Hoe houd je je wereldreis levend als je weer thuis bent?

Reismeisje 10 augustus 2016

Thuis 1 GvdW 8365

Ik kreeg veel reacties op het artikel over de eerste dagen weer thuis na onze wereldreis. Veel herkenbare reacties ook Knipogen. Hoewel we pas ruim 2 weekjes weer in Nederland zijn na zo'n lange tijd over de wereld te hebben gereisd, voelt het soms alsof het bijna niet gebeurd is! Heel vreemd. Je rolt zo weer in het leven hier, waar eigenlijk niet heel veel veranderd is...Op zich ook wel prima, maar ik had verwacht dat we nog wel een poosje op een soort roze reiswolk zouden zitten. Dromend over al die te gekke bestemmingen die we hebben gezien. Natuurlijk, ik keek er enorm naar uit iedereen weer te zien en te genieten van ons vertrouwde huisje, maar eerlijk is eerlijk; na de eerste week voelt dat alles weer alsof het nooit anders is geweest. Tja. Hoe houd je dan toch die wereldreis levend hè? Juist ook weer in je dagelijkse leven thuis. Hoe ik dat wil gaan doen, lees je vandaag!

Dankbaar in roerige tijden. Voor we op wereldreis vertrokken waren er best wat mensen om ons heen bezorgd. Er zou immers van alles kunnen gebeuren aan de andere kant van de wereld. Dat is natuurlijk ook waar, maar al in Argentinië bleek dat wij relatief veiliger zaten dan in Europa...De aanslagen in Parijs. Vreselijk. Een van die momenten waarvan ik nooit meer zal vergeten waar ik was toen we het hoorden. Het bleek het begin, of de voortzetting, te zijn van een heel onstuimige tijd in Europa. Gevoed door allerlei sociale en economische ontwikkelingen wringt er van alles in onze samenleving. Dingen die niet 1-2-3 op te lossen zijn en dat misschien zelfs wel nooit zijn...Hoewel ik oprecht denk dat dit roerige tijden zijn en ik me afvraag waar het heen gaat, overheerst bij mij toch echt dankbaarheid. Juist door die wereldreis besef ik me weer hoe ont-zet-tend goed we het hier hebben. Hoe ontzettend geboft we hebben om in een van de meest welvarende en sociaal sterke landen ter wereld geboren te zijn. Echt. Hoe heftig de tijden ook lijken te zijn, onze basis is sterk, veilig en vol met mogelijkheden. Iets wat ze op heel veel plekken ter wereld niet en nooit zullen kunnen zeggen. Dit gevoel wil ik echt proberen vast te gaan houden!

Thuis 2 GvdW 2062

Nieuwe vrienden. Toegegeven, Gerben en ik zijn niet de meest 'sociale' reizigers Knipogen. Als we op reis zijn, zijn we gewoon best wel op onszelf. We vermaken ons prima samen en hebben niet zo de behoefte om overal andere reizigers te leren kennen. Maar natuurlijk hebben we tijdens onze wereldreis her en der leuke mensen ontmoet met wie we een fijne klik hadden en waar we nog steeds contact mee hebben. Daar zitten ook een aantal locals tussen, op verschillende plekken op de wereld; van Suriname tot Samoa en Iran. Superleuk! Dan maken wifi en what's app het ineens wel heel gemakkelijk om contact te houden. Juist die contacten met locals en andere wereldreizigers maken dat ik het gevoel van onze wereldreis regelmatig terug weet te halen. 

Overal herinneringen in huis. Tijdens het eerste deel van onze wereldreis in Zuid-Amerika hebben we maar 1x een pakketje naar huis gestuurd. En daar zaten dan ook nog vooral gebruikte Lonely Planets en kleding die we niet meer nodig hadden in. Hoe gaaf Zuid-Amerika ook was, qua souvenirs was het niet helemaal ons ding. Dat veranderde echter rap in de South Pacific, Azië en het Midden-Oosten Lachen! Daar hebben we best veel spulletjes voor in ons huis gekocht; van een prachtig hand gemaakt houten masker uit Papoea Nieuw Guinea tot een te gek beeld van Shiva uit Bali en een hand geslagen bronzen schaal uit Iran. Nog niet alle souvenirs zijn al aangekomen, maar een deel heeft al een mooi plaatsje in ons huis gekregen. Elke keer als ik er langs loop, moet ik toch even aan die ene bestemming denken en blijft onze reis heel tastbaar levend.

Bloggen. Iets wat mij natuurlijk waanzinnig helpt de wereldreis levend te houden, is er over te bloggen op Reismeisje Lachen. Zeker aangezien jullie ook allemaal reisfans zijn en precies weten hoe het reizen voelt en wat het met je doet. Om ons heen zijn er niet heel veel mensen die gek zijn van reizen. Dat maakt natuurlijk niet uit, maar het is dan soms wel een tikkeltje moeilijk uit te leggen waarom die wereldreis nu zo belangrijk voor ons is geweest. Het blijft dan toch een ver van mijn bed show en lastig voor te stellen. Reismeisje is ook daarom heerlijk om mee bezig te zijn; ik kan ongegeneerd door ratelen over reizen Tong uitsteken.

