Wat kost ruim 6 maanden reizen door Zuid-Amerika?

Reismeisje 25 april 2016

Kosten wereldreis

Dit artikel is geüpdate in augustus 2020

Vóór we op wereldreis vertrokken hadden we goed nagedacht over ons budget. Per land bepaalden we een dagbudget, we zochten uit wat de duurdere hikes en tourtjes kostten en we bedachten hoelang we ongeveer in elk land wilden blijven. Zo kwamen we uiteindelijk op een totaalbudget voor onze wereldreis, maar zoals dat met reizen gaat; dingen lopen altijd anders Knipogen. Het ene land bleek leuker dan verwacht, het andere kwam ineens niet meer in onze route voor en weer een ander land werd er onverwacht aan toegevoegd. Tijdens het reizen heb ik alles nauwkeurig bij gehouden. Voor onszelf, maar ook voor jullie! Zodat ik later de kosten makkelijk met jullie zou kunnen delen via Reismeisje. Van de meeste landen die we in de afgelopen 7 maanden hebben bezocht heb ik ondertussen wel een budgetplaatje gedeeld, maar wat kostten de 6 maanden die we door Zuid-Amerika hebben gereisd ons nu in totaal? Je leest er in dit artikel alles over!

Kosten wereldreis reizen

Manier van reizen in Zuid-Amerika

Voor we bij de cijfertjes komen, lijkt het me goed om even helder te hebben hoe ik reis. Als je regelmatig op Reismeisje te vinden bent, heb je er waarschijnlijk wel een beeld bij. We zijn duidelijk backpackers en hebben tijdens de wereldreis met niets meer dan zo’n 15 kilo op onze rug gereisd. We houden van gezellige hostels, maar dan zonder de uitgebreide party vibe en kiezen ook regelmatig voor een kleine B&B of guesthouse. Af en toe slapen we in een dorm, maar bijna altijd kiezen we voor een eigen double met gedeelde badkamer. Reizen hebben we bijna alleen maar over land gedaan, per lokale bus. Alleen in Argentinië hebben we met een eigen auto gereisd en in het Noorden van Zuid-Amerika hebben we 3 á 4 keer gevlogen met een lokale vliegmaatschappij.

Bekijk hier de backpack waarmee ik tijdens de wereldreis reisde 

Kosten wereldreis eten

Eten, drinken, accommodaties en tours in Zuid-Amerika

Eten doen we bij voorkeur bij kleine eethuisjes of –stalletjes. Vaak kozen we voor een goedkope set lunch en aten dan ’s avonds iets kleins. Als we de beschikking hadden over een keuken, kookten we zelf en heel soms zijn we superlekker uit eten geweest zoals in Peru Tong uitsteken. Tot slot hebben we een aantal gave hikes met gids gemaakt, 2 keer met een propellervliegtuigje gevlogen, een aantal mooie duiken gemaakt, zijn we naar de Galapagos eilanden geweest en hebben we verder nog wat losse tourtjes gedaan. Al met al reizen we dus simpel, maar ik zou ’t wel backpacker+ noemen. We kiezen niet voor de meest shappy en cheap ass dingen, maar luxe is het ook niet.

Een aantal van mijn favoriete accommodaties in Zuid-Amerika:

☛ Banana's Adventure Hostel in Huacachina in Peru. Een superleuk hostel midden in de woestijn van Peru. Inclusief zwembad, restaurant en zalig ontbijt. Een double boek je hier vanaf €35

☛ Casa da Gente in Rio de Janeiro. Een waanzinnig leuk en mooi gedecoreerd hostel. In het midden van Santa Teresa; één van de oudste wijken in Rio de Janeiro. Echt een aanrader! Een double boek je hier vanaf €30.

☛ The Dreamer in Santa Marta in Colombia. Misschien wel mijn ultieme favoriet in heel Zuid-Amerika! Een heel leuk hostel, dat aanvoelt als Melrose Place Knipogen. Vanaf Santa Marta kun je allerlei (meerdaagse) tours starten, waar ze je bij The Dreamer met passie bij helpen. Je vindt er ook een lekker zwembad en supergoed restaurant. Een double boek je hier vanaf €20. De dorms zijn hier ook heel schoon en goed!

