Wereldreis: waar doe je 't van + spaartips

Reismeisje 01 juni 2015

Wereldreis budget

Een wereldreis kost geld. Veel geld. Zeker als je onderweg niet wilt werken en helemaal van de reis zelf wilt kunnen genieten. De afgelopen maanden heb ik dan ook al behoorlijk vaak de vraag gekregen waar we die wereldreis toch van betalen?! We zijn per slot van rekening de laatste jaren ook niet bepaald in eigen land gebleven tijdens onze vakanties ;-) . En we gaan tussendoor ook nog even trouwen. Tja. Hoewel het misschien voor de buitenwereld anders lijkt, heeft het alles te maken met keuzes maken. Zowel in je dagelijkse leven als ook op reis. En je moet natuurlijk ook een beetje geduld hebben en steady geld opzij zetten voor die ene grote droom. Vandaag een artikel over hoe we dat bedrag voor de wereldreis bij elkaar hebben gekregen!


In je dagelijkse leven.

De meeste kosten zitten over het algemeen in je dagelijkse leven. Een huisje, gas/water/licht, abonnementen links en rechts, boodschappen en een lekker sociaal leven. Tel die kosten voor de grap maar eens bij elkaar op voor een heel jaar. Je zult echt versteld staan hoeveel geld er eigenlijk doorheen gaat. Maarrrrrr dat betekent dus ook dat er behoorlijk wat te bezuinigen valt ;-) . Dit zijn de dingen waar we in ons dagelijkse leven mee hebben bezuinigd of die ons hebben geholpen wat extra opzij te zetten.

-Ons huis. We hebben een superleuk huis vind ik zelf, maar het is zeker niet het grootste of duurste wat er is. Heel bewust. Dat reizen was en is toch belangrijker. Als je je niet laat verleiden door banken die proberen je een hogere hypotheek aan te smeren :-? , kun je dus prima een huis kopen en toch de kosten in bedwang houden.

-Goedkope abonnementen. Abonnementen heeft iedereen volgens mij wel. Of het nu bij de sportschool, een mobiele telefoonaanbieder of een of ander tijdschrift is. We sporten beiden veel, maar hebben bewust voor een eenvoudige sportschool gekozen. Kost ons nog geen €25 per maand. Idem voor telefonie. Ik heb nog net een iPhone, maar dan wel een hopeloos verouderd model. Maakt me niets uit. Sim only erin en ik ben klaar voor €7 per maand.

-Handelen en kopen. Marktplaats is de bom! We (ver-)kopen van alles via Marktplaats. Los van dat het fijn is als een ander blij is met wat je verkoopt, kun je er echt een leuk zakcentje mee verdienen. Van kleding tot gereedschap en boeken; ik verkoop het allemaal.

-Ouderwetse spaarpot. Ok, dit is echt een leuke :-P . Wij hebben dus zo’n ouderwets spaarvarken. Een paar keer per maand gooien we daar al ons kleingeld in. En soms wat meer; verjaardagsgeld, Marktplaats geld. Je wilt niet weten hoeveel je op die manier extra kunt sparen! Echt hartstikke leuk. Je mist het geld op de een of andere manier niet en ineens kun je dan met een vol varken naar de bank. Leuk toch?!


Wereldreis budget 2

Op reis.

Het feit dát we redelijk wat af reizen, doet bij veel mensen vermoeden dat we een geldboom in de achtertuin hebben staan ;-) . Niets is minder waar, want ook hierin gaat het om keuzes maken. Ik denk dat we van een gemiddelde vakantie van 14 dagen zeker een week of 6 zouden kunnen rond reizen. En we gaan altijd 3-4 weken, dus reken maar uit. Dit zijn de dingen waarmee we op reis zelf besparen.

-Op de bonnefooi. We boeken altijd enkel en alleen een ticket. Ok, misschien nog net een overnachting voor de eerste nacht, maar dan houdt het echt op. Mijn ervaring is dat het lokaal regelen van overnachtingen veel goedkoper is. Plus je kunt makkelijker onderhandelen over de prijs. Je moet alleen wel van een beetje avontuur houden dus.

-Slapen in een tentje. Tja. Doen we ook heel regelmatig. Sterker nog, we nemen onze tent mee op wereldreis! Zeker in Zuid-Amerika kunnen de kosten behoorlijk oplopen, dus dan is het ideaal om met je eigen tentje ergens te kunnen crashen. Tijdens voorgaande reizen heeft ons dit ook aanzienlijk in de kosten gescheeld.

-Zelf koken. De tijd dat ik in een dorm sliep is wel een beetje voorbij eerlijk gezegd. Ik weet niet, dat hoeft voor mij gewoon niet meer zo. Maar je hebt natuurlijk ook wel leuke hostels met doubles. En belangrijker: een goed uitgeruste keuken. Ideaal! Kun je lekker boodschappen doen en zelf koken. Bespaart ook flink.

-Tourtjes met een groep. Het liefste reizen we met z’n tweetjes, maar bij tourtjes zoeken we nog wel eens aansluiting bij een groep. Denk aan hikes, jungletochten, auto huren enzovoorts. Meestal rekenen ze voor tourtjes een vast bedrag, dus met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het wordt.

En zo kan ik nog wel eventjes door gaan. Op zich zal één van de genoemde punten misschien geen zoden aan de dijk zetten, maar juist alle beetjes bij elkaar weer wel. Ook als je geen topbaan hebt kun je echt voldoende opzij zetten voor een wereldreis. Ben je benieuwd wat een wereldreis kost? Lees dan mijn artikel over budget voor een wereldreis. Heb jij nog aanvullende bespaartips?

