Tips voor het boeken van een hostel zonder reservering

Reismeisje 02 februari 2015

Hostel kiezen tips

Aan het slapen in een hostel kleeft een nogal studentikoos imago. 10m2 volgepropt met 3 stapelbedden, een douche die je moet delen met 10 anderen en slapen in je lakenzak. Dat werk. En toegegeven, zulke hostels bestaan er natuurlijk zeker :-P , alleen heb je nog veel meer te gekke, lokale, gezellige, bijna boutique-hotel-achtige hostels. Ik ben er dol op! Reizen doe ik bijna altijd op de bonnefooi, inclusief aan komen waaien bij een hostel. Om te voorkomen dat je dan dus terecht komt in variant 1, kun je op een aantal dingen letten. Ik zet een aantal praktische tips op een rijtje!


Ga altijd kijken.
Na een flinke reisdag wil je waarschijnlijk niets liever dan neerploffen op een bed. Alles lijkt dan prima. Toch is het wel aan te raden altijd even in een kamer te gaan kijken vóór je ‘m blind bij de receptie boekt. Hostels hebben vaak een prima receptie met behulpzame mensen en veel informatie over tourtjes. Dan zullen de kamers ook prima zijn, denk je al snel. Ik heb echter al vaak genoeg mee gemaakt dat een kamer verre van prima bleek te zijn. Beetje jammer en zo makkelijk te voorkomen. Altijd even gaan kijken dus.


Services voor backpackers.
Een goed hostel biedt allerlei handige services aan voor backpackers. Denk aan goedkope tourtjes, een wasservice, ruilen van boeken en allerlei transfer opties. Tenzij we ergens maar voor één nachtje blijven, is dit we iets waar ik zeker op let bij het kiezen van een hostel.


Keuken en restaurantje.
Afhankelijk van hoe je aan komt, is het goed om even te checken hoe de gemeenschappelijke keuken er uit ziet of dat er restaurantjes in de buurt zitten. Als je na een lange reisdag laat aan komt bij een hostel heb je waarschijnlijk niet een tas met boodschappen bij je om te kunnen koken ;-)  en dan is een restaurantje natuurlijk wel fijn. Verder vind ik zelf een ok keuken altijd wel belangrijk. Als backpacker eet je meestal wel veel buiten de deur, dus ik vind het altijd wel leuk om zelf een beetje te koken waar het kan. Lokaal biertje er bij en klaar!


Hostel kiezen tips 2

Laat de chauffeur je helpen.
Meestal zoek ik een hostel uit uit de Lonely Planet en vraag een taxichauffeur of riksja bestuurder om ons voor de deur af te zetten. Vraag dan altijd even of de chauffeur blijft wachten. Stel dat er geen plaats is in het hostel van je keuze of het is te goor voor woorden :-? , kan de chauffeur je altijd nog weer naar een ander hostel brengen. Soms heeft een chauffeur zelf ook goede ideeën, maar pas wel op dat je niet bedrogen wordt. Chauffeurs krijgen vaak een premie van hotels die ze aanbevelen. Op zich natuurlijk prima, tot jij ineens ‘gedwongen’ wordt een kamer te boeken in een luxe of shabby hotel…


Soort gasten.
Ok, dit klinkt misschien een beetje rot, maar ik kijk toch ook altijd wel naar het type gasten die aan de bar hangt of een potje zit te schaken. Hoewel ik echt fan ben van backpacken en de ongedwongen sfeer die daar bij hoort, houd ik niet zo van dat backpacker-wannabe-gedrag. Begrijp je wat ik bedoel? Luidruchtig, grote groepen, veel drank, dat werk. Zodra ik dat zie bij binnenkomst, zegt mij dat ook wel wat over het hostel en is het 9 van de 10 keer niet mijn ding. Ook iets waar je op kun letten.  

Dat zijn de dingen waar ik op let als ik onvoorbereid een hostel binnen kom wandelen op reis. Hoe doe jij dit? Reis jij ook meestal op de bonnefooi en waar let je dan op bij hostels?

#reizen #backpacken #reistips #hostel #accommodatie

2 reacties

 • Malou

  02 februari 2015 om 08:32

  De perfecte manier van heel snel checken of het hostel de moeite is, ga gauw voordat je vertrekt of aankomt naar een gratis WIFI spot (in Zuid Amerika op bijna iedere hoek van de straat en in andere gebieden vaak bij Mc. Donalds of dergelijke ketens) om de welbekende Tripadvisor / Hostelworld reviews door te nemen. Kijk dan naar de meest recente (als die er niet zijn, wegwezen!) reviews en let op realistische beoordelingen. 100% beoordelingen zijn niet betrouwbaar, dat moet een neefje of nichtje van de eigenaar zijn geweest.

  Wij reizen inmiddels al ruim 5 maanden op deze manier en de reviews op beide websites heeft ons eigenlijk nog nooit teleurgesteld! :)

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  02 februari 2015 om 11:00

  Het voordeel van op de bonnefooi een slaapplaats regelen is dat je kunt afdingen! Dat doe ik dus ook altijd als ik ergens een hostel regel. Verder is het slim om te weten hoe duur een hostelbed is op booking.com of hostelworld. Ik heb wel eens in de lobby van hostel een bed geboekt via een van die sites, omdat dat uiteindelijk toch nog goedkoper was dan de prijs die ze in het hostel vroegen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   02 februari 2015 om 11:18

   Haha, dat is ook wat! Maar goede tip!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.