5 redenen waarom een hostel gaver is dan een hotel

Reismeisje 08 december 2014

Beste hostels

Hostels. Een beetje backpacker heeft er heel wat van binnen gezien. Is het niet vanwege de kosten, dan toch zeker wel vanwege het oh zo herkenbare backpackerssfeertje. Love it :-) ! Natuurlijk ben ik ook gek op leuke hotelletjes, maar uiteindelijk gaat er voor mij niets boven een back to basic hostel. Waarom?


1. Je kunt er zo lekker op slippers rond lopen.
En dat niet alleen. Ook gewoon lekker in je achenebbisj broek en shirt met zandvlekken ;-) . Ja, niet dat ik er op reis standaard zo bij loop, maar als backpacker kun je nu eenmaal niet 5 paar hakken met bijpassende jurkjes en accessoires mee sjouwen. En hoe leuk ik ’t ook vind om er in het dagelijkse leven een beetje kek bij te lopen, op reis vind ik het heerlijk om 3-4 weken op slippertjes rond te banjeren. In een hotel voel ik me dan toch snel wat underdressed. Big time. In een hostel is ’t echter geen probleem, want iedereen loopt er zo bij. En dan nog wel graadje erger ook.

2. De voorzieningen zijn op backpackers ingericht.
Van wasservice tot ruilhandel in boeken en gratis koffie en thee; hostels zijn over het algemeen goed ingericht op wat je als backpacker nodig hebt. Of het nu gaat om praktische zaken als het regelen van een treinkaartje naar de volgende bestemming of gewoon de gratis wifi; het is er bijna altijd. In een hotel kosten dit soort voorzieningen over het algemeen best wel wat geld. Als ze er al zijn. Punten voor hostels!

3. Je ontmoet leuke, open mensen.
Ik hoor je denken: dat kan toch ook in een hotel?! Klopt. Kan zeker. Alleen is het in een hotel toch altijd wat meer afstandelijk. Bovendien komt er ook een ander type mens op af. Mensen die toch anders reizen dan ik doe met mijn volgeladen rugzak. Ik vind ’t leuke aan hostels dat je vaak gelijkgestemden ontmoet, waar je praktische tips van krijgt, met wie je zelfs een gezamenlijk tourtje kunt boeken of waar je gewoon een avond slappe reisverhalen mee op kunt halen. Superleuk!

4. De omgeving is lokaal.
Dat geldt niet voor alle hostels natuurlijk, maar meestal staan hostels toch in de wat goedkopere wijken van een stad of dorp. En daarmee zijn dit ook vaak de minder toeristische en dus veel authentiekere wijken. Een van de mooiste dingen aan reizen vind ik het contact met de lokale bevolking. Als je voor een hostel kiest, hoef je maar een voet buiten de deur te zetten of je staat midden in het lokale leven. Vind ik echt een dikke plus!

5. Het scheelt geld. Big time!
Tja. Deze hoort toch echt in dit rijtje thuis. Je bent backpacker of niet ;-) . Een groot voordeel van hostels is gewoon dat het meestal een stuk goedkoper is dan een hotel. Soms echt wel tot ¼ van de prijs. Zeker als je er geen problemen mee hebt met meerdere mensen op een zaal te slapen. Dan heb je vaak al voor een paar euro een prima overnachting te pakken. Ik moet eerlijk zeggen dat wij meestal voor een double room gaan, maar dan nog. Door voor een hostel te kiezen kun je behoorlijk wat centen besparen.   Kortom, wat mij betreft zijn hostels echt een stuk leuker dan hotels. Soms kan een beetje meer luxe best wel fijn zijn; daar kan ik ook echt wel van genieten. Maar uiteindelijk ga ik toch voor het simpele, meer authentieke en relaxte van een hostel.

Ik ben benieuwd naar jouw mening; waar slaap jij het liefste??

#reizen #backpacken #hotel #hostel #accommodatie

5 reacties

 • Ester

  08 december 2014 om 12:57

  Het mensen ontmoeten en de bijbehorende sfeer is voor mij ook de grootste reden waarom ik hostels zo leuk vindt. Toch hoef ik nu niet zo nodig meer op een 8-persoons kamer te slapen, vooral als ik samen met mijn vriend op vakantie ga. Als er geen aparte slaapkamers zijn dan kies ik nu ook eerder voor een hotel / bed & breakfast!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   09 december 2014 om 13:36

   Ja, ik snap wat je zegt. Op een gegeven moment ben je dat ook een beetje ontgroeid; zo'n dorm ;-).

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  08 december 2014 om 18:48

  Wederom heb ik er niets aan toe te voegen! Heerlijk, hostels en guesthouses. Ik heb vrij weinig met hotels, vind een hostel veel leuker!

  Beantwoorden

 • Resy

  09 december 2014 om 12:03

  Ik ga van de zomer rondreizen in Europa wat betekent dat ik drie weken diverse hostels als slaapplek heb. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn, aangezien het mijn eerste ervaring met hostels wordt, maar ik kijk er echt heel erg naar uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Resy

   09 december 2014 om 13:35

   Leuk Resy! Word vast superleuk!! Al vast heel veel plezier!

 • Tikva

  09 december 2014 om 19:18

  Ik ben nog steeds fan van hostels. Vooral vanwege de gezelligheid en de gezamenlijke ruimtes. Nu met een kindje zijn hostels of guesthouses met meerdere bungalows op een terrein favoriet. De echte party hostels laten we links liggen.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  10 december 2014 om 09:10

  Ik heb sowieso een bloedhekel aan hotels. Dat steriele gedoe.
  Dat wil niet zeggen dat er geen leuke hotels zijn hoor maar de meeste mensen transferia bij bijvoorbeeld vliegvelden vind ik verschrikkelijk en zie ik als een noodzakelijk kwaad. Wat dat betreft is een relaxed hostel zeker beter. Helemaal als er ook nog 2-persoons kamers te boeken zijn. Volgende week voor 5 dagen een leuk hostel geboekt in Ushuaia. Vooraf boeken was blijkbaar nodig in het hoogseizoen daar. kon bijna geen 2 persoons kamers meer vinden.
  Overigens met underdressed rondlopen in een hotel heb ik geen moeite. Als anderen daar zich aan storen is dat hun probleem, zeker niet het mijne. En ik weiger me ook ongemakkelijk te voelen door door de 'afkeurende' blikken van het 'chique' hotelvolk.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.