Kosten wereldreis goedkoop

Reizen met beperkt budget in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is niet het goedkoopste continent. Dat gezegd hebbende, is het me uiteindelijk nog heel behoorlijk mee gevallen. Dat komt vooral omdat er aardig wat verschil zit qua prijsniveau tussen de landen onderling. Soms heb je een behoorlijk prijzig land te pakken, maar een paar weken later reis je weer door een land voor de helft van de kosten. We zijn uiteindelijk niet in Bolivia geweest, wat toch het goedkoopste land in Zuid-Amerika schijnt te zijn, maar de volgende landen waren ook heel goed te doen:

- Peru: €25-30 per persoon per dag

- Colombia: €30 per persoon per dag

- Suriname: €25-30 per persoon per dag

- Uruguay: €30-35 per persoon per dag

- Ecuador (ex Galapagos): €30-35 per persoon per dag

Bij deze kosten zijn dan accommodatie, 3 keer per dag eten, lokaal transport en af en toe een tourtje of hike inbegrepen. Het zijn geen Zuidoost Azië prijzen Knipogen, maar wat mij betreft heel prima!

Kosten wereldreis dure landen

Reizen met meer budget in Zuid-Amerika

Sommige landen in Zuid-Amerika zijn echt duur. Lijken in eerste instantie niet bepaald geschikt voor reizen on a budget. Toch is onze ervaring dat het wel degelijk kan, mits je maar keuzes maakt, over land reist, regelmatig je eigen maaltje kookt en je eigen tent mee neemt (dit heeft ons in Argentinië bijvoorbeeld serieus centen bespaard!). Dit waren de duurdere landen in Zuid-Amerika met bijbehorend dagbudget:

- Brazilië: €40-45 per persoon per dag (dit heeft ook met onze bestemmingen te maken. We zijn namelijk een week in Rio de Janeiro geweest en hebben onder andere de dure Pantanal bezocht.)

- Argentinië: €40-45 per persoon per dag (ex autohuur, inclusief lokaal transport)

- Guyana: €50 per persoon per dag

- Galapagos eilanden: €60 per persoon per dag

Totale kostenoverzicht Zuid-Amerika

Al met al zijn we redelijk goed uit gekomen op het budget dat we van tevoren hadden bepaald voor ruim 6 maanden Zuid-Amerika en hebben we alles gedaan wat we graag wilden. Behalve een boottocht over de Amazone, dat is er helaas niet van gekomen. In totaal zijn we voor ruim 6 maanden reizen op €15.000-16.000 uitgekomen. Voor 2 personen. Wat neer komt op zo’n €1.300-1.400 per persoon per maand. Ik denk dat het nog wel een stukje goedkoper zou kunnen, door bijvoorbeeld meer voor dorms te kiezen en wat duurdere landen te skippen, maar dan mis je natuurlijk wel wat Knipogen. Nog een aantal tips voor Zuid-Amerika op een rijtje:

☛ Alle informatie over beste reistijden, vaccinaties, visum regels en feestdagen voor vrijwel alle landen in Zuid-Amerika kun je vinden op de landinformatie pagina's

☛ Zuid-Amerika barst van de prachtige hike mogelijkheden. In vrijwel alle landen. Bij populaire hikes zoals de Inca Trail naar Machu Picchu, hikes in Torres del Paine in Patagonië en de Colca Canyon loop, raad ik je aan deze van tevoren te reserveren. Dat kan onder andere hier via Book a Trekking

☛ In landen als Argentinië, Uruguay, Brazilië en Chili geeft het reizen met een eigen auto meer flexibiliteit en is het voldoende veilig. Plus dat je, zeker als je een tentje mee neemt, goedkoper reist. Als je een auto wilt huren in Zuid-Amerika ben je wat beperkt in je keuze online, omdat er simpelweg weinig aanbieders zijn. TUI Cars is daarin de beste optie; via deze organisatie kun je in de aangegeven landen én meer landen in Zuid-Amerika online een huurauto reserveren. Bekijk hier de mogelijkheden om een auto te huren in Zuid-Amerika.

