Colca Canyon in Peru: reistips, kosten en vervoer

Reismeisje 04 november 2019

Colca Canyon

De Colca Canyon. Een diepe kloof in het Zuiden van Peru. Tussen Arequipa en Cuzco gelegen. Het is één van de highlights van Peru. De Colca Canyon is maar liefst twee keer zo diep als The Grand Canyon en bevindt zich deels op een hoogte van ruim 3.000 meter. De wanden lopen een grillige diepte in. Een duizelingwekkend en adembenemend landschap creëert ‘t. Vóór ik Peru in reisde, had ik eerlijk gezegd niet zo’n beeld bij de Colca Canyon. Voorbereid had ik me ook niet echt. Mijn tijd bij de Colca Canyon werd uiteindelijk één van mijn meest bijzondere herinneringen aan Peru. Een herinnering aan een prachtig, rauw en desolaat landschap enerzijds en een herinnering aan hoe ik mezelf tegenkwam anderzijds… In dit artikel vertel ik je er alles over en deel ik mijn persoonlijke reistips voor een bezoek aan de Colca Canyon met je.

Reizen Colca Canyon

De meeste toeristen bezoeken de Colca Canyon vanuit de stad Arequipa. Dat geldt ook voor mij. Ik kwam vanuit Chili Peru binnen gereisd en ben de eerste dagen in Arequipa verbleven. Een grotere stad met een mooi, oud centrum. Ik zou je sowieso aanraden, vóór je naar de Colca Canyon reist, een aantal dagen in Arequipa óf een andere plek op hoogte te verblijven. Het gebied rondom de Colca Canyon heeft namelijk een serieuze hoogte. Veel plekken liggen zelfs boven de 3.000 meter hoogte! Dat doet iets met je fysieke gesteldheid. Je kunt er vermoeid en traag van worden. Hoofdpijn van krijgen. Of, zoals in mijn geval, een frequente bloedneus. Door wat langer op hoogte te verblijven, past je lichaam zich daar aan aan en zul je je geleidelijk weer fit(-ter) voelen.

Vanuit Arequipa heb je in principe twee opties: je kiest voor een dagtour naar de Colca Canyon óf je reist er zelfstandig heen en blijft er langere tijd. Ik raad je aan voor dit tweede te kiezen; zelfstandig reizen. Vanuit Arequipa is het namelijk nog zo’n 6 á 7 uur rijden naar de Colca Canyon, wat het echt een monsterlijk vermoeiende daguitstap zou maken. Daar komt bij dat je met een dagtour de kloof niet echt kunt beleven. Je kunt de Colca Canyon dan afvinken van je bucketlist. Dat is het dan in mijn beleving meer. Terwijl het zó’n prachtig gebied is en het enorm de moeite waard is er wat langer de tijd door te brengen!

Cabanaconde

Als je besluit zelfstandig naar de Colca Canyon te reizen, kun je meerdere keren per dag een bus pakken vanuit Arequipa. Die bus doet er dus 6 á 7 uur over en een kaartje kost rond €5 per persoon. Het is overigens maar een afstand van zo’n 160 kilometer, maar de bus stopt ontzettend vaak… Qua bestemming is Cabanaconde de meest logische optie. Cabanaconde is een klein, traditioneel dorpje, geleden op een hoogte van bijna 3.300 meter. Het is voor veel zelfstandige reizigers de ideale uitvalsbasis om de Colca Canyon te ontdekken. Er is verder niet veel te beleven, maar de ligging is supermooi en de locals zijn er prachtig kleurrijk gekleed. Je hebt best wat opties qua accommodaties in Cabanaconde, omdat het dus zo’n goede uitvalsbasis is voor de Colca Canyon. Ik heb gekozen voor een homestay, Pachamama, wat ik je zeker aan kan raden! De kamers zijn er eenvoudig en schoon, er wordt heerlijk lokaal gekookt en de eigenaars zijn heel gastvrij. Als je een aantal dagen wilt gaan hiken door de kloof, kun je hier ook gerust wat spullen achter laten. Je boekt al een overnachting bij Pachamama vanaf €18 voor een double per nacht.

