Hoe reis je veilig door Zuid-Amerika?

Reismeisje 27 januari 2020

Zuid Amerika

Zuid-Amerika. Een bizar groot continent. Een continent waar je nog inheemse stammen vindt. Levend met het ritme van de natuur, zoals hun voorouders dat al eeuwen doen. Het is óók het continent waar de economische ontwikkeling bij vlagen snel gaat. Ontbossing van dat prachtige Amazone woud. Metropolen als Buenos Aires en Rio de Janeiro, die steeds verder uit hun voegen barsten. De kloof tussen arm en rijk die steeds groter wordt. De contrasten zijn in Zuid-Amerika enorm… En toch is het bezoeken van deze kant van de wereld zó de moeite waard. Ondanks dat de contrasten soms pijnlijk zijn, is Zuid-Amerika ook het continent van de diversiteit. In culturen, landschappen, klimaten en keukens. Ook daar vind je die contrasten terug. In positieve zin.

Ik krijg regelmatig de vraag of het wel veilig is om door Zuid-Amerika te reizen. Zeker hoe ik dat destijds deed. Over land. Met lokaal transport. En eerlijk is eerlijk; ik was er van tevoren ook niet geheel gerust op. Zeker niet in landen als Brazilië en delen van Peru, waar het soms erg grimmig aan kan voelen. Toch ben ik van mening dat je meer dan prima veilig door Zuid-Amerika kunt reizen. In dit artikel zet ik een aantal tips voor je op een rijtje, hóe je dat dan doet. Op basis van mijn eigen ervaringen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Backpacken

#1 Gebruik een pacsafe protector voor je backpack

Over het algemeen heb ik tijdens reizen alleen een regenhoes om mijn backpack heen. En ik denk nog steeds dat dat in veel landen prima is qua veiligheid. In Zuid-Amerika heb ik echter bewust een andere keus gemaakt. Simpelweg omdat ik tijdens één van de eerste, langere busritten mijn backpack geopend uit het bagageruim terug kreeg… Er was gelukkig niets weg en ook niets in mijn backpack gestopt, maar het was voor mij wel meteen duidelijk dat dat de volgende keer anders kon zijn! Het hangt een beetje van je exacte bestemming af, maar in de basis zou ik je voor Zuid-Amerika aanraden een zogeheten pacsafe protector rond je backpack te doen. Zeker tijdens reisdagen. Een pacsafe protector is een onverwoestbaar net, dat je als het ware om je backpack spant en eventueel vast zet met een klein reisslotje. Je kunt dat net niet knippen, buigen of open scheuren, waardoor er niemand in je backpack kan komen. Regenhoes er om heen en you’re good to go. Let bij de aanschaf van een pacsafe protector goed op het formaat; dat hangt af van de grootte van je backpack, je hebt ze in 55 en 85 liter.

Bekijk hier de pacsafe protector

Busreizen

#2 Kies voor de duurdere busmaatschappijen

Als je van plan bent om over land door Zuid-Amerika te reizen en gebruik te maken van bussen, raad ik je aan voor de iets duurdere busmaatschappijen te kiezen. Zeker als je langere afstanden reist. Los van het stukje extra comfort, zit er veel verschil in veiligheid tussen busmaatschappijen. Zo gebeurt het in landen als Peru en Bolivia regelmatig dat bussen overvallen worden. En dan júist de bussen die op trajecten rijden waarvan ze weten dat veel toeristen die route volgen… In Peru koos ik bijvoorbeeld steeds voor de Cruz del Sur. De beveiliging bij die maatschappij gaat zo ver dat elke passagier gefouilleerd wordt, door beveiligingspoortjes moet lopen én gefilmd wordt in de bus zelf. Op een rit van 8 uur betaal je per saldo misschien €10 meer en dan zit je wel gerust. Laat je in elk geval goed informeren vóór je een buskaartje bij een willekeurige busmaatschappij koopt.

Reizen locals

#3 Haak in grote steden aan bij locals

Ik ben persoonlijk niet zo’n steden type. Geef mij maar de natuur. Het platteland. Het simpele leven. Dat gezegd hebbende, heeft Zuid-Amerika een aantal waanzinnig gave steden. Dat mag gezegd! Medellín, Quito en Rio de Janeiro zijn mijn favorieten en ik zou je, bij een reis door Zuid-Amerika, zeker aanraden aan aantal dagen in dit soort metropolen te verblijven. Wat ik je daarbij óók aan raad is zo veel mogelijk onder de mensen te blijven. Aan te haken bij locals. De steden in Zuid-Amerika zijn echt van een bizar grote omvang en hebben stuk voor stuk wijken waar je als toerist niet alleen rond moet willen lopen. Maar dan ook écht niet. Als je daar met ‘slechts’ een beroving weg komt, mag je van geluk spreken… Mocht je de behoefte voelen om toch dit soort delen van de stad te bezoeken, zoals bijvoorbeeld de favela’s in Rio, ga dan met een lokale gids en doe daar onderzoek naar van tevoren. Blijf verder in de wat drukkere delen van de stad en wees alert.