☛ Reis je liever georganiseerd naar Zuid-Amerika? Dat kan natuurlijk ook. Zowel in groepsverband als ook individueel. Bekijk hier een breed aanbod groepsreizen via Sawadee en hier het aanbod individuele reizen bij Shoestring

Tot slot: overweeg jij ook langere tijd te gaan reizen? Of dat nu door Zuid-Amerika is of een ander continent? Download dan mijn e-book over het maken van een wereldreis! Bomvol praktische informatie over reisroutes, vaccinaties, verzekeringen, budgetten, verhuren van je huis en veel meer. Alles op basis van mijn eigen ervaringen!

Bekijk hier mijn e-book over het maken van een wereldreis

Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van dit bedrag? Schrik je er van of vind je het wel mee vallen?

@Zuid-Amerika #budget #wereldreis #RTW #zuid-amerika #backpacken #reizen #reistips

16 reacties

 • Adi

  25 april 2016 om 00:16

  Alle respect hoe je dit zo keurig bijhoudt en zeker voor het totale bedrag wat jullie tot nu toe gespendeerd hebben. Voor zoveel moois wat jullie gezien en beleefd hebben is dit in mijn beleving niet (te) veel geld en zeker de moeite waard geweest. Chapeau!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Adi

   25 april 2016 om 00:48

   ;-) Controle meisje, je kent me he ;-). En het leek me ook gewoon wel fijn voor het blog. Soms realiseren we ons niet helemaal meer hoeveel we al hebben gedaan en gezien, maar inderdaad; als ik het zelf dan ook zo terug zie. Wat een rijkdom!!

   • Cora Reismeisje

    25 april 2016 om 22:30

    Ik sluit me aan bij Adi's reactie: Petje af! En ja, het is een grote rijkdom, één die je nooit ontstolen wordt :)
    Hoop dat jullie net zo genieten tijdens het vervolg van deze fantastische reis!

    • Reismeisje Cora

     27 april 2016 om 06:35

     Dank dank! Lief van je :-).

 • Margreet Pruis

  25 april 2016 om 06:43

  Ik vind het niet veel . Als ik zie naar onze laatste 23-daagse rondreis door ethiopie die 8000 euro heeft gekost. Maar dan hebben we ook ongelooflijk veel gezien en gedaan ( met djoser). Ik weet nog 1 maand ecuador inclusief een week galapagos kostte 17000 gulden ! Hele bedragen... Normaal kosten onze rondreizen zo,n 5000 euro. Maar het is ook niet te vergelijken met backpack. Met zulke rondreizen ga je 3x per dag uit eten. Jullie hebben nu ongelooflijk veel gezien en gedaan in die 7 mnd, dat is idd. een hele rijkdom. Koop je ook wel eens een souvenir onderweg ? Ik mag graag dingen kopen van een land. Jullie zijn nu al in heel veel landen geweest...stuur je bijvoorbeeld iets op naar Nederland ?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   27 april 2016 om 06:37

   Leuk te horen ;-). We zijn er zelf ook heel tevreden over tot nu toe. Vaak sturen we inderdaad spulletjes naar huis, maar ik moet eerlijk zeggen dat we dat tot nu toe nog niet hebben gedaan. Op de een of andere manier zijn we nog niet echt veel leuke souvenirs tegen gekomen...

   • Olivier Reismeisje

    21 november 2018 om 05:51

    Hey daar! Altijd fijn om je ervaringen te lezen. Nu vroeg ik me af hoe jullie dat doen ivm geld afhalen/wisselen. Aangezien ik altijd een hoop geld verlies met pinnen (kosten bank enz) of wisselen aan slechte koers. Heb je hier misschien tips rond? Dankjewel alvast!

 • Ilona

  25 april 2016 om 09:38

  Heel knap dat je dit bijhoud en ook nog eens binnen jullie budget zijn gebleven! Het geeft mij een goede indicatie hoe mijn budget moet worden voor 3 maanden zuid amerika. Heb nog wel een suffe vraag: wat voor een tent hebben jullie en hoe neem je die mee in de backpack?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ilona

   27 april 2016 om 06:38

   Goed zo, daar doen we het voor :-)! We hebben een Jack Wolfskin 3 persoons lichtgewicht tent mee genomen. Echt een heel dikke aanrader!!!

