Hoe vind je het allerleukste hostel?

Reismeisje 09 juli 2015

Beste hostel 2

Bij hostels denk je al snel aan een shabby kamer op een cheap ass locatie. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat je er vooral backpackers vindt, want lekker goedkoop. Zeker als je reist op een klein budget kan verblijven in hostels heel wat in de kosten schelen. Maar los daarvan, houd ik ook van de charme van een hostel. Het knusse huiskameridee, praktische faciliteiten voor backpackers en de relaxte mensen die er rond hangen. Love it :-P ! Toch zit er wel een groot verschil tussen hostels onderling. Ik ben langzamerhand de fase voorbij waarin ik blind mijn backpack in een chaotisch dorm neer kwak terwijl de ene kamergenoot om 4 uur nog in z’n bed ligt te stinken en de ander in z’n blootje uit de badkamer komt gelopen ;-) . Geef mij maar de kleinschalige hostels. Vaak gerund door families, overal hangmatten en kleine, knusse double rooms. Vandaag een aantal tips hoe je juist díe superleuke hostels kunt vinden!


Doe vooronderzoek.
Vóór we op reis gaan zoek ik heel wat af op internet. Met name internationale reisblogs spit ik flink door. Leuk ter inspiratie, maar ik doe ’t vooral om de leukste hostels er uit te vissen. Net even de plekken te vinden waar niet iedereen standaard naar toe reist. Reis magazines vind ik ook vaak inspirerend, zoals bijvoorbeeld Columbus Magazine, maar ik moet zeggen dat daar nooit echte budget opties tussen zitten. Nu hoef ik niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar je bent backpacker of niet hè.


Vraag al reizend rond.
Één van de leukste dingen aan backpacken vind ik toch wel het rond reizen. Steeds weer een nieuwe plek ontdekken en een land vanuit verschillende invalshoeken en bestemmingen leren kennen. Het voordeel van dat rond reizen is ook dat je veel andere mensen tegen komt. Andere reizigers én locals. Regelmatig hebben we een supergoede tip van anderen gekregen voor een te gek hostel. Beter kan niet, want zo weet je uit de eerste hand dat het ook echt een leuk hostel is!


Skip Lonely Planet.
Hoewel er tegenwoordig natuurlijk allemaal alternatieven zijn voor de Lonely Planet, ben ik toch wel een verstokte Lonely Planet gebruiker ;-) . Er staat gewoon zo veel praktische, bruikbare informatie in over bustijden, routes en gebruiken. Tegelijkertijd is Lonely Planet natuurlijk wel enorm populair onder backpackers en reizen veel mensen met de gids in hun hand. Hoppen van hostel naar hostel die door Lonely Planet als ‘our pick’ wordt geroemd. Op zich natuurlijk niets mis mee, maar als je een wat andere, meer kleinschalige ervaring wilt kun je de Lonely Planet soms beter even links laten liggen. Er zijn zo veel meer accommodaties dan in de gids staan!


Kies een wijk en ga lopen.
Als we naar een nieuwe bestemming in een land reizen, lezen we vaak even wat informatie voor we op zoek gaan naar een accommodatie. Zo krijg je meteen een beeld van welke omgeving het leukste is. Zeker in steden is dat wel fijn. Wat dan leuk is om te doen is simpelweg de buurt in te lopen die je het meeste aanspreekt en daar al wandelend een hostel uit zoeken. Het kan soms even zoeken zijn, maar je komt op die manier echt pa-rel-tjes tegen. Verstopte kleine hostelletjes waar bijna iedereen voorbij loopt. Perfect! Tja en verder moet je soms ook mazzel hebben natuurlijk. De ene keer loop je ergens binnen en wil je het liefste rechtsomkeert maken. Terwijl je de andere keer 0 verwachtingen hebt en dan tegen het mooiste hostel ever aan loopt.

Hoe doe jij dat? Heb jij nog handige tips? En wat is jouw gaafste hostel ooit geweest??

#reizen #backpacken #reistips #hostel #accommodatie

4 reacties

 • Robert | Traveljunks

  09 juli 2015 om 11:19

  Heb ooit in Thailand een dag voor vertrek naar de volgende plaats een mail verzonden, die blijkbaar nooit is aangekomen. Het Guesthouse bleek 's avonds bij aankomst een druke "puberale happy happy joy joy tent" en alle privékamers waren (gelukkig) vol. We moesten iets anders verzinnen. Ik check altijd een reserve en konden gelukkig zonder zoeken naar optie #2. Dat bleek een schot in de roos. Beste eten ooit, relax en geen drukke bedoening :-) Soms kan het verkeren en heb je enorm mazzel.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   10 juli 2015 om 06:39

   Ja, dat is eigenlijk ook wel weer het leuke aan reizen toch?

 • Sophie

  09 juli 2015 om 11:31

  Ik ga vaak voor de 'in een buurt rondlopen'-strategie, alleen blijkt de reis naar ee stad/dorp soms langer te duren en sta ik ergens in de nacht zonder hostel. Het komt natuurlijk altijd goed, maar het zijn niet mijn favoriete momentjes ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sophie

   10 juli 2015 om 06:39

   Heel herkenbaar ;-).

 • Sander

  10 juli 2015 om 20:25

  Vorig jaar ons jaarlijkse uitje met pa, ma, broer en aanhang in Ierland geweest, rondje Ring of Kerry. Als één van de broers dat moet regelen wordt het maximale uit het budget gehaald. Maar altijd toch keurig tweepersoons kamers in hotelletjes. Dit jaar hadden mijn ouders een hostel gereserveerd in centrum Dublin, de volgende dag moesten wij immers om 4 uur 's morgens het vliegveld halen, dus een hotel vonden ze zonde, en wat de kinderen kunnen, kunnen zij ook :-D. Dus daar kwamen we binnen; vreemde blikken, wietlucht, met z'n zessen op de kamer, dikke teringzooi! Eigenlijk een heel slecht voorbeeld, maaarrrr downtown Temple bar! Prachtig... En mijn moeder... "oké, dit was misschien wel een beetje te veel van het goede. Maar ach, iedere ervaring is er één..."

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   11 juli 2015 om 09:37

   Whahahaha! Mooi verhaal Sander ;-).

 • Vera

  15 mei 2017 om 18:09

  Mooi artikel!! Ik ben toch meer van het van tevoren opzoeken.. misschien nog een mooie tip voor degene die Griekenland graag zien: Sunrock Corfu (op eiland Corfu). Beste zonsondergangen ooit daar, lief familiehostel en ook nog eens organisch en vers eten.. kon voor mij niet beter!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.