Rio

#4 Neem een ‘fake portemonnee’ mee

Dit klinkt misschien wat overdreven en ik moet eerlijk zeggen dat ik er gelukkig geen gebruik van heb hoeven maken, maar ik heb heel andere verhalen gehoord… Zeker in de meer bewoonde, drukkere gebieden in Zuid-Amerika vinden regelmatig berovingen plaats. Dat heeft vaak niet eens met georganiseerde criminaliteit te maken, maar met de steeds groeiende kloof tussen arm en rijk. Bij veel locals heerst de overtuiging dat alle toeristen ‘rijk’ zijn en sommigen zullen van daaruit iets proberen. Voor dat soort gevallen is het handig een fake portemonnee bij je te dragen. Ik had een klein portemonneetje bij me waarin ik wat cash en een oud bankpasje bewaarde. Mocht je onverhoopt in een vervelende situatie terecht komen, kun je die afgeven. Zorg sowieso dat je met beperkt geld en belangrijke pasjes of papieren over straat gaat. Wat je niet bij je hebt, kun je ook niet afgeven. Tot slot: ga nóóit tegen een overvaller in. Nooit. Geef af wat je af te geven hebt en neem geen enkel risico. Uiteindelijk is het maar materieel.

Ecuador

#5 Maak (oog-) contact op straat

Zo simpel en toch belangrijk: maak (oog-) contact als je over straat loopt. Zeg mensen gedag en kijk ze aan. Los van dat dat vriendelijk is en je letterlijk in contact brengt met het lokale leven, geef je daarmee ook een signaal af dat je alert bent. Mensen zíet. Om je heen kijkt. Ik weet 100% zeker dat dit mij een keer uit een vervelende situatie in Guyana heeft gehouden. Doordat ik de persoon in kwestie liet zien en horen dat ik ‘m had gezien. Het maakt je minder kwetsbaar.

Tot slot: GENIET. Ik meen het. Dit artikel kan je wellicht een ongemakkelijk gevoel geven. Negatief. Wantrouwig. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Ik heb je hiermee tips willen geven, die ikzelf heb toegepast tijdens mijn reis door Zuid-Amerika. Zuid-Amerika is en blijft niet het meest veilige continent om door heen te reizen. Dat is nu eenmaal zo. Tegelijkertijd is het er prachtig en zou ik je zeker aanraden er naar toe te reizen! Net als bij heel veel andere bestemmingen op de wereld, gaat het ook om een portie gezond verstand. In combinatie met het luisteren naar je intuïtie. Je voelt vaak wel aan of het verstandig is die ene straat in te lopen of met die bepaalde persoon een biertje te gaan drinken. Vertrouw daarop. Het zal je veilig houden. En geniet verder vooral van al het moois dat Zuid-Amerika te bieden heeft!

Colombia

Wil je graag naar Zuid-Amerika reizen, maar vind je het toch wat spannend om dit op eigen houtje te doen? Overweeg dan eens een georganiseerde reis in groepsverband óf individueel:

Bekijk hier de groepsreizen van Fox door Zuid-Amerika

Bekijk hier de individueel georganiseerde reizen van SNP door Zuid-Amerika

Ben jij al eens in Zuid-Amerika geweest? Hoe was jouw ervaring met de veiligheid?

@Zuid-Amerika #zuid-amerika #reizen #backpacken #veiligheid #reistips

2 reacties

 • Els

  28 januari 2020 om 06:13

  Ik ben op 1 na in alle Zuid-Amerikaanse landen geweest (allemaal op eigen gelegenheid). Ik herken me het meest in je tip 2 (maar dan wel specifiek voor nachtbussen of lange ritten) - een voordeel van betere bussen is ook dat ze veiliger in het verkeer zijn (beter onderhouden bussen, 2 chauffeurs etc).

  Een extra tip die ik zou willen toevoegen is: leer Spaans! Daardoor voel je je comfortabeler in je omgeving, versta je ook wat de mensen om je heen zeggen, heb je meer contact.

  Dat van die fake portemonnees (ik ken ook mensen die extra verbergplaatsen voor hun geld naaien in hun kleding), dat heb ik nooit gedaan. Verder reis ik alleen met handbagage, waardoor je ook al veel meer 'in control' bent.

  Beantwoorden

 • tokpe

  17 december 2023 om 01:02

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Grand spécialiste du retour affectif de l'être aimé
  JE SUIS UN GRAND SAUVEUR DANS LE MONDE ET EN AFRIQUE.
  Je résous tous les problèmes même les cas les plus désespérés.
  voici mes spécialités :
  _Désenvoutement._Tarots divinatoires.
  _Problèmes de femmes un d'homme.
  _Problèmes de travail ainsi que d'argent..
  uelqu'un ou quelqu'une pour être heureux .
  _Réussir sa vie en générale et être heureux éternellement
  _Guérison de l’impuissance sexuelle
  _Protège contre n'importe quel accident_Contre sorcellerie
  _Avoir facilement de travail et briser totalement les chaîne de Chômage
  _Etre aimer au travail par le directeur et les clients
  _Avoir d’enfant et être heureux éternellement dans le couple
  _Rituel de retour de vos partenaires quelque soit la duré de votre séparation.
  _Rituel de chance pour tout vos problèmes de vie.
  _La réconciliation de votre couple qui vous à quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Faire garder votre couple pour vous jusqu'à éternité de votre vie.
  _Le grand retour d'affection de vos partenaire qui vous quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Avoir vite vos permis de conduit avec des rituels rapides.
  _Avoir vite vos diplôme d'étude et réussit à tout les examens d'étude de fin d’année avec des rituels rapide .
  _faire révenir un etre humain c'est rapide, avoir une bonne rélaction

  Veuillez bien vouloir me contacter si vous êtes dans le besoin, je suis aussi prêt a vous aider quelque soit le problème que

  vous avez.

  Grand Voyant Marabout

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.