 • Jeroen

  25 april 2016 om 09:50

  Hiermee zit je ruim onder het budget wat ik in gedachten voor Zuid Amerika. Dat klinkt dus helemaal goed!! Wel fijn om even een inzicht te krijgen in de huidige kosten. Dit maakt het weer wat makkelijker om te plannen (of om juist niets te plannen)
  Wellicht kan ik dus wat eerder op pad! ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   27 april 2016 om 06:38

   Haha, heel goed Jeroen :-). Gaan met die banaan!

 • Linda | travellersoftheworld

  25 april 2016 om 16:53

  Dit valt me echt heel erg mee! Ik had veel meer verwacht, juist omdat jullie ook duurdere plekken bezocht hebben. Wat leuk dat jullie dit allemaal zo goed bijgehouden hebben

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | travellersoftheworld

   27 april 2016 om 06:39

   Fijn te horen Linda :-)!

 • Elizabethontheroad

  25 april 2016 om 20:43

  Netjes! Het voordeel van lang op reis vind ik dat je ook echt langzaam reist. dat scheelt onwijs in budget! Wanneer je bijvoorbeeld 3 weken naar specifiek 1 land op reis gaat, zul je automatisch meer uitgeven, omdat je in de korte tijd die je hebt ook alles wilt zien (is mijn ervaring ;-) )

  Wat ik me wel afvraag; Krijgen jullie weleens hotels of iets dergelijks gesponsord (via je website)? Ik zie regelmatig dure hotels voorbij zien komen, zoals Royal Torarica in Paramaribo, Casa Andina in Lima en natuurlijk de jungle lodges in Suriname en Equador. Deze lijken me niet echt backpackers stijl. :-D
  Is dit ook in jullie budgettering meegenomen?


  Beantwoorden

  • Reismeisje Elizabethontheroad

   27 april 2016 om 06:40

   Goede vraag ;-). En dat klopt. De duurdere accommodaties zijn over het algemeen gesponsord. In het artikel is dat wat ik bedoelde met ex de dingen die ik vanuit Reismeisje aangeboden krijg. Dat is natuurlijk te gek, maar het geeft budgettair geen eerlijke overzicht ;-).

   • Elizabethontheroad Reismeisje

    27 april 2016 om 13:54

    Duidelijk! :D Wel erg fijn natuurlijk dat jullie op die manier lekker kunnen bijtanken in wat luxere accomodaties!
    Ik ben in elk geval erg benieuwd naar jullie volgende avonturen!

    • Reismeisje Elizabethontheroad

     29 april 2016 om 05:42

     Ja he, is ook zo. Thanks!!

 • Eef

  28 april 2016 om 19:25

  Hey! Vergelijkbaar met mijn reis, 6 mndn Z-Am, incl een 5 daagse zeiltrip v Panama nr Colombia (a 500,-), een week duiken op de Galapagos en spaanse lessen. All in 8000,- ongeveer. Mijn duurste reis tot nu toe, maar heel gaaf :-)

  Ik had trouwens gewoon een memootje op mijn telefoon met alle dagelijkse kosten, heb je toch altijd bij je!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eef

   29 april 2016 om 05:42

   Thanks voor je aanvulling, super!

 • Mellisa - Grenzeloosreizen

  29 april 2016 om 17:21

  Handig om te weten! Zo een bedrag heb ik ook een beetje in mijn hoofd voor een backpackers+ reis in Zuid-Amerika!

  Beantwoorden

 • Freddie Cillessen

  16 juni 2016 om 23:15

  Leuk om te lezen en inzicht te krijgen in de kosten. Over 2 maanden ga ik alleen 6 maanden naar Zuid-Amerika. Ecuador incl. galapagos eilanden, Peru (Inca trail), Bolivia en Argentinië incl patagonie. Misschien Brazilië. Mijn budget is € 8000. Is dat genoeg denken jullie?