#reizen #backpacken #budget #reistips #wereldreis

7 reacties

 • Sandra

  01 juni 2015 om 07:12

  Ja! Niet zo vaak sushi bestellen haha! En inderdaad echt een vast bedrag opzij zetten. Geen auto (wij heb beide een auto, echt enorme geldslurpers!) of meer op de fiets doen.

  Beantwoorden

 • Samanta

  01 juni 2015 om 07:42

  Meer op de fiets doen. 1 x in de week groot boodschappen doen. Zo heb je minder vaak verleiding in de winkel en bespaar je dus geld uit. Wij hebben idd ook altijd een spaarpot staan voor ons losgeld, kan aardig oplopen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Samanta

   01 juni 2015 om 07:57

   Ja he. Echt een leuk extra'tje dan!

 • Sanne

  01 juni 2015 om 08:10

  Zo herkenbaar de 'waar doe je het van' vraag. Goede bespaartips en inderdaad alle kleine beetjes helpen! En na een maand of maanden reizen en uit een backpack te leven word je je er vaak nog meer van bewust hoe weinig spullen je daadwerkelijk nodig hebt. En hoeveel spullen je in de kast hebt staan die je (bijna) nooit gebruikt. Heb je deed spullen echt nodig? Vaak niet. Marktplaats is dan een goede tip inderdaad, ik ruil soms ook spullen, ruilen kost ook niets en daarmee kun je een ander en jezelf ook blij maken. Het zelf koken op reis is ook een goeie tip idd. Maar niet alleen op reis, ook vrienden uitnodigen en zelf bijvoorbeeld sushi maken vind ik net zo gezellig als in een sushi restaurant gaan eten. Ongemerkt kan er aan uit eten gaan en terrasjes pakken ook veel op gaan. Terwijl een zelf bereide picknick vaak net zo leuk is (stiekem soms nog leuker). Je hoeft idd echt een groot salaris te hebben om te kunnen reizen, als je maar bewuste keuzes maakt. Want eerlijk is eerlijk, de ervaring die je opdoet geeft zoveel meer plezier dan de nieuwste iPhone. Heel veel plezier met de voorbereidingen van jullie mooie reis!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sanne

   01 juni 2015 om 08:58

   Thanks Sanne. Goede aanvullingen!

  • gerben Sanne

   01 juni 2015 om 11:04

   Helemaal mee eens Sanne!

 • Jessica

  01 juni 2015 om 11:45

  Marktplaats is inderdaad een goede optie! (al lopen er tussen de normale kopers/verkopers ook een stel zotten tussen ;p) Een keer je financiën en abonnementen doorlopen kan ook erg helpen. Mijn vriend betaalde tot voor kort zelfs voor een internetdongel die hij al 2 jaar niet meer gebruikte. Was iedere keer hetzelfde bedrag als zijn telefoonrekening dat werd afgeschreven, dus hij dacht steeds dat die telefoonkosten ALWEER werden afgeschreven :p Verder ga ik eigenlijk bijna nooit in Nederland winkelen, mijn kledingkast bestaat grotendeels uit spullen die ik over de jaren heen heb verzameld tijdens mijn reizen. Het is leuker, minder mensen lopen met 'jouw' jurkje, het is goedkoper en als je op de juiste plekken koopt steun je er ook de lokale bevolking mee. ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   01 juni 2015 om 12:09

   Ow ja, I know. Wij hebben ook wel eens aparte types aan de deur gehad ;-). Thanks ook voor je extra tips!

 • Susan

  01 juni 2015 om 16:41

  Hebben jullie al een keuze gemaakt wat betreft het vliegticket? Wat heeft tot jullie uiteindelijke keuze geleid? Of waarover twijfelen jullie nog? Ik ben zelf voor mijn wereldreis ook nog erg aan het twijfelen of ik een enkeltje koop of een multi-stop-ticket. Fijn dat jullie ook een wereldreis aan het voorbereiden zijn, dat motiveert en inspireert ontzettend!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   01 juni 2015 om 18:54

   Thanks Susan. Inderdaad nog wel een dingetje waar we nu midden in zitten. We overwegen nu toch een round the world ticket te kopen, omdat we best wat stops willen maken in m.n. Micronesie. Maar ja, dat geeft wel weer minder flexibiliteit. Zodra we er uit zijn zal ik er een artikel over schrijven!

 • Marijn

  02 juni 2015 om 09:28

  Hoi Reismeisje,

  Mooie plannen hoor! Weet je ook al hoe je de financiën bij gaat houden op reis? Tijdens mijn wereldreis heb ik als cijfertjesfreak een excel bestand gemaakt waarin ik onderweg maar 3 dingen hoefde in te vullen, waardoor ik precies wist hoe ik er voor stond qua centjes! Het bestand is voor iedereen te gebruiken dus misschien ook voor jullie! Je kunt hem downloaden op www.travelhoody.nl/info/financien-op-reis/

  Alvast veel plezier op reis!!

  Marijn - Travelhoody

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijn

   02 juni 2015 om 10:02

   Dank voor de tip Marijn!

 • Karin

  03 juni 2015 om 07:52

  Haha, die vraag krijgen wij ook nog weleens. Veel reizen maar ik ben nog student met een bijbaan en mijn vriend heeft wel een leuke baan maar ook weer geen tonnen per jaar ;)
  Wij hebben geen auto-> eerlijk, eigenlijk ook niet echt nodig
  Eten bijna nooit uit de deur-> Dat doen we wel weer op reis haha
  Marktplaats inderdaad, online aankopen via cashbacksites, altijd goed speuren naar goedkope tickets en, als we van tevoren boeken bij korte reizen, goedkope accommodatie

  Beantwoorden

  • Reismeisje Karin

   03 juni 2015 om 08:32

   Goede aanvulling Karin!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.