Hoe kies je de route voor je wereldreis?

Reismeisje 18 februari 2015

Wereldreis landen kiezen

Een wereldreis kun je natuurlijk helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Letterlijk een reis om de wereld, de tijd nemen om een heel continent af te tikken of van alle werelddelen een paar landen mee pakken. Toch is het wel verstandig om van tevoren een beetje na te denken over wat een logische route zou zijn voor je wereldreis. Je kunt natuurlijk onderweg altijd nog afwijken van je plan ;-) . Vandaag een aantal praktische tips om te bepalen waar je het beste jouw wereldreis naar toe kunt maken.


It’s all about the money.
Natuurlijk niet letterlijk, maar geld is toch wel een dingetje bij een wereldreis. Meestal heb je er een flinke poos voor gespaard en is de bodem van je moneybelt wel een keertje in zicht…Om dat punt echter zo lang mogelijk uit te stellen, is het verstandig van tevoren goed je budget inzichtelijk te hebben en daar wellicht zelfs ook je keuzes op te maken. Als je bijvoorbeeld een niet al te hoog budget hebt en geen trek hebt om halverwege te moeten bijklussen, zou ik voor Azië gaan. Daar kun je voor je geld verreweg het meeste doen. En reis dan vooral over land, dat bespaart ook flink wat geld. Laat budget uiteindelijk niet allesbepalend zijn, maar neem het zeker mee in de keuze voor je bestemmingen.


Kom je er ooit nog terug?
Misschien klinkt dit wat dramatisch, maar als je bijvoorbeeld graag Peru, Bolivia en Colombia wilt zien, zou ik me serieus afvragen of je niet ook de rest van Zuid-Amerika mee zou pakken. Hetzelfde geldt voor continenten als Afrika en Oceanië. Je zult er misschien nog wel eens terug komen, maar als je tijdens je wereldreis in elk geval een deel van de reis systematisch wat landen af tikt, hoef je die kant in elk geval niet meer op. Je bent er toch! Maak dus een lijstje met landen die je echt graag wilt zien tijdens je reis en kijk dan of je een heel continent of deel er van kunt bezoeken.


Vliegen of over land.
Nog een belangrijk criterium voor een wereldreis; is een aantal keren vliegen ok of wil je graag zo veel mogelijk over land reizen? In het geval van dat laatste, vallen er al behoorlijk wat bestemmingen af. Scheelt weer keuzes maken ;-) . Besef wel dat over land reizen flink meer tijd zal kosten, dus calculeer dat wel in. En vliegen heeft weer als nadeel dat er flink wat extra kosten bij kunnen komen kijken. Goed om mee te nemen in de keuze voor bestemmingen.


Maak een lijstje met must see’s.
Naast dat er landen zijn die je graag wilt bezoeken, zijn er ongetwijfeld ook een aantal highlights die je ooit graag gezien wilt hebben, treks die je gelopen wilt hebben of dieren die je in het wild wilt hebben gezien. De Chinese Muur, wandelen door de Himalaya, Tikal in Guatemala, de Taj Mahal in India, walvissen spotten; ik noem er maar een aantal :-P . Dit is een leuke, alternatieve manier van het bepalen van je reisroute. Maak een lijstje met alle dingen die je graag wilt zien en doen en probeer dat vervolgens aan elkaar te knopen tot een logische reisroute.


Regenseizoen vermijden.
Het klimaat. Zeker iets om rekening mee te houden tijdens het plannen van je wereldreis. Als je echt voor lange tijd gaat reizen, zul je waarschijnlijk niet overal het perfecte weer aantreffen. En dat is dan ook niet erg. Maar je wilt toch wel graag 80% van de tijd lekker op je slippertjes kunnen lopen toch? Check daarom altijd goed wat het klimaat in de gebieden is die je graag wilt bezoeken en probeer daar de route zo veel mogelijk goed op af te stemmen.   En zo zijn er natuurlijk nog veel meer criteria die mee kunnen spelen in de keuze van jouw reisroute tijdens een wereldreis.

Heb jij al eens een wereldreis gemaakt of wil je dat graag gaan doen? Waar let je vooral op?

#reizen #backpacken #route #reistips #wereldreis

2 reacties

 • tikva

  18 februari 2015 om 13:19

  Toen wij op wereldreis gingen hadden we een aantal bestemmingen waar we graag heen wilden zoals nepal en Laos en we sowieso meerdere continenten. Toen gaan zoeken op rtw tickets en op een hele goedkope gekomen. Op basis daarvan andere bestemmingen bepaald zo konden we of naar Japan of naar Australië, naar lax (en dan zelf een ticket bij gekocht lax-costarica Mexico-lax) ook kwamen we nu in Oman wat een onverwachte onvergetelijke bestemming was.

  Beantwoorden

  • Reismeisje tikva

   19 februari 2015 om 09:36

   Goede aanvulling Tikva, dank!

 • Caro

  18 februari 2015 om 18:38

  Wat een handige tips! Heb voorlopig niet zo'n grote reis op de planning staan, maar hopelijk over een paar jaar wel!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   19 februari 2015 om 09:36

   Thanks Caro! Zeker doen :-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.