Bekijk Homestay Pachamama

Hiken Colca Canyon

Hiken door de Colca Canyon

Als er één ding is wat ik je aan zou raden te doen in de Colca Canyon, is het hiken. Wandelen. Zelfstandig. Zowel in Arequipa als ook in Cabanaconde worden begeleide hike tours aangeboden de kloof in. Het hiken is echter prima op eigen gelegenheid te doen. De routes lopen vrij recht toe recht aan en met een klein beetje inlezen kun je dit goed zelf plannen. Ik heb zelf een tweedaagse hike gedaan, waarbij ik vanuit Cabanaconde in de kloof af ben gedaald naar Llahuar; één van de dorpjes die in de Colca Canyon zelf liggen. Daar heb ik overnacht en de volgende dag ben ik weer naar boven gewandeld. Dit laatste is overigens echt pittig. Je klimt maar liefst 1.500 meter en het pad loopt behoorlijk steil omhoog. Ik ben mezelf hier verschillende keren tegen gekomen… Eerlijk is eerlijk. En toch is het uiteindelijk de moeite waard geweest en heb ik enorm van het landschap genoten.

Colca Canyon dag 1

Dag 1: van Cabanaconde naar Llahuar. De eerste dag ben ik dus vanuit Cabanaconde gestart met lopen. Sta niet verrast te kijken als er een hond met je mee loopt. Er leven veel zwerfhonden in en om Cabanaconde, die het leuk vinden om met de toeristen mee te wandelen. Zo ook met mij. Het eerste deel van de hike daal je tot 2.800 meter af. Dalen, dalen en nog eens dalen. Je loopt soms langs steile afgronden en over brokkelige paden. Je passeert kleine dorpjes en ziet in de verte de groene oase in het diepe dal. Supermooi! Aan het einde van een lange wandel dag kwam ik, toch onverwacht snel, aan in Llahuar. Een tikkeltje bizar is het er, want ineens sta je tussen het groen en lig je te poedelen in warm water bronnen die je hier vindt. Onwijs lekker na zo’n intensieve dag hiken! Er zijn verschillende opties om te overnachten; ik ben zelf op de bonnefooi bij Casa de Virginia uit gekomen. Een prima accommodatie met ’s ochtends een lekker ontbijtje. Een overnachting kostte me hier €15 per nacht.

Bekijk Casa de Virginia

Colca Canyon dag 2

Dag 2: van Llahuar de Colca Canyon uit. De tweede dag ben ik vroeg gestart met wandelen. Sowieso omdat het licht er dan magisch mooi is en ook om de felle hitte van de zon vóór te zijn. Dat was een goede keus, want ook zonder die zon had ik het al zwaar genoeg. Man man. Vanuit Llahuar moet je dus maar liefst 1.500 meter stijgen om de kloof weer uit te komen. In combinatie met de hoogte waar je naar toe klimt, tegen de 3.000 meter, is dat echt een pittig stuk. Mijn tempo werd steeds langzamer en het laatste uur wilde ik er het liefste de brui aan geven. En dan wacht de beloning. Je staat bovenaan de kloof en kijkt weer die duizelingwekkende diepte in. De groene oase waar je die ochtend vandaan bent gekomen. Het gaf me een krachtig gevoel. Vanaf dat punt ben ik terug gewandeld naar de homestay waar ik verbleef. Ik heb twee snickers gekocht en ben op bed gaan liggen. Moe en heel erg voldaan.

Reistips Colca Canyon

Overige reistips voor de Colca Canyon

Een aantal andere reistips die ik je mee wil geven als je naar de Colca Canyon gaat:

Als toerist moet je entree betalen voor de Colca Canyon. Zorg dat je wat contante soles op zak hebt, want tijdens het wandelen door de kloof zul je vanzelf iemand tegen komen die de entree bij je komt innen. Er is dus geen officiële toegangspoort of iets dergelijks. Je betaalt ongeveer €20 per persoon.