Dat zijn de manieren waarop ik probeer onze wereldreis levend te houden. We hebben een te gekke tijd gehad en ik zal het nooit vergeten! Ik ben benieuwd hoe jij dat hebt gedaan toen je terug kwam van een langere reis? Herken je dit?

 

#wereldreis #RTW #reizen

5 reacties

 • Margreet Pruis

  10 augustus 2016 om 09:35

  Inderdaad door het bloggen houd je de reis nog heel lang levend ! Als je ziet dat ik alleen al meer dan 50 verhalen heb geschreven over onze reis door Ethiopie, nou dan kan jij nog wel even vooruit met jullie 21 landen in 1 reis ! Door al die verhalen te schrijven, bleef ik heel lang nagenieten van die ene reis. Ook de souvenirs en natuurlijk al die foto's blijft de reis levend houden ! Er is inderdaad heel wat gebeurd in Europa toen jullie op reis waren... Ook al klagen wij in Nederland heel wat af, we hebben het hier ongelooflijk goed, dat besef je pas als je zoveel armoede op de wereld ziet en niet alleen de armoede maar ook de vrijheid die we hier hebben. Alweer ruim 2 weken thuis ? Wat vliegt die tijd toch..

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   10 augustus 2016 om 11:42

   Amen ;-). Helemaal eens!

 • Noortje

  10 augustus 2016 om 11:34

  Oh jee ja wat vond ik dat moeilijk!! Er zijn nog zoooo veel verhalen die we nog nooit verder aan iemand verteld hebben, vrienden zijn na twee weken ook wel klaar met, toen we daar waren....
  Wij hebben ook heel duidelijk onze reis in huis, van een kurken wereldkaart met punaises waar we geweest zijn, een plank vol met onze lonely planets, foto's aan de muur via ogu en uiteraard onze souvenirs. Maar t blijft lastig! We kijken ook veel filmpjes op YouTube over de landen waar we geweest zijn, lekker wegdromen.
  En laatst was een mooi moment, we liepen met zijn tweeën even over de markt toen er een heerlijke heur voorbij kwam. Zonder iets te zeggen keken we elkaar aan en knepen we elkaar even in de handen....Sulawesi!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Noortje

   10 augustus 2016 om 11:44

   Prachtig en heel herkenbaar al! Lastig om het thuis uit te leggen he. Zeker als mensen zelfs niet zo veel met reizen hebben. Tja, het blijft toch meer iets van ons/jullie beiden en dat is ook prima!

 • Jeroen

  10 augustus 2016 om 13:46

  Foto's als bureaublad achtergrond, aan de muur, in een fotoboek of gewoon weer eens een mapje doorbladeren op de computer. Inderdaad de souvenirs, altijd weer perfect om even terg te denken aan die speciale plekjes op aarde.
  En gewoon het wegdromen op een willekeurig tijdstip van de dag... Er is altijd wel een goed moment om het levendig te houden of weer even terug te zijn.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   10 augustus 2016 om 17:02

   Mooi gezegd Jeroen!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  10 augustus 2016 om 19:52

  Bloggen en fotoalbums samenstellen werkt volgens mij het best om de reis levend te houden! Ik heb nu ook een "reiskast" gekocht voor in mijn woonkamer! Hier ga ik alle mooi spullen zetten die ik tijdens mijn reizen koop. In het verleden heb ik nooit souvenirs gekocht omdat ik dat altijd te zwaar vond! Heel jammer, dat ga ik vanaf nu dus anders doen :)

  Beantwoorden

 • yvonne

  12 augustus 2016 om 02:15

  Heel herkenbaar! Vooral ook hoe gezegend we zijn om te mogen leven in een land als Nederland! Wij zijn inmiddels alweer een jaar terug van onze wereldreis (nu op reis in Japan), maar nog steeds realiseer ik me heel goed dat we ons gelukkig mogen prijzen met onze basis in Nederland. Er zijn weinig andere landen, waarvan de bewoners dit soort reizen kunnen maken en daarnaast zijn we een van de weinige landen die niet tot nauwelijks hoeft te vrezen voor natuurrampen of een gevaarlijke overheid.
  De wereldreis levend houden? Dat gaat vanzelf. Maar ook door middel van bezig zijn met fotoboeken, bijzondere foto's aan de wand en je huis inrichten in een wereldse stijl. Zo hebben we van Indonesische batikdoeken kussens gemaakt voor onze loungebank buiten en hebben we een andere mooie doek gebruikt als sprei over ons bed. Zo beleven we onze wereldreis iedere dag opnieuw een beetje :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.