 34 meter hoge Boeddha beeld, gelegen op ruim 26 meter hoogte. Uitkijkend over de zee. De blik gericht op China. In de buurt van Chengdu heb ik ook al eens een enorm groot Boeddha beeld bekeken, maar deze lijkt me door de ligging misschien nog wel meer bijzonder.

Kortom, Hong Kong heeft genoeg te bieden. Dit is nog maar een fractie. De dingen die mij het meeste aanspreken. En dan heb ik het nog niet gehad over het zinderende stadsleven, de heerlijke fusion keuken van Chinees gemengd met Westers en de mooie stranden die Hong Kong rijk is. Ik hoop er komend jaar zeker een bezoekje te gaan brengen. Vertel, ben jij al eens in Hong Kong geweest? Wat vond je er van en welke tips heb jij nog?

 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening. Het beeldmateriaal behoort toe aan Discover Hong Kong.

@Azië @China #china #hongkong #reizen #reistips #Azië

1 reactie

  • Mariska

    24 oktober 2018 om 16:20

    HK is leuk! Eerste keer dat ik er was is bijna 19 jaar geleden en ik ken me Stanleymarket nog herinneren. Volgens mij een markt wat vooral bekend is onder locals. Ook de mooie tempels tussen de torenhoge flats hebben indruk op mij gemaakt. (Was 12 toen ik er was dan ben je misschien al snel onder de indruk).
    Laatste keer was wat jaren terug en toen ook die Boeddha bezocht. Vergis je niet, beeld is mooi maar alles eromheen is enorm toeristisch. Maar dan ook echt enorm. Het mooie ging voor mij daardoor eraf. Oké en door de mist/smog was het uitzicht vrij minimaal, beetje jammer :-)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.