  Beantwoorden

 • Patrick de Zeeuw

  19 september 2016 om 16:07

  Hoi! Ik ga over precies 2 maanden beginnen aan mijn zuid amerika reis, Ik ga naar; Brazillie, Uruguay, argentinie, chili, Bolivia en peru. hebben jullie nog must sees voor mij waarvan je denkt dat je die nooit had willen missen?:) ik heb mijn vliegticket, vaccinaties, backpack(+inhoud) spaanscurcus en andere voorbereidings middellen al betaald en heb nog 7000 over voor daar. Denken jullie dat dit genoeg zal zijn??
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden

 • Frederique

  19 maart 2017 om 12:34

  Hoi! Leuk stuk, en zeker ook informatief! Als je het meer budget zou doen qua overnachtingen (mij maakt alleen dorms niet zoveel uit namelijk), hoe veel zou je dan kwijt zijn geweest per maand ongeveer denk je? Ik zit er over na te denken om 6 maanden te gaan, beginnen in Chili en dan naar boven (met het liefst Cuba er ook nog bij!). Groetjes!

  Beantwoorden

 • Steven Hagen

  12 juni 2017 om 18:54

  Het kan nog veel goedkoper zonder mooie locaties te schrappen! In dit boek is alles uitgewerkt,

  hoe voor 20dollar per dag backpacken in Amerika!

  http://bit.ly/2sus2Ku

  Met vriendelijke groet,

  Steven Hagen

  Beantwoorden

 • Tamara Geudens

  11 november 2017 om 21:56

  Heel nuttig om zelf een reis te plannen, danku!

  Beantwoorden

 • Maria

  05 maart 2024 om 04:41

  Dit is mijn getuigenis over hoe ik uiteindelijk lid werd van de nieuwe wereldorde, Illuminati, nadat ik nu al meer dan 2 jaar probeerde lid te worden, maar oplichters meerdere keren geld van mij afpakten. Ik ben al zo lang op zoek om me bij de Illuminati aan te sluiten, maar oplichters blijven mijn geld afpakken tot begin dit jaar, toen ik Lord Felix Morgan online ontmoette. Ik nam contact met hem op en ik legde hem alles uit en hij adviseerde de gebruikte registratie en ik betaalde voor de groot lid om mij op weg te helpen en ik werd ingewijd in de Wereldorde en ik ontvang de som van $ 1.000.000 dollar nadat mijn initiatie was voltooid. Ik ben erg blij! En beloof het goede werk van Lord Felix Morgan te verspreiden. Als je geïnteresseerd bent om vandaag nog lid te worden van de nieuwe wereldorde Illuminati, neem dan vandaag nog contact op met Lord Felix Morgan. Hij is je beste kans om lid te worden van de Illuminati waar je altijd naar verlangt. Neem contact op met Lord Felix Morgan E-mail: Illuminatiofficial565@gmail.com of WhatsApp +2348055459757

  Beantwoorden

 • Hinson

  02 april 2024 om 14:00

  Voor wie dit aangaat,

  Ik ben erg opgewonden nadat ik mijn persoonlijke lening heb gekregen om een ​​auto te kopen van de heer Phil H Rankin nadat ik twee keer ben opgelicht door valse kredietverstrekkers. Bij God almachtig werd ik voorgesteld aan Agent Hinson Loan Company door een collega die ook een lening kreeg voor de uitbreiding van hun bedrijf en tot mijn grootste verrassing kreeg ik vandaag een lening van 75.000,00 euro.

  Ik dring er bij iedereen die een lening nodig heeft op aan om via e-mail contact op te nemen met Phil H Rankin voor een leningaanvraag: agenthinson@gmail.com

  Bedankt
  Mevrouw Palmer

  Beantwoorden

 • Hinson

  02 april 2024 om 14:01

  Voor wie dit aangaat,

  Ik ben erg opgewonden nadat ik mijn persoonlijke lening heb gekregen om een ​​auto te kopen van de heer Phil H Rankin nadat ik twee keer ben opgelicht door valse kredietverstrekkers. Bij God almachtig werd ik voorgesteld aan Agent Hinson Loan Company door een collega die ook een lening kreeg voor de uitbreiding van hun bedrijf en tot mijn grootste verrassing kreeg ik vandaag een lening van 75.000,00 euro.

  Ik dring er bij iedereen die een lening nodig heeft op aan om via e-mail contact op te nemen met Phil H Rankin voor een leningaanvraag: agenthinson@gmail.com

  Bedankt
  Mevrouw Palmer

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.