Ik raad je aan de Lonely Planet van Peru (minimaal!) bij je te hebben. Sowieso is dat handig als je door Peru reist, maar er staan specifiek voor de Colca Canyon ook een aantal handige tips en routes in. Je kunt de Lonely Planet van Peru hier kopen.

Neem voldoende water mee als je gaat hiken. Mocht je voor je bezoek aan de Colca Canyon aan waterzuiveringstabletten kunnen komen, is dat zeker handig. Geen moetje, maar wel fijn. In de dorpjes in de kloof kun je wel water in flessen krijgen, maar dat is wel beperkt. Onderweg kom je ook watertjes tegen, waar je prima je fles bij kunt vullen.

Overdag kan het enorm warm zijn in de Colca Canyon. De zon brandt er genadeloos. Zorg dan ook dat je iets hebt waarmee je je hoofd kunt bedekken. ’s Avonds kan het weer extreem afkoelen in de kloof. Neem dus zeker ook een trui en longsleeve mee.

Tot zo ver mijn reistips voor een bezoek aan de Colca Canyon. Een deel van Peru dat ik je zeker aan zou raden! Meer informatie over de beste reistijd voor Peru, inclusief feestdagen en budget vind je op de landinformatie pagina over Peru. Vertel, ben jij al eens in Peru geweest? Heb je de Colca Canyon toen ook bezocht?

Tenzing Travel - Peru

@Zuid-Amerika @Peru #peru #colca canyon #zuid-amerika #reistips #arequipa

4 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  06 november 2019 om 10:18

  Ik vond de Colca Canyon echt fantastisch! De condors, de hikes, het landschap. Heerlijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   06 november 2019 om 15:41

   Leuk, zo'n enthousiaste reactie :-). Ik vond het er ook prachtig!

 • Elise

  07 november 2019 om 19:10

  Inderdaad één van de must do’s in Peru. Ik vond het ook een super bijzondere ervaring :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elise

   08 november 2019 om 08:30

   Leuk te horen Elise!

 • marjolein

  13 februari 2022 om 16:17

  Hi, vraagje waar liet je je grote backback toen je dit deed? Plus ik begreep dat je ook nog door kan voor een derde dag naar Chivay?

  Beantwoorden

 • tokpe

  17 december 2023 om 01:04

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Grand spécialiste du retour affectif de l'être aimé
  JE SUIS UN GRAND SAUVEUR DANS LE MONDE ET EN AFRIQUE.
  Je résous tous les problèmes même les cas les plus désespérés.
  voici mes spécialités :
  _Désenvoutement._Tarots divinatoires.
  _Problèmes de femmes un d'homme.
  _Problèmes de travail ainsi que d'argent..
  uelqu'un ou quelqu'une pour être heureux .
  _Réussir sa vie en générale et être heureux éternellement
  _Guérison de l’impuissance sexuelle
  _Protège contre n'importe quel accident_Contre sorcellerie
  _Avoir facilement de travail et briser totalement les chaîne de Chômage
  _Etre aimer au travail par le directeur et les clients
  _Avoir d’enfant et être heureux éternellement dans le couple
  _Rituel de retour de vos partenaires quelque soit la duré de votre séparation.
  _Rituel de chance pour tout vos problèmes de vie.
  _La réconciliation de votre couple qui vous à quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Faire garder votre couple pour vous jusqu'à éternité de votre vie.
  _Le grand retour d'affection de vos partenaire qui vous quitté quelque sois la duré de votre séparation.
  _Avoir vite vos permis de conduit avec des rituels rapides.
  _Avoir vite vos diplôme d'étude et réussit à tout les examens d'étude de fin d’année avec des rituels rapide .
  _faire révenir un etre humain c'est rapide, avoir une bonne rélaction

  Veuillez bien vouloir me contacter si vous êtes dans le besoin, je suis aussi prêt a vous aider quelque soit le problème que

  vous avez.

  Grand Voyant Marabout

  https://www.voyances-amour-richesse.com/richesse

  voyant-tokpe@hotmail.com

  Whatsapp : +22957772427

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.