8 x bezienswaardigheden in betoverend Guilin in China

27 november 2016

Guilin 5397

Vandaag een artikel over te gek Guilin, een pittoresk dorpje in Zuidwest China. Alleen al het feit dat ik iets schrijf over een dorpje is natuurlijk best uniek in China Lachen. Ik maak er een beetje een grapje van, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. China telt ontelbaar veel dorpjes, maar dat zijn geen plekken waar je als toerist snel terecht komt. Reis je door China, dan wordt je vooral leeggezogen door enorme steden. Smog: hoort erbij. File: reken er maar op. Maar in Guilin, niets van dat! Dit is een wat uit zijn voegen gegroeid dorp, met name vanwege het toerisme. Waarom? Omdat de omgeving er super mooi is! Guilin ligt te midden van een karstgebergte (hetzelfde soort bergen dat je aantreft in bijvoorbeeld Vang Vieng in Laos) en staat ook binnen China te boek als een schitterende omgeving. Het is voor de Chinezen zelfs zo belangrijk dat de Li-rivier, die door Guilin stroomt, staat afgebeeld op een bankbiljet van 20 RMB.

Guilin is een stad die gewend is aan het toerisme. Sterker nog, het is één van de meest toeristische steden van China. Waarschijnlijk ook omdat het in de buurt van Yangshuo en de Longji-rijstterrassen ligt. Deze drie plekken vormen ieder op zich een hoogtepunt van Zuid-China maar zijn prima samen te bezoeken in een aantal dagen. Dat is vanwege de enorme reisafstanden in dit land nog wel eens anders... Maar wat kun je hier nu eigenlijk doen? Ik vertel het je in dit artikel!

Guilin 5523

1. De must-do in Guilin is toch wel een boottocht over de Li-rivier. Met een redelijk kleine boot vaar je vroeg in de ochtend over de rivier tussen het karstgebergte door en geniet je van de landelijke omgeving. Er staan koeien langs de kant te grazen en in het water liggen buffels te relaxen. En om je heen zie je vooral prachtig groene rijstvelden en een meanderende rivier. Klinkt te gek toch? Dat is het ook! Let alleen wel goed op met wie je gaat. Er worden veel tours aangeboden die niet allemaal even legaal zijn. Wanneer je een toch wordt aangeboden voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan kun je beter een andere boot nemen. Dikke kans dat het een illegale boot is en de kapitein geen vergunning heeft. Mocht er politie rondom de rivier patrouilleren dan zou het maar zo een oponthoud van een halve dag of meer kunnen betekenen Onbeslist.

Guilin 5473

2. Fietsen tussen het karstgebergte. Ja inderdaad, weer het kasrtgebergte. Maar treur niet, het is er echt dusdanig mooi dat je hier met plezier nog een dag tussen fietst. Hoe werkt het? Je kunt natuurlijk zelf een fiets zien te huren en zelf op pad gaan. Ik zou dat alleen niet aanraden. Autochauffeurs rijden in China ls gekken en het i niet aan te raden op de grote weg te fietsen. Bovendien is het lastig je weg (terug) te vinden. Het beste kun je daarom een gidsje zien te scoren die je meeneemt naar de mooiste plekjes rondom Guilin. Vanuit het centrum van Guilin wordt je 's morgens vroeg opgehaald en fiets je in ongeveer anderhalf uur naar een prachtige plek. Onze gids heette Anna en die vond ik echt de moeite waard. Ik denk dat als je naar haar vraagt dat men wel weet wie je bedoelt. Je gids neemt je de hele dag mee op pad en laat je de rijstvelden zien en met een beetje mazzel (afhankelijk van de dag) ook een markt. En het mooiste van alles is dat het allemaal bijna niets kost Hebberig.

3. Bezoek locals. In China kom je niet heel makkelijk bij mensen thuis. Je wordt vaak gevraagd om van alles en nog wat met ze te doen, maar om bij ze thuis te worden uitgenodigd, daar moet je een beetje moeite voor doen. Wanneer je alleen een gids huurt om mee te gaan fietsen in de omgeving in Guilin, dan heb je misschien mazzel dat je ook bij diegene thuis wordt uitgenodigd. Wanneer je met Anna fietst, dan zal ze je hoogstwaarschijnlijk thuis uitnodigen waar je kennis maakt met haar ouders en haar vader meerval in bierbeslag voor je kookt (of hond in bierbeslag, afhankelijk van het moment Huilen. Het zijn vaak kleine huisjes van arme families waar je terecht komt, maar dat maakt de ervaring alleen maar des te bijzonderder. Super leuk om mee te maken!

4. Fietsen tussen de rijstterrassen in Yangshuo. Houd je van fietsen (wat de meeste Nederlanders doen Knipogen) dan zit je hier goed. De omgeving van Guilin en vooral Yangshuo leent zich namelijk uitstekend om te gaan fietsen. Met een local ben je in no-time uit de drukte en zit je middenin de rijstvelden en het karstgebergte. De omgeving is echt prachtig en je vergaapt je aan het ene na het andere vergezicht. En dit tripje is ook de ideale manier om je nu eindelijk eens te laten bijpraten over rijst Lachen. Hoe verbouwen ze het, hoe vaak, wat levert het op, etc. Echt heel leuk! Je fietst over kleine zandpaden, tussen de bomen, over kleine dorpsweggetjes en misschien terug een klein stukje langs een hoofdweg. Je komt soms een andere toerist tegen, maar verder zijn het allen maar locals die je tegen komt. Echt super leuk en zeker een aanrader. 

Guilin 5474

5. Bezoek (en beklim) moon hill. Wanneer je gaat fietsen in de omgeving van Yangshuo dan heb je een goede kans dat je wordt meegenomen naar Moon Hill, een nou ja, soort van maan Tong uitsteken, in de rotsen. Het is vanaf een grote afstand al te zien en lijkt dan net een grote witte sneeuwvlek op de berg. Het is vrij bijzonder om te zien en de locals zijn er dan ook erg trots op. Een wandeling brengt je op de top en niet veel later sta je middenin de maan. En houd je van bergbeklimmen? Dan kun je hier proberen de top van de maan te bereiken en zelfs op de boog van de maan komen te staan. Geen makkelijke klim lijkt me trouwens...

6. Reed flute cave. Normaal gesproken ben ik niet zo van de grotten, maar dit is best een aardige. Al zeg ik het zelf. Het ligt maar een paar kilometer buiten het centrum van Guilin. Je fietst er zo naar toe en eenmaal binnen kom je terecht in een enorme grot die prachtig is opgelicht met behulp van lampen. Je ziet stalagmieten en stalagtieten (welke hangt en staat nou ook alweer Tong uitsteken?) en hoort van alles over legendes en mythes. De tour duurt ongeveer een uurtje en is best leuk om een een middag mee te vullen!

Guilin 5340

7. City lake walk en dine-tour. De twee rivieren, de Li en de Taohua, lopen in de omgeving van Guilin en vullen een viertal meren in de omgeving. Overdag is het best leuk hier een rondje te lopen. De omgeving is mooi en het is leuk je aan de Chinezen te vergapen die ook genieten van een uitje bij het meer. Maar vooral in de avond is het meer prachtig verlicht en ook de gebouwen in de omgeving hebben ineens allerlei kleuren gekregen. Van blauw tot rood en groen. Echt leuk om een rondje te lopen voor of nadat je hebt gegeten in een van de vele restaurants die Guilin rijk is. Je hebt het hier echt voor het uitkiezen. Het kost allemaal niets en is over het algemeen echt heel lekker. Tip: probeer een keer de kippentenen, ze zijn echt lekkerder dan je verwacht Tong uitsteken.

Guilin 1612

8. Lekker eten en voetmassages. Omdat Guilin zo toeristisch is vind je er ook allerlei dingen die toeristen leuk vinden. Denk aan restaurants, excursies, souvenirshops maar ook iets anders waarom de Chinezen bekend staan...massages. En met name voetmassages. Die zijn hier echt goddelijk en kosten nauwelijks iets. Dus loop bijvoorbeeld na het eten een massagesalon binnen en laat je een uur verwennen door heerlijk aan je voeten gekriebeld te worden. Hier krijg je geen spijt van!

Guilin 5365

Zoals je kunt zien is er in de omgeving van Guilin veel te doen. Maar wat moet je nu vooral niet doen in Guilin? Tja, ik denk toch dat dat het bekende boottochtje is waarmee je met aalscholvers gaat vissen. Die vogels zitten dan op een stok en worden het water in gelaten. Wanneer ze een vis vangen dan wordt de vogel binnen gehaald en moet deze de vis inleveren en aan zijn baas geven. Ze hebben een touwtje strak om hun keel gebonden zodat ze de vogel niet kunnen doorslikken. En soms krijgen ze als beloning zelf een visje voor hun werk. Dit was de manier waarop er vroeger gevist werd. Op zicht heel mooi om te zien maar vandaag de dag wordt dit alleen nog maar voor toeristen gedaan. Ik heb het toertje wel gedaan maar ik zou dit niet weer doen als ik er opnieuw was. Ik vind het tegen vallen maar nog belangrijker, het is natuurlijk gewoon dierenmishandeling en alleen om die reden al niet aan te raden!

Zou jij graag een keer naar Zuid-China en specifiek Guilin willen? Ben je al eens in China geweest?

@Azië @China #reizen #backpacken #tips #china #guilin

7 reacties

 • Sanne

  27 november 2016 om 09:43

  Hi. Inderdaad super toffe plek! Ik ben er dit jaar geweest. Alleen Guilin is toch echt wel een stad en Yangshuo meer een dorpje. Ik vond Yangshuo super mooi en een aanrader is om in een hostel iets buiten Yangshuo te zitten (zoals Wada hostel) om opgimaal te genieten van de omgeving!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sanne

   27 november 2016 om 11:05

   Thanks voor jee aanvullingen Sanne!

 • Anne

  27 november 2016 om 09:49

  Vergeet vooral niet bij de Giggling Tree te slapen!
  Wij hebben een jaar gewoond in Yangshuo en daar de tijd van ons leven gehad!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Anne

   27 november 2016 om 11:05

   Wauw, wat een avontuur moet dat zijn geweest Anne! Te gek!

 • Michel

  27 november 2016 om 10:01

  Ben het met Sanne eens. Heb zowel Guilin als Yangshuo gezien, maar ik zou Yangshuo kiezen als uitvalsbasis. Iets gemoedelijker kleiner en het centrum is autovrij. Het feit dat het een backpackersdorp wordt genoemd moet je verder maar vergeten. Het is supertoeristisch en je zal geen enkele moeite hebben pizza of een Amerikaans ontbijtje te scoren. In je aalscholversverhaal herken ik me ook wel. Ook ik zou dit niet weer doen.....
  Verder te doen: in Yangshuo is in t weekend (misschien nu vaker?) Een spectaculaire lasershow boven een meer. Met het karstgebergte op de achtergrond echt fantastisch. Verder: te overwegen valt een tocht met een luchtballon bij zonsopkomst. Let ook hierbij op op de vele stuntprijzen. Niet altijd slim om op in te gaan, gebruik nuchter Hollands verstand ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   27 november 2016 om 11:06

   Thanks voor je uitgebreide reactie Michel. En fijne aanvullingen :-)!

 • Linda | travellersoftheworld

  27 november 2016 om 11:51

  Handige tips, wij gaan hier in de zomer waarschijnlijk heen!

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  27 november 2016 om 13:55

  Ik zou graag een keer naar zuid-China willen. Ik was niet onder de indruk van Bejing & Shanghai, maar dat komt misschien ook omdat het mijn eerste "echte" reis buiten Europa was. Ik denk dat ik gewoon een keertje terug moet :)

  Beantwoorden

 • Jeroen

  28 november 2016 om 14:48

  Zoveel mooie plekken in China... Dit behoort zeker tot 1 van de plekken die ik zou bezoeken.

  Beantwoorden

 • Sander

  29 november 2016 om 21:48

  Hm, zag laatst bij een serieuze documentaire (van de BBC?) dat het inzetten van de aalscholvers nog volledig volgens de traditie was. En nu zeg jij dit.... (weg "perfect picture